• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Na vánoční cukroví a vánočku jen kvalitní suroviny. To je zásada číslo 1

    Další fotky

    Největší vánoční výzvou je poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví. Příjemně máslová vůně linoucí se z trouby doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice dokreslí kouzelnou vánoční atmosféru.

    Aby bylo vánoční pečivo chutné, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Všichni se jistě shodneme, že je-li jakékoliv jídlo připraveno z kvalitních ingrediencí, chutná nesrovnatelně lépe než jeho šizená varianta z nekvalitních přísad.

    Máslo

    Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzákladnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.

    Podoba Adventu se formovala sedmnáct století. Víte, co znamenají jednotlivé svíčky na věnci a od kdy se peče cukroví?

    Mouka

    Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit patnáct procent. Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo, je méně vymletá a obsahuje více lepku. Navíc díky této mouce bude vaše vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je to, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.

    Droždí

    Bez droždí se při přípravě kynutého těsta na vánočku neobejdete. Jedná se o živé kvasinky, které s pomocí cukru dokáží vytvořit oxid uhličitý, díky němuž těsto krásně vyběhne. V obchodě si proto zkontrolujte neporušenost obalu. Až doma droždí rozbalíte, mělo by mít krémovou barvu a mělo by se také snadno drolit. Nezapomeňte, že droždí si své vlastnosti uchová pouze tehdy, když ho budete skladovat v lednici do 8 °C. Na 1 kg mouky vám vystačí 42 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného.

    Masarykovy knoflíky a pracny. Recepty na nejlepší cukroví, které se musí rozležet

    Vejce

    Kvalitnější vejce se liší způsobem chovu slepic, hmotností vajec a výživovou hodnotou krmiva. Všechny tyto informace byste měli nalézt na obalu, zatímco přímo na skořápce, formou razítka, zjistíte identifikační číslo drůbežárny a kód země původu vajec. Uvádí se zde také kód označující způsob chovu slepic. Pokud na krabičce najdete informaci, že se jedná o obohacená vejce, znamená to, že slepice byly speciálně vyživovány, aby vejce obsahovala např. vyšší množství jódu nebo omega-3 mastných kyselin. Trvanlivost vajec bývá 28 dní a měla by být skladována v chladu, ideálně mezi 5 – 8 °C. Velmi důležité je uchovávat je v nekolísavé teplotě.

    Rozinky

    Někdo je miluje a jiný je z vánočky vybírá. Čemu ale věnovat pozornost v obchodě? Správné rozinky by neměly obsahovat přidaný cukr. Sušené ovoce by mělo být konzervováno pouze sušením, protože se po přidání cukru, již jedná o ovoce kandované. Obavy si nemusíte dělat, pokud ve složení narazíte na olej. Ten totiž pouze napomáhá tomu, aby se rozinky neslepovaly.

    Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Základ pro skvělé francouzské koláče Tarte Tatin

    Ořechy

    Ořechy jsou plné rostlinných olejů, především z řady nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus. Bohužel tyto oleje často bývají i příčinou žluknutí ořechů. Aby vám ořechy co nejdéle vydržely, uchovávejte je v suchu, v chladnějších teplotách a ideálně bez přístupu vzduchu. Někdo ořechy dokonce zavařuje. Kvalitní a nezkažené ořechy musí příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.

    Cukr

    V obchodech se běžně prodává cukr krystal, krupice a moučka. Bílý cukr se získává rafinací. Vyluhováním se čistí přírodní cukr, odstraňují se z něj minerály a další složky způsobující zabarvení cukru. V rámci této technologie se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy. Při pečení vánočky je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý.

    Skořicový cukr

    Kvalitní skořicový cukr by měl obsahovat pouze cukr a mletou skořici. Nemělo by v něm být žádné umělé aroma. Zkontrolujte na obalu také množství skořice v balení.

    FOTO: Vánoční cukroví

    Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - peceniVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce
    Další fotky
    Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce

    Kakao

    Kakao je označení pro prášek vyrobený ze semen kakaovníku. Kvalitní kakao má barvu v odstínech hnědé, výjimečně lehce červené. Typickou chutí kvalitního kakaa je hořká a mělo by výrazně vonět. Slabé aroma a kyselá chuť může svědčit o nekvalitním produktu, nebo dlouhodobém špatném skladování. Kakao by v balení mělo být sypké a bez hrudek – pokud se do krabičky dostane vlhkost, zhorší se chuť, vůně a rozpustnost kakaa.

    Džem

    Džem může být vyroben z jakéhokoliv druhu ovoce. Musí obsahovat jeho kousky a minimálně 35 g ze 100 g produktu. Ty, které jsou označené slovem „výběrové“ nebo „extra“, musí mít na 100 g alespoň 45 g ovoce. Protože bývají zavařené ve sklenicích, nebývají náročné na skladování. Přesto se doporučuje nechávat je na tmavých a chladnějších místech. Obal džemu nesmí být porušen, protože při kontaktu se vzduchem začíná proces oxidace a výrobek se kazí.



    Nepřehlédněte
    9.1.2025
    ZajímavostiZprávy

    Ohňostroje a vyhozené stromky