• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Jídlo přesolené, nebo moc pálivé? Víme, jak zachránit nejčastější přešlapy v kuchyni

    7.10.2018

    I zkušeným kuchařům se může stát, že ruka ujede a jídlo je najednou přesolené, příliš ostré nebo naopak mdlé a bez chuti. Jak z toho elegantně vybruslit?

    Sůl nad zlato?

    Kdo často vaří, jistě už se mu stalo, že jídlo omylem přesolil. K vyrovnání přesolené chuti se hodí něco kyselého, například ocet nebo citrónová šťáva. Pokud nechcete riskovat, zkuste jídlo „naředit“ některou z ingrediencí, které už tam jsou. Třeba zeleninou. Brambory například dokážou absorbovat přebytečnou sůl. Můžete je v pokrmu nechat, rozmixované se hodí pro zahuštění omáček, anebo je po uvaření vyndejte.

    Jídlo v prášku? Čekají nás v budoucnu místo stravy jen nutričně bohaté náhražky?

    Ostré jako čert!

    Přehnali jste to s chilli nebo pepřem? Pálivé jídlo zjemníte něčím sladkým, co chuť částečně vyrovná. Pomůže také sýr, jogurt nebo smetana.

    Cukr je všude. Jak méně sladit a nevzdat se sladkého života?

    Mdlé jídlo

    Mnoho lidí používá pro výraznou chuť kostky masoxu a další dryáky. Přitom bohatě stačí sůl a pepř. Pokud to nepomůže, zkuste chilli, bylinky, perfektně se hodí také paprika, česnek nebo výrazný sýr.

    Hledáte vitaminovou bombu? Zkuste zázračné pickles. Kvašená zelenina je zdravější než syrová

    Rozteklé dorty, sražené krémy

    V případě rozteklého dortu už se moc udělat nedá. Můžete ho zachránit jedině skleněnými miskami, do kterých dort navrstvíte. Pokud není neštěstí tak velké, poslouží strouhaný kokos, který nasaje vlhkost řídkého krému. Anebo sušenky, kterými dort obložíte kolem dokola a svážete je stužkou, aby se dort dále nerozpadal.

    Tajný recept na gumové medvídky podomácku. Jsou ještě lepší než kupované

    Sražený krém vznikl pravděpodobně smícháním surovin o rozdílné teplotě. Je tedy potřeba jej buď zahřát nebo naopak vychladit v lednici a pak rozmixovat tyčovým mixérem, abyste se zbavili hrudek. Pomůže také ingredience s hrubší strukturou, například drcené oříšky, díky kterým se vám podaří krém lépe utřít do požadované konzistence.

    FOTO: Jak zachránit zkažené jídlo

    Jak zachránit zkažené jídlo - zeleninaJak zachránit zkažené jídlo - vareniJak zachránit zkažené jídlo - peceniJak zachránit zkažené jídlo - koreniJak zachránit zkažené jídlo - ryze
    Další fotky
    Jak zachránit zkažené jídlo - losos


    Nepřehlédněte