1℃
Dnes je 7. prosinec , svátek má Benjamín

Záchrana tun zeleniny a ovoce díky paběrkování. Jídlo zpestřilo jídelníček mnoha lidem

Přes dvacet tun jídla se letos podařilo zachránit z polí a sadů, at to navzdory malé úrodě. Informovala o tom iniciativa Zachraň jídlo, která již od roku 2015 provozuje projekt Paběrkování, kdy paběrkuje u zemědělců úrodu neodpovídající estetickým standardům, nebo tu, která se nevyplatí sklízet.

Zachráněné hrušky, rybíz, broskve, višně, kedlubny, dýně, mrkev nebo cibuli byly předány potravinovým bankám v různých regionech.

Podle slov dobrovolnice Kateřiny Peřinové stojí vypěstování potravin nějakou energii. „Pokud se to zaorá nebo prostě nechá shnít, všechna tato investovaná energie přijde na zmar. Tyto suroviny alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit,“ říká, proč jezdí paběrkovat.

Ze zbytků a přebytků je možné udělat dobrý pokrm. Zachraň jídlo v kuchyni

Celková hodnota zachráněného jídla činí asi 615 000 korun. Potravinová banka v Ústeckém kraji získala 7 500 kilogramů ovoce a zeleniny, Potravinová banka Jihočeského kraje 8 500 kilogramů, Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj 1 800 kilogramů, Potravinová banka Praha a Středočeský kraj 1 500 kilogramů a Potravinová banka Central 1200 kilogramů.

Za pár let bylo zachráněno už 53,5 tun jídla

„Typický výjezd na pole vypadá tak, že koordinátor domluví se zemědělcem možnost sběru v okolí svého města, poptá dobrovolníky a zorganizuje výjezd, kam přijede i dodávka potravinové banky. Ta si pak odveze nasbírané plodiny ve svých přepravkách. Zachraň jídlo vydalo manuál, jak začít paběrkovat, a ke stažení je zde,“ uvedla iniciativa Zachraň jídlo. Dodala, že od začátku projektu v roce 2015 se podařilo nasbírat už 53,5 tun jídla.

Z kila připraveného jídla přijde ve stravovnách asi 11 % na zmar. Výzkum přináší i další data!

„Přestože od roku 2018 platí novela zákona, podle které musí obchody s plochou nad 400 m² nabídnout vyřazené jídlo potravinovým bankám, mnoho ovoce a zeleniny se k nám touto cestou nedostává. Proto vítáme paběrkování jako dobrý způsob, jak zpestřit jídelníček 7000 klientů, které zásobujeme jídlem. Letos se nám podařilo zapojit lidi bez domova z Litoměřic, kteří pomohli se sběrem zeleniny,“ uvedla ředitelky Potravinové banky v Ústeckém kraji Radka Brychtová.

Před 1 hodinou
Proslavil se jako malíř orientálních až pohádkových scén, v nichž hrají hlavní roli víly, bohové...
Před 2 hodinami
Další podzimní prodejní Pražská výstava nožů se odbude tuto neděli na Novoměstské radnici. Už stabilně...
Před 2 hodinami
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Před 2 hodinami
Jekatěrina Pavlovna Bagrationová se 7. prosince 1783 narodila jako hraběnka Skavronská do vyhlášeného ruského šlechtického rodu...
Dnes, 15:37
Pražští vysokoškoláci Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský spolu tvořili folkové duo hrající humorné písně. V...
Dnes, 12:30
V Londýně byla tehdy hluboká noc a spánek britského premiéra Churchilla jistě nebyl klidný. Invaze...
Dnes, 11:44
Vášnivá diskuse se v Jazzové sekci při další z řady Valdštejnských besed, organizovaných spolkem Šance...
Dnes, 11:00
Jeho jméno, Jan Blažej Santini Aichel, pro nás neznamená jenom naprosto unikátní architekturu, ale také...
Dnes, 09:00
Největší vánoční výzvou je poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví. Příjemně máslová vůně linoucí...
Včera, 21:40
Hidžáb se smí ve škole nosit. S takovým verdiktem přišel Nejvyšší soud, kam se odvolala...
Včera, 18:30
Slavnou obsáhlou příručku o čarodějnicích, nutnosti boje proti nim a způsobech, jak tento boj svádět...
Reklama