Zahušťování omáček a polévek
Častým receptem našich babiček je jíška z mouky a másla. Bílá mouka bývá zatracovaná jako zbytečný zdroj sacharidů a „prázdných kalorií.“ Alternativu ocení také lidé, kterým způsobuje potíže lepek. Do většiny polévek a omáček stačí přidat při vaření zeleninu, kterou na konci rozmixujete tyčovým mixérem. Může to být třeba mrkev a jiná kořenová zelenina (do svíčkové), brokolice, dýně, luštěniny (do krémových polévek) a mnoho dalších.
Stejně dobře poslouží brambory nebo jejich příbuzné batáty – ty se hodí hlavně do jídel, kde nebude vadit jejich nasládlá chuť. Výborné jsou třeba i v guláši, kterému v kombinaci s kvalitním masem, paprikou a cibulkou dodají šmrnc.
Knedlíky a těstoviny
Když jsme vyřešili zahuštění svíčkové se šesti, pořád nám zbývá těch 6 knedlíků, co s nimi? Na internetu najdete mnoho receptů, jak udělat zdravější houskový knedlík, ale pravděpodobně pořád půjde o pokrm se spoustou jednoduchých sacharidů. Může pomoci celozrnná mouka a také jedna ze zásad zdravého stravování, podle které bychom knedlíky neměli konzumovat každý den.
Podobně je to i s těstovinami, existuje spousta variant, od celozrnných obilných po přirozeně bezlepkové, jako jsou kukuřičné, luštěninové a další. Do bramborových knedlíků naopak postačí jen menší množství mouky, která může být také třeba kukuřičná nebo celozrnná.
Dezerty, koláče, dortíky
Prvním krokem jsou kvalitní suroviny, jako je máslo místo margarínu, mouka se dá nahradit nebo alespoň „naředit“ mletými ořechy a strouhaným kokosem. Jako sladidlo zkuste například rozmačkaný banán, strouhaná jablka i jiné čerstvé nebo sušené ovoce. Získáte tak chuťově výborný a vláčný koláč s vyšším obsahem vlákniny.
Nebojte se použít ani zakysaný mléčný výrobek – třeba smetanu, anebo tvaroh. Nejlépe v bio kvalitě. Spolu s čerstvým ovocem ho přidejte na koláč až na konec, bez další tepelné úpravy.