• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Tradiční španělské dobrůtky. Známe recept na oblíbenou paellu nebo fidellu. V čem se liší?

    24.12.2018
    Andrea Cerqueirová

    Španělská paella se stala celosvětově známou. Kdo zajede do Španělska, s chutí si ji dá, ingredience k její přípravě se prodávají i v Česku. Ne každý ale ví, že paella má sestru – fidellu, kterou si oblíbili například na Gran Canaria. V čem se liší? V tom, že v paelle je rýže, ve fidelle na krátké kusy nakrájené nudličky.

    Fidella je stejně jako paella tradiční španělská pochoutka, žádná novota. Recept je stejný, jen vyměnit rýži za těstoviny – nadrobno nakrájet hodně zeleniny (mrkev, cibule, rajčata, paprika, česnek), nachystat mořské plody (lze i s rybou nebo jiným masem). Rozehřát olej a orestovat na něm část zeleniny.

    Brazílie na talíř: Na specialitu z ryb a banánů zvanou moqueca seženete všechny suroviny i u nás!

    Natrhané nebo krátké těstoviny

    Připravit základ pro vývar, zalít asi jedním litrem vody, osolit a nechat vařit přibližně půl hodiny. Připravit základ pro těstoviny, na pánev nalít olivový olej, osolit a orestovat mořské plody. Část zeleniny a mořských plodů propéct v troubě, pak restovat.

    FOTO: Fidella

    Fidella - FidellaFidella - pivo – foto AC

    Následně na nachystanou pánev vsypat natrhané nebo krátké těstoviny, přidat trochu šafránu, zamíchat a zalít přes síto vývarem. Postupně přidat mořské plody, vařit dokud nebude pryč všechna voda. A pak už si jen pochutnávat! Fidellu i paellu lze zapít například pivem, které je v jižních zemích lehčí a může bodnout i nepivařům.



    Nepřehlédněte