Na čtvrteční Dny českého piva si pivovary připravily speciály

22.9.2021
Jan Veselý

Pivovary připravily speciály na slavnosti piva, které se letos konají od čtvrtka do konce září. Devátý ročník Dnů českého piva slavnostně pivovarníci odstartují na dnešní Svatováclavské slavnosti při vyhlášení degustační soutěže České pivo pro velké pivovary. Oznámili to zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven a některých pivovarů.

Pivovary se snaží nalákat v tomto týdnu do restaurací a hospod co nejvíce hostí. „Česká hospoda je po staletí středobodem společenského života a pivo v ní hraje zásadní roli,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Například Pivovary Staropramen slavnostně narazí v šesti pražských vybraných podnicích ve čtvrtek a v pátek soudek Extra Chmelené 12 a budou s hosty debatovat o jedinečnosti českého piva. „Hosté se dozví zajímavosti o smíchovském pivu, jeho vaření a recepturách. Mohou se zeptat na vše, co je zajímá“ uvedl vrchní sládek Staropramenu Jan Špaček.

Největší český výrobce Plzeňský Prazdroj pak připravil několik akcí v pivovaru i v restauracích po celé ČR. „Už během Dnů českého piva si letos mohou milovníci plzeňského ležáku vychutnat nefiltrovaný Pilsner Urquell, který každoročně bývá k dispozici až v říjnu jako připomínka výročí první várky tohoto piva, jež připadá na 5. října,“ řekl mluvčí podniku Zdeněk Kovář. Na tento a příští týden jsou pak přichystané speciální prohlídky pivovaru s názvem Život a pověsti pivovarských sklepů a v Pivovarském muzeu komentované prohlídky se sladovníkem. Na pátek chystá Prazdroj na nádvoří pivovaru koncert kapely Chinaski.

Pivovar Svijany pak bude nabízet svůj speciál Dux na čepu více než 200 svijanských restaurací. „Na svátek 28. září jej budou moci jako obvykle ochutnat i návštěvníci Svatováclavských slavností přímo na zámku Svijany,“ dodala společnost.

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva a meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů (14 velkých piv) na 135 litrů a byla nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili již dříve zástupci svazu.

Letos pak za první pololetí klesl meziročně výstav o osm procent. Ztráty byly hlavně v prvním čtvrtletí, na začátku léta se začala pivovarnická scéna stabilizovat a v červnu byly hodnoty u čepovaného piva skoro stejné jako před příchodem pandemie.

Zdroj: jv/ctk



Nepřehlédněte