Velcí skokani i náruživí zimní spáči. Víte, o jakých hlodavcích je řeč?

Tarbík a myšivka, kteří žijí v Severní Americe a v severní části Evropy a Asie, náleží k hlodavcům, kteří jsou zároveň i velmi zdatnými skokany. Vybaveni jsou k tomu dlouhýma zadníma nohama se silnými svaly a rovněž i dlouhým ocasem, který jim při skocích pomáhá udržet rovnováhu. Například myšivka lesní jedním jediným skokem překonává vzdálenost 1,5 až 3 metry.

Před příchodem zimy si tito hlodavci vyhrabou noru, v ní si udělají hnízdo a upadnou do hlubokého zimního spánku. Výrazně jim pak klesá tělesná teplota a zpomaluje se puls i dech. Během zimního spánku klesá teplota jejich těla téměř až k bodu mrazu. Během zimního spánku pak žijí ze svých tukových zásob.

Tarbík

Tarbíci a myšivky takto prospí šest až devět měsíců z každého roku. Přitom se však přibližně každé dva týdny budí, a to zřejmě za účelem zbavit se nahromaděné moči. V oblastech, kde žijí, bývá zima dlouhá a krutá a zimní spánek se tak pro tato zvířata stává jedinou možností, jak zimu přežít.

Nechybí vám doma dobrosrdečný, poněkud zavalitý přítel? Morče je příbuzný největšího žijícího hlodavce – kapybary

Pravý zimní spánek neboli hibernace znamená, že spící zvíře sníží svoji tělesnou teplotu skutečně až na možné minimum, klesne mu krevní tlak a také jeho srdce pracuje pomaleji. Současně se zpomaluje rovněž i dýchání a také trávicí a vylučovací soustava téměř nepracuje.

Záchranná stanice na jaře jede na plné obrátky. Spásu tu nacházejí veverčata, zajíčci nebo myšice

Pravým zimním spánkem spí většinou drobní savci. Nejznámějším velkým zimním spáčem je snad sysel obecný (Spermophilus citellus), který se do své nory ukládá již na sklonku léta a probouzí se, až když je jaro v plném proudu, v dubnu nebo až v květnu. Před usnutím se však důkladně vykrmí. Mláďata syslů pak vždy usínají jako poslední, musí totiž nabrat dostatečnou hmotnost a tukovou zásobu.

Veverka nemá na růžích ustláno. Její mláďata bývají často v ohrožení

Zimním spánkem spí rovněž i netopýři. Zatímco syslové zahajují zimní spánek mnohem dříve než jiná zvířata, u netopýrů je tomu naopak. Ti jsou totiž tak malí, že si velké tukové zásoby vytvořit nemohou. Proto usínají mnohem později, většinou až s příchodem prvních mrazů.

Zdroj: Wikipedie

Dnes, 11:14
Radost a smutek v rozmezí jednoho dne zažila rodina jednadvacetileté Isry Shaaban. Mladou ženu postihl...
Dnes, 09:16
Nedaleko vesnice Tepekov v turecké provincii Artvin došlo před pár dny k tragédii. Jednasedmdesátiletá žena...
Dnes, 07:57
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 07:57
Bertha Benzová nebyla jen tak ledajaká žena. Kromě toho, že byla manželkou průkopníka motorismu Karla...
Včera, 15:30
Britka Claire Taplin zveřejnila na internetu video své dcery, kterou neznámý muž během návštěvy klubu...
Včera, 14:50
Jaromír Prokop, poslední neodsouzený člen takzvaného Berdychova gangu, se přiznal k účasti na čtyřech loupežích,...
Včera, 14:10
Na eBay narazíte na všelijaký bizár. Jeden z podnikavců tam před nedávnem například dražil domnělý...
Včera, 13:52
Američan Michael Freedy (39) z Las Vegas si první myslel, že má jenom úžeh. Lékaři...
Včera, 13:14
Americký výrobce hraček Mattel vyrobil panenku Barbie podle vědkyně, která stojí za vakcínou proti covidu-19...
Včera, 08:50
Rozsáhlá studie, která se zabývá příznaky covidu, vydala aktualizovaný seznam s nejčastějšími symptomy u naočkovaných...
Včera, 08:09
Pozornost veřejnosti se v poslední době začíná obracet i na zatím tabuizované téma, a to...
Reklama