Česnek tedy obsahuje téměř vše, co lidské tělo potřebuje. Je tudíž velice výživný a zároveň málo kalorický. Kdo si zvykne na jeho typickou chuť i aroma, jistě ho ocení i jako skvělý dochucovací prostředek v kuchyních celého světa. Při běžné konzumaci rozhodně nehrozí žádné vedlejší účinky. Nejlepší způsob užití česneku je samozřejmě v přírodním stavu, sáhnout však můžeme i po česneku ve formě doplňků stravy a známý je rovněž například i česnekový olej. V kuchyni zase jako kořenící přípravek bývá poměrně hojně využíván granulovaný česnek.
Již od starověku se česnek používal k léčbě celé řady nemocí. Česnek má všeobecně blahodárný vliv na naše zdraví, zejména na tepny, vzpružuje cévy, působí antiskleroticky, podporuje funkci mozkové tkáně a srdečního svalu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Jeho pravidelné používání pak působí jako prevence proti infekčním onemocněním, zejména proti chřipce a dalším virózám. Jedná se totiž o skutečně silné přírodní antibiotikum.
Česnek je mimo jiné rovněž i výborným antiparazitálním prostředkem při výskytu střevních parazitů, působí skvěle jako střevní dezinfekce, uvolňuje křečovité stavy v oblasti zažívacího ústrojí, a to především v oblasti žaludku a střev. Pomáhá stabilizovat mezibuněčnou látkovou výměnu a snižuje hladinu krevního cukru. Jeho pravidelná konzumace předchází zadržování vody v těle a má blahodárný vliv i na ledviny. Díky jeho antinikotinovým účinkům jej lze v lidovém léčitelství úspěšně použít jako protilátku při otravě nikotinem.
Zejména v dnešní době česnek blahodárně ovlivňuje funkci našeho imunitního systému. Navíc působí rovněž také jako antioxidant. Detoxikuje náš organismus, zbavuje jej těžkých kovů, zlepšuje sportovní výkony a bojuje i proti Alzheimerově chorobě.