mapa regionů
zavřít mapu

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu a Nového Zélandu báječně uspěl. „Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů jsou na špičkové úrovni,“ říká manažer týmu Tomáš Popp.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR celou cestu za vítězstvím doprovázel ambasador českého týmu, sám zapalený kuchař samouk Ondřej G. Brzobohatý: „Je to pecka! Jsem fascinován tím, co čeští kouzelníci kuchyně dokážou připravit a jak sladit chutě. Svým způsobem mi to připomíná skládání hudby. Tam také hledáte ideální ingredience a množství, aby z toho na závěr vznikl ohromný zážitek. Moc klukům gratuluji, protože vaření je pro ně vášeň a tu cenu si zaslouží.“
Soutěž měla tři kola. V prvním kole 24. dubna musel každý tým připravit pro 85 osob tříchodové menu. Vymezený čas pro přípravu menu byl pět hodin. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji,“ říká kapitán národního týmu Jan Horký.
„Komisaři naši práci ohodnotili stříbrnou medailí. Ocenili pčedevším chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů,“ říká Tomáš Popp.
Ve čtvrtek 26. dubna národní tým prezentoval své pokrmy podle zadaných kritérií (tříchodové menu, lakto ovo menu…) z kuchařského a cukrářského umění (skulptura, dezerty, bonbony). Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. „Kuchařská část této disciplíny byla hodnocena zlatou medailí.
Zlatá medaile je pro tým obrovský úspěch. Nestává se každý rok, abychom z tak prestižní soutěže přivezli zlatou,“ říká Jan Horký. „Cukrářské umění se týmu povedlo, ale singapurské klimatické podmínky (vysoká vlhkost a teplota) sehrály svoji roli. Ze Singapuru si odvážíme za cukrářskou část soutěže pěkný bronz,“ říká Helena Fléglová, jedna ze tří cukrářek týmu.
Tři nejlepší týmy soutěže se právě dnes utkaly v souboji o bronzovou sošku lva. Soutěžily týmy Taiwanu, Nového Zélandu a České republiky. Vařilo se pro 50 osob a vymezený čas na přípravu tříchodového menu byl čtyři hodiny.
„Vítězné menu obsahovalo: lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout, jaké menu připraví,“ říká Jan Horký.
Menu připravoval šestičlenný tým a pomocník myjící nádobí, který je také členem týmu. Tým ve složení Jan Horký – kapitán, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová – cukrářka a Norbert Hojda – šéfkuchař v roli “myče” nádobí vybojoval pro Českou republiku historický úspěch. „Konečně jsme ukázali, co v nás je. Máme díky našim partnerům skvělé podmínky na tréninky a povedlo se nám je letos zúročit,“ říká Popp.
Kulinární tradice je otiskem naší kultury. Česká gastronomie má za sebou slavnou historii a my na ni navazujeme. Naším cílem je reprezentovat to nejlepší z národních gastronomických tradic na soutěžích po celém světě. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je tým špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů. Opírá se o zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Složení týmu najdete na našem webu www.narodnitymkucharu.cz.