Kdo z vás neslyšel od různých odborníků a dietologů o tom, jak si máte dávat pozor na zvýšený cholesterol v krvi a otázku s tím spojenou: Jaký je váš jídelníček…co jíte a tak dále. Odborníci tvrdí, že když konzumujete potraviny obsahující cholesterol, vaše játra se sama nastaví tak, že snižují svou vlastní produkci cholesterolu. To znamená, že konzumace vajec nezvyšuje existující množství cholesterolu ve vašem těle, jen jednoduše nahradíte jeden typ za druhý.
Konzumace celých vajec je nesmírně důležitá pro nás všechny. Vaječný žloutek je plný zdravých výživných látek. Více než 90 % vápníku a železa se nachází právě ve vaječném žloutku. A téměř polovina objemu bílku tvoří pro naše těla potřebné bílkoviny. Je mnoho důvodů, proč vejce jíst častěji a také pravidelně.
- Vejce zvýší váš denní výkon.
- Mají vysoký index sytosti.
- Středně velké vajíčko obsahuje 6 g vysoce kvalitní bílkoviny a jiné esenciální výživné látky, s výjimkou vitamínu C.
- Pokuste se je nejčastěji konzumovat k snídani, protože takto vám dodají potřebnou energii a nutriční látky na celý nadcházející den.
- Železo nacházející se ve vaječném žloutku je formou hemoglobinového železa, co je nejlepší vstřebatelná a použitelná forma železa nacházející se v potravinách.
- Vejce dodávají tělu 10-20% kyseliny listové a 20-30% vitaminu A, vitaminu E a vitaminu B12.
- Vejce pomáhají při hubnutí, například s jedním kouskem chleba mají o 50% vyšší index nasycení než běžné snídaňové cereálie.
- Pokud vejce konzumuje gravidní žena, podporuje tím vývoj mozku svého plodu, neboť vejce obsahují výživnou látku Cholin.
- Jen jedno vajíčko dodá těhotné ženě 28% potřebné denní dávky této látky.
- Vejce dokáží pomoci při šedém zákalu jako prevence a celkově prospívají našemu zraku.
- Celkem snižují riziko vzniku makulární degenerace, která způsobuje slepotu u starších generace lidí.
- Karotenoidy chrání naše oči před poškozením ze slunečního záření a také zlepšují noční vidění a snižují riziko vývoje kataraktu o 50%.
- Jsou zdrojem aminokyselin a velmi kvalitní bílkoviny proto čím kvalitnější vejce si dopřejete, tím je jejich bílkovina prospěšnější.
- Věděli jste, že jedno středně velké vejce má zhruba stejné množství bílkovin než 30 g vařeného masa, ryb nebo drůbeže?
- Pomáhají také chránit vaše kosti. Jsou totiž plné vitaminu D, našeho slunečního vitamínu, který je velmi důležitý pro vstřebávání vápníku a pro udržení optimálního zdraví kostí a fungují jako prevence v boji s osteoporózou.
- Můžete klidně konzumovat více vajec, protože vám pomáhají zlepšit kvalitu zdraví vašich vlasů a nehtů. Je to zejména kvůli jejich vysokému obsahu síry – kterou obsahují aminokyseliny a široká řada vitamínů a aminokyselin.
- Proslavené jsou také zábaly z vajec na poškozené a vysušené vlasy.
Dopřejte si tedy vejce z kvalitního chovu a pokud možno je konzumujte pravidelně. Pokud vám chutnají, můžete si s klidem jedno nebo dvě vejce denně dopřát.