Vejce do skla
- 3 vejce
- Ocet
- Lžička másla
- Sůl a pepř
- Strouhaný sýr (nejlépe parmezán nebo čedar)
Vejce podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.
Do menšího hrnce nechte vařit vodu se lžičkou octu a špetkou solí. Jakmile bude voda vroucí, pomocí lžíce opatrně vložte vejce do vody a nechte je vařit přesně 5 minut. Čas případně vychytáte podle přesné síly ohřevu vašeho sporáku. Musíte docílit toho, aby byl bílek uvařený, ale žloutek stále tekutý. Po uvaření je potřeba ihned zalít vejce studenou vodou. Vejce si rozklepněte tak, abyste ho mohli ze skořápky vydlábnout lžičkou do skleněné mističky. Na ještě teplé vejce ihned přidejte lžičku másla, sůl, pepř a zasypte sýrem a čerstvými bylinkami.
Skotská vejce
- 350 g mletého masa
- 5 vajec
- Mouka a strouhanka na obalení
Sůl, pepř a petržel na dochucení
Mleté maso smíchejte s jedním vejcem a přidejte sůl, pepř a většinu petrželky. Mezitím si dejte povařit vejce. Nechte je vařit přibližně 7 minut od bodu varu a poté ihned zchlaďte studenou vodou. Vejce oloupejte a obalte v mouce, aby na nich maso dobře drželo. Poté je důkladně obalte masovou směsí. Nebojte se velké vrstvy. Nakonec obalte ještě ve strouhance, aby bylo maso na povrchu správně křupavé. Skotská vejce smažte v oleji dozlatova. Vejce podávejte rozkrojená s vaším oblíbeným dipem.
Ztracená vejce
K tomuto pokrmu vám postačí pouze vejce a ocet, avšak musíte dbát na pečlivost, jinak se vám ztracené vejce nepovede. Nejdříve přiveďte vodu k varu, poté stáhněte plamen, aby voda jen lehce probublávala. Přilijte trochu octa. Lžíci si vytvořte vír a do něj opatrně rozklepněte vejce. Nechte ho chvíli pošírovat a poté ho vyndejte pěnovačkou nebo jinou podobnou kuchyňskou pomůckou. Vejce by mělo mít uvařený bílek, ale tekutý žloutek. Takové vejce se vychutnáte třeba na avokádovém chlebu.