• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Kmín do pytle k bramborám? Známe 5 triků, kterými prodloužíte životnost potravin

    15.10.2018
    Další fotky

    Některé potraviny jsou obzvlášť náchylné na skladování. Abyste je nemuseli každou chvíli vyhazovat, zkuste několik triků, které vám pomohou prodloužit jejich trvanlivost.

    1) Stop klíčení brambor!

    Nemáte doma ideální podmínky pro skladování brambor? Nejlépe je jim na chladném a temném místě, neměla by to ale být lednice. Pokud je nemůžete uložit do sklepa nebo garáže, zkuste k nim přidat kmín. Můžete si vyrobit pytlíček z kousku látky nebo ubrousku a do něj kmín nasypat. Jakmile ztratí svou výraznou vůni nebo začnou brambory zelenat a klíčit, nastal čas obsah sáčku vyměnit.

    Jídlo přesolené, nebo moc pálivé? Víme, jak zachránit nejčastější přešlapy v kuchyni

    2) Banány zvlášť!

    Banány urychlují zrání ostatního ovoce, proto by měly mít své vlastní místo o kus dál. Pokud chcete zvýšit životnost banánů, stejně jako brambory je nedávejte do lednice. Raději jim zabalte stopky do kousku alobalu nebo fólie, jak to někdy vidíme i v obchodě. Ostatní ovoce by v míse mělo mít také dost prostoru. Když jej podložíte dřevitou vlnou, která se používá běžně jako dekorace, budou mít plody dostatek vzduchu a neotlačí se o stěny mísy.

    Česká jídla mohou být zdravá. Jak udělat svíčkovou, po které nepřiberete?

    3) Bylinky do vázy nebo do mrazáku

    Ať už potřebujete uchovat řezané bylinky z obchodu nebo větší množství vlastních ze zahrádky, dejte je do sklenice s vodou, jako řezané květiny. Pro ještě delší uchování můžete vyzkoušet kromě sušení také mrazák. Bylinky nakrájejte nebo natrhejte a zmrazte v malých sáčcích. Na využití při vaření skvěle poslouží i tvořítko na led – bylinky v něm zalijte kapkou vody a můžete pak v pokrmu rozpustit kostku bylinkového ledu.

    Fenomén jménem superpotraviny. Kolik z nich najdete u sebe doma?

    4) Lázeň pro ovoce a zeleninu

    Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny a další, většinou dlouho nevydrží. Pokud ho nechcete sušit ani zamražovat, vykoupejte jej ve vodě s octem nebo citrónovou šťávou v poměru 1 díl kyselého a 3 díly vody. Povadlému salátu také prospěje vodní lázeň. Stačí mu ponoření na pár minut do ledové vody a můžete jej servírovat.

    Jak snížit světovou produkci odpadu? Nejlepší je začít na vlastním prahu – buďte zero waste!

    5) Avokádo s cibulí

    Nakrojené avokádo, které nedojíte, uložte do krabičky s plátkem cibule nebo potřete citrónem. Zabráníte tak zhnědnutí a vydrží i další den nebo dva. Stejný postup pomůže i u jiných druhů ovoce a zeleniny, které mají sklony k hnědnutí.

    FOTO: Prodlužte životnost potravin

    Prodlužte životnost potravin - bananyProdlužte životnost potravin - avokadoProdlužte životnost potravin - bylinkyProdlužte životnost potravin - bobuleProdlužte životnost potravin - vareni
    Další fotky
    Prodlužte životnost potravin - spenatProdlužte životnost potravin - citron


    Nepřehlédněte
    12.2.2025
    Zprávy

    Dáda padá!