0℃
Dnes je 14. prosinec , svátek má Lýdie

Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Základ pro skvělé francouzské koláče Tarte Tatin

Dýně přímo volají po nápaditém zpracování, stejně tak jablka i hrušky. Slibují výjimečný gurmánský zážitek. Jednou z možností je ve Francii slavný obrácený koláč sester Tatinových.

Sezóna dýni a podzimního ovoce ještě neskončila, a tak si můžeme obrácený, ikonický francouzský koláč upéct. Ve Francii se Tarte Tatin obvykle podává s cidrem nebo calvadosem a je tak slavný, že si v jeho údajném rodišti, městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire, připomínají i jeho narozeniny.

Historie tohoto koláče, který vlastně vznikl náhodou, sahá do konce 19. století a váže se k němu příběh sester Stéphanie a Caroline Tatin. Obě pracovaly v restauraci ve městě Sologne a jedna z nich, když připravovala jablečný koláč, pokazila jablečnou náplň, a tak, aby se v troubě nespálila ještě víc, upekla celý koláč obráceně. Jablka vyskládala dolů a přes ně položila těsto. Tak vznikl obrácený koláč, který dostal jméno po své pekařce, tedy Tarte Tatin.

dýně

Všemocná dýně: Vyžene parazity, zatočí s pihami a léčí prostatu

Koláč byl výborný, a tak se postupem doby stal francouzským nejoblíbenějším koláčem. Originální Tarte Tatin byl sice jablečný, dá se samozřejmě upéct s čímkoliv a vždycky to bude lehké a lahodné. Koláč můžete upéct i v slané verzi třeba s rajčaty nebo cibulkami.

Základem je dobře zkaramelizovat náplň, pro kterou se rozhodnete. Sladkou verzi můžete podávat se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou i s čokoládovou nebo ovocnou omáčkou. Slaný koláč je vynikající s bylinkovým dipem, rajčatovým salátkem s bazalkou nebo s hořčicovou omáčkou.

Do Výmaru za cibulí, historií i výjimečným cibulovým koláčem

Recept na francouzský dýňový koláč Tarte Tatin

Suroviny
600 g pečené, rozmixované dýně hokkaidó nebo máslové dýně, 3 vejce, 2 žloutky, 220 g smetany,140 g javorového sirupu, 80 g cukru, po jedné lžičce skořice, muškátový oříšek a zázvor.

Postup: Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů Celsia asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

Včera, 18:30
18. listopad 1978. Na farmě Jonestown, uprostřed neproniknutelného guyanského pralesa, vrcholí scéna jako ze zlého...
Včera, 17:00
Jeho jméno se nedostalo na seznam válečných zločinců a v podstatě vymizelo i ze všeobecného povědomí....
Včera, 15:32
Komerční článek
Při přechodu na DVB-T2 je vhodné zohlednit několik kritérií, která mají pro každého jinou prioritu....
Včera, 15:32
Za první abstraktní dílo je považován obraz Abstraktní akvarel, který Kandinskij namaloval v roce 1910....
Včera, 15:00
Ten muž se stal symbolem nezdolnosti lidské vůle a lidského ducha. Žádný krasavec s přetékající...
Včera, 12:30
Každý se občas dostane do situace, kdy nevyjde s penězi. Snad je to stud, obava nebo...
Včera, 11:44
Oproti dvěma třem předchozím letům by se náborové plány zaměstnavatelů neměly v prvním čtvrtletí roku...
Včera, 11:00
Začal galvanickým pokovováním, objevil ideální izolaci pro kabely a doslova se vrhl na výrobu telegrafních...
12.12.2019
Přistání člověka na Měsíci se uskutečnilo před 50 lety. Tedy 20. července roku 1969. Mise...
12.12.2019
Jsou vzpomínky, které se nám vryjí do paměti už v dětství a vytvoří nesmazatelnou stopu....
12.12.2019
Jestliže se už nemůžete dočkat vánoc, můžete je slavit už tuto sobotu se zvířátky z...
Reklama