1) Stop klíčení brambor!
Nemáte doma ideální podmínky pro skladování brambor? Nejlépe je jim na chladném a temném místě, neměla by to ale být lednice. Pokud je nemůžete uložit do sklepa nebo garáže, zkuste k nim přidat kmín. Můžete si vyrobit pytlíček z kousku látky nebo ubrousku a do něj kmín nasypat. Jakmile ztratí svou výraznou vůni nebo začnou brambory zelenat a klíčit, nastal čas obsah sáčku vyměnit.
2) Banány zvlášť!
Banány urychlují zrání ostatního ovoce, proto by měly mít své vlastní místo o kus dál. Pokud chcete zvýšit životnost banánů, stejně jako brambory je nedávejte do lednice. Raději jim zabalte stopky do kousku alobalu nebo fólie, jak to někdy vidíme i v obchodě. Ostatní ovoce by v míse mělo mít také dost prostoru. Když jej podložíte dřevitou vlnou, která se používá běžně jako dekorace, budou mít plody dostatek vzduchu a neotlačí se o stěny mísy.
3) Bylinky do vázy nebo do mrazáku
Ať už potřebujete uchovat řezané bylinky z obchodu nebo větší množství vlastních ze zahrádky, dejte je do sklenice s vodou, jako řezané květiny. Pro ještě delší uchování můžete vyzkoušet kromě sušení také mrazák. Bylinky nakrájejte nebo natrhejte a zmrazte v malých sáčcích. Na využití při vaření skvěle poslouží i tvořítko na led – bylinky v něm zalijte kapkou vody a můžete pak v pokrmu rozpustit kostku bylinkového ledu.
4) Lázeň pro ovoce a zeleninu
Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny a další, většinou dlouho nevydrží. Pokud ho nechcete sušit ani zamražovat, vykoupejte jej ve vodě s octem nebo citrónovou šťávou v poměru 1 díl kyselého a 3 díly vody. Povadlému salátu také prospěje vodní lázeň. Stačí mu ponoření na pár minut do ledové vody a můžete jej servírovat.
5) Avokádo s cibulí
Nakrojené avokádo, které nedojíte, uložte do krabičky s plátkem cibule nebo potřete citrónem. Zabráníte tak zhnědnutí a vydrží i další den nebo dva. Stejný postup pomůže i u jiných druhů ovoce a zeleniny, které mají sklony k hnědnutí.