• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Česká jídla mohou být zdravá. Jak udělat svíčkovou, po které nepřiberete?

    11.10.2018
    Další fotky

    Nedokážete si představit život bez svíčkové, guláše, koláčů a dalších oblíbených pokrmů? Všechna jídla se nejspíš nedají nahradit zdravě tak, aby chutnala úplně stejně. Existuje ale pár doporučení a triků, jak z oblíbených jídel vykouzlit zdravější a stále chutné varianty. Zarytí milovníci přesných receptů mohou sáhnout alespoň po kvalitnějších surovinách. Experimentátoři pak třeba vyzkouší i odvážnější úpravy.

    Zahušťování omáček a polévek

    Častým receptem našich babiček je jíška z mouky a másla. Bílá mouka bývá zatracovaná jako zbytečný zdroj sacharidů a „prázdných kalorií.“ Alternativu ocení také lidé, kterým způsobuje potíže lepek. Do většiny polévek a omáček stačí přidat při vaření zeleninu, kterou na konci rozmixujete tyčovým mixérem. Může to být třeba mrkev a jiná kořenová zelenina (do svíčkové), brokolice, dýně, luštěniny (do krémových polévek) a mnoho dalších.

    Jídlo přesolené, nebo moc pálivé? Víme, jak zachránit nejčastější přešlapy v kuchyni

    Stejně dobře poslouží brambory nebo jejich příbuzné batáty – ty se hodí hlavně do jídel, kde nebude vadit jejich nasládlá chuť. Výborné jsou třeba i v guláši, kterému v kombinaci s kvalitním masem, paprikou a cibulkou dodají šmrnc.

    Fenomén jménem superpotraviny. Kolik z nich najdete u sebe doma?

    Knedlíky a těstoviny

    Když jsme vyřešili zahuštění svíčkové se šesti, pořád nám zbývá těch 6 knedlíků, co s nimi? Na internetu najdete mnoho receptů, jak udělat zdravější houskový knedlík, ale pravděpodobně pořád půjde o pokrm se spoustou jednoduchých sacharidů. Může pomoci celozrnná mouka a také jedna ze zásad zdravého stravování, podle které bychom knedlíky neměli konzumovat každý den.

    Známe 7 skvělých a zdravých receptů z cukety, na rizoto i cuketové medvídky

    Podobně je to i s těstovinami, existuje spousta variant, od celozrnných obilných po přirozeně bezlepkové, jako jsou kukuřičné, luštěninové a další. Do bramborových knedlíků naopak postačí jen menší množství mouky, která může být také třeba kukuřičná nebo celozrnná.

    Jak snížit světovou produkci odpadu? Nejlepší je začít na vlastním prahu – buďte zero waste!

    Dezerty, koláče, dortíky

    Prvním krokem jsou kvalitní suroviny, jako je máslo místo margarínu, mouka se dá nahradit nebo alespoň „naředit“ mletými ořechy a strouhaným kokosem. Jako sladidlo zkuste například rozmačkaný banán, strouhaná jablka i jiné čerstvé nebo sušené ovoce. Získáte tak chuťově výborný a vláčný koláč s vyšším obsahem vlákniny.

    Mlsání zdravě. Vyzkoušejte originální nepečené dezerty

    Nebojte se použít ani zakysaný mléčný výrobek – třeba smetanu, anebo tvaroh. Nejlépe v bio kvalitě. Spolu s čerstvým ovocem ho přidejte na koláč až na konec, bez další tepelné úpravy.

    FOTO: Vaříme zdravě

    Vaříme zdravě - gulasVaříme zdravě - knedlikyVaříme zdravě - dortVaříme zdravě - lasagneVaříme zdravě - knedliky
    Další fotky
    Vaříme zdravě - spagetyVaříme zdravě - omacka

     

     

     



    Nepřehlédněte
    11.6.2025
    Zprávy

    Gretu poslali domů!