Pro mnohé je nepečené cukroví neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Druhů je celá řada a jejich příprava není většinou nijak zvlášť složitá. Navíc je v provedení mnoha zdravých verzí. Najděte si tu pravou pro sebe.
Zdravé kokosové kuličky
- 300 g strouhaného kokosu
- 30 g kokosového oleje
- 70 g agávového sirupu
- 20 g vanilkového cukru
- 60 ml mléka (můžete použít i rostlinné)
- Celé mandle
Trochu kokosu navíc na posypání
Nejdříve si připravte těsto. Nasypte cukr a kokos do mixéru a rozmixujte. Směs by měla být rozmixovaná na hladkou hmotu. Pokud nemáte výkonný mixér, pak ho občas zastavte a střete kokos ze stěn. Mezitím si rozehřejte kokosový olej, aby byl tekutý, a poté ho společně s agávovým sirupem přidejte do již hladké hmoty. Opět řádně promixujte, aby se těsto promíchalo a dle potřeby přilijte mléko. Těsto nesmí být tekuté, ale zároveň ne moc tuhé. Musí se s ním dát bez problému pracovat. Hotové těsto uložte nejlépe přes noc do lednice, aby ztuhlo. Poté si jen z těsta vytvarujte malé placky, do kterých vložte mandli, a vytvarujte do kuliček. Skladujte v temnu a chladu.
Zdravé datlovo – arašídové kuličky
- 100 g arašídů
- 3 polévkové lžíce pravého kakaa
- 3 polévkové lžíce arašídového másla
- Špetka soli
Mleté arašídy a kakao na obalení
Datle si nejdříve namočte, aby se lépe mixovali. Mezitím si na jemno namixujte arašídy. K pomletým arašídům přidejte namočené datle, kakao, arašídové máslo, špetku soli a opět rozmixujte do hladkého těsta. Nemělo by být moc tuhé, aby se s ním dobře pracovalo. Kdyby bylo tužší, pak se nebojte ho maličko naředit mlékem. Nechte odležet v lednici alespoň 5 hodin. Poté si ze směsi vytvarujte kuličky, které následně obalte ve směsi smíchaného kakaa a mletých arašídů. Uchovávejte opět v chladu a temnu.