Rostlinné (ne)mléko můžete vyrobit prakticky z jakýchkoliv ořechů a olejnatých semen. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, kromě obyčejného mixéru a sítka nebo kousku utěrky.
Postup je stejný u všech rostlinných nápojů. Budete potřebovat zhruba 100 gramů suroviny na litr vody. Postupně si můžete najít svůj vlastní poměr surovin, protože každý má rád mléko jinak koncentrované. Surovinu dejte předem namočit, ideálně přes noc nebo aspoň na pár hodin. Pokud chcete mléko sladké, můžete přidat třeba pár sušených datlí. Poté namočenou surovinu slijte a důkladně propláchněte, abyste se zbavili antinutričních látek a docílili lepší vstřebatelnosti. Vložte do mixéru s čerstvou vodou a mixujte, dokud nevznikne napěněný nápoj.
Hotové „mléko“ stačí přelít přes jemné síto nebo tkaninu. Vymačkejte tekutinu do poslední kapky a ochutnejte. Když budete chtít chuť vylepšit, zkuste špetku soli, vanilku nebo skořici. Zbytky surovin ze sítka můžete ještě využít. Sice jste z nich vyždímali většinu živin, ale mohou ještě posloužit jako zdroj vlákniny a základ do dezertů, pomazánek, polévek apod. Doma vyrobené mléko vydrží v lednici několik dnů. Po pár hodinách klesnou těžší částice ke dnu, ale stačí ho před pitím dobře promíchat.
9 surovin jako inspirace
- mák
- oves
- konopná semínka
- mandle
- pistácie
- kokos
- kešu
- vlašské ořechy
- rýže
Pokud se vám první várka mléka nepovede, neházejte flintu do žita. Zkuste jiný poměr, smíchání několika surovin nebo výraznější dochucení.