Jak na to
- 250 ml ovocné šťávy (například z jablek)
- 450 g čerstvého ovoce (například banány, kiwi, jahody)
- 5 polévkových lžic agaru nebo želatiny
Postup: Ovocnou šťávu a rozmixované ovoce zahřejeme na mírném ohni v hrnci a přidáme želatinu. Odstavíme z plotny a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Směs by se neměla vařit. Necháme zchladnout na takovou teplotu, abychom v ní dokázali udržet prst a plníme do formiček vypláchnutých studenou vodou nebo lehce potřených olejem. Necháme ztuhnout v lednici.
Tip: Pokud nemáte vhodné formičky na tvorbu bonbonů, můžete směs nalít na plech a po ztuhnutí použít vykrajovátka.
Domácí bonbon, zdravý bonbon?
Domácí gumídci jsou zdravější než kupovaní, ale i přesto obsahují jednoduché cukry z ovoce. Pokud byste chtěli z medvídků udělat ještě o něco hodnotnější pamlsek, zkuste do směsi po odstavení z plotny přidat pár lžiček bílého jogurtu. Bonbon bude mít najednou kromě sacharidů také malé množství bílkovin a tuku. Pořád jde ale jen o chuťovku, a i zde platí přísloví „všeho s mírou“.