Sůl nad zlato?
Kdo často vaří, jistě už se mu stalo, že jídlo omylem přesolil. K vyrovnání přesolené chuti se hodí něco kyselého, například ocet nebo citrónová šťáva. Pokud nechcete riskovat, zkuste jídlo „naředit“ některou z ingrediencí, které už tam jsou. Třeba zeleninou. Brambory například dokážou absorbovat přebytečnou sůl. Můžete je v pokrmu nechat, rozmixované se hodí pro zahuštění omáček, anebo je po uvaření vyndejte.
Ostré jako čert!
Přehnali jste to s chilli nebo pepřem? Pálivé jídlo zjemníte něčím sladkým, co chuť částečně vyrovná. Pomůže také sýr, jogurt nebo smetana.
Mdlé jídlo
Mnoho lidí používá pro výraznou chuť kostky masoxu a další dryáky. Přitom bohatě stačí sůl a pepř. Pokud to nepomůže, zkuste chilli, bylinky, perfektně se hodí také paprika, česnek nebo výrazný sýr.
Rozteklé dorty, sražené krémy
V případě rozteklého dortu už se moc udělat nedá. Můžete ho zachránit jedině skleněnými miskami, do kterých dort navrstvíte. Pokud není neštěstí tak velké, poslouží strouhaný kokos, který nasaje vlhkost řídkého krému. Anebo sušenky, kterými dort obložíte kolem dokola a svážete je stužkou, aby se dort dále nerozpadal.
Sražený krém vznikl pravděpodobně smícháním surovin o rozdílné teplotě. Je tedy potřeba jej buď zahřát nebo naopak vychladit v lednici a pak rozmixovat tyčovým mixérem, abyste se zbavili hrudek. Pomůže také ingredience s hrubší strukturou, například drcené oříšky, díky kterým se vám podaří krém lépe utřít do požadované konzistence.