Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Základ pro skvělé francouzské koláče Tarte Tatin

Dýně přímo volají po nápaditém zpracování, stejně tak jablka i hrušky. Slibují výjimečný gurmánský zážitek. Jednou z možností je ve Francii slavný obrácený koláč sester Tatinových.

Sezóna dýni a podzimního ovoce ještě neskončila, a tak si můžeme obrácený, ikonický francouzský koláč upéct. Ve Francii se Tarte Tatin obvykle podává s cidrem nebo calvadosem a je tak slavný, že si v jeho údajném rodišti, městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire, připomínají i jeho narozeniny.

Historie tohoto koláče, který vlastně vznikl náhodou, sahá do konce 19. století a váže se k němu příběh sester Stéphanie a Caroline Tatin. Obě pracovaly v restauraci ve městě Sologne a jedna z nich, když připravovala jablečný koláč, pokazila jablečnou náplň, a tak, aby se v troubě nespálila ještě víc, upekla celý koláč obráceně. Jablka vyskládala dolů a přes ně položila těsto. Tak vznikl obrácený koláč, který dostal jméno po své pekařce, tedy Tarte Tatin.

dýně

Všemocná dýně: Vyžene parazity, zatočí s pihami a léčí prostatu

Koláč byl výborný, a tak se postupem doby stal francouzským nejoblíbenějším koláčem. Originální Tarte Tatin byl sice jablečný, dá se samozřejmě upéct s čímkoliv a vždycky to bude lehké a lahodné. Koláč můžete upéct i v slané verzi třeba s rajčaty nebo cibulkami.

Základem je dobře zkaramelizovat náplň, pro kterou se rozhodnete. Sladkou verzi můžete podávat se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou i s čokoládovou nebo ovocnou omáčkou. Slaný koláč je vynikající s bylinkovým dipem, rajčatovým salátkem s bazalkou nebo s hořčicovou omáčkou.

Do Výmaru za cibulí, historií i výjimečným cibulovým koláčem

Recept na francouzský dýňový koláč Tarte Tatin

Suroviny
600 g pečené, rozmixované dýně hokkaidó nebo máslové dýně, 3 vejce, 2 žloutky, 220 g smetany,140 g javorového sirupu, 80 g cukru, po jedné lžičce skořice, muškátový oříšek a zázvor.

Postup: Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů Celsia asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

Včera, 16:26
Alespoň tak o tom vypráví anglická legenda z 11. století o lady jménem Godiva, manželce nadutého,...
Včera, 14:45
Ředitelství silnic a dálnic zahájí 12. července Celostátní sčítání dopravy 2020 (CSD). Výstupy z CSD...
Včera, 14:00
Bylo to v době, kdy se římské impérium začalo zalykat vlastní velikostí. SPQR se rozkládalo...
Včera, 11:31
Jak jsme se okrajově zmínili v nedávno publikovaném příspěvku na webu Našeho Regionu o hypotetické...
Včera, 09:59
Srážka dvou vlaků, při níž přišlo o život 42 cestujících, se stala v pražských Kbelích...
Včera, 08:12
Začátek léta má většina z nás spojen s borůvkami. Někdo na ně vyrazí s bandaskou...
9.7.2020
Protože to je barva holčičí a žádná normální osoba mužského rodu přece nechce být osobou...
9.7.2020
Císař rozhodně dnes nemá dobrou náladu. Jeho služebnictvo už si ani nepamatuje, kdy se naposledy...
9.7.2020
Středověký a nedobytný, po staletí shlížející na soutok Vltavy a Otavy, to je gotický královský...
9.7.2020
Český stavitel a architekt německého původu Kryštof Dientzenhofer byl ve své době jedním z nejvyhledávanějších...
Reklama