Důvodů proč tak učinit je opravdu mnoho, ale jak se říká, všeho s mírou.
Co je jablečný ocet a co ho vlastně tvoří? Jablečný ocet (někdy také nazývaný ocet z jablečného moštu) vzniká přidáním kvasinek do šťávy z jablek. Kvasinky nejprve přemění cukr obsažený v jablkách na alkohol. Poté do vzniklé směsi přidáme baktérie, které alkohol přemění na kyselinu octovou.
Jablečný ocet obsahuje zhruba 5 – 6 % kyseliny octové. Kyselina octová z čistě chemického hlediska patří mezi takzvané “slabé kyseliny”, v koncentrované podobě mohou být její účinky však velmi silné.
Organický nefiltrovaný jablečný ocet obsahuje bílkoviny, enzymy a zdraví prospěšné bakterie, díky kterým má zlatavou barvu.
Energetická hodnota lžíce jablečného octa je velmi nízká (přibližně 3 kcal). Obsah minerálů a vitamínů je nízký, ale za zmínku stojí obsah draslíku. Kvalitní ocet také obsahuje některé aminokyseliny a antioxidanty.
Kromě kyseliny octové, obsahuje jablečný ocet také vodu a stopová množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů.
V čem nám tedy pomůže nejvíce?
Likviduje škodlivé bakterie. Konzumace jablečného octa má pozitivní vliv na zneškodnění řady zdraví škodlivých patogenů včetně bakterií. Tyto účinky byly tradičně využívány k čištění, desinfekci, ošetřování mykotických infekcí na nehtech, odstraňování vší, ošetřování bradavic a léčbě ušních infekcí. Nicméně, mnoho z těchto účinků doposud nebylo vědecky potvrzeno.
Snižuje také hladinu krevního cukru a krevní tlak. Jablečný ocet pomáhá pacientům s cukrovkou druhého typu a to tím, že pomáhá regulovat krevní cukr a zajišťovat správnou funkci inzulinu několika způsoby:
- Zvyšuje citlivost buněk cílových tkání na inzulin při konzumaci potraviny s vysokým obsahem sacharidů o 19-34%, přispívá ke snížení hladiny krevního cukru a zvyšuje účinnost inzulinu.
- Při konzumaci 50 g bílého chleba můžete přidáním jablečného octa snížit hladinu cukru v krvi až o 34 %.
- Konzumace dvou lžic jablečného octa před spaním může snížit hladinu krevního cukru nalačno až o 4%.
Navozuje pocit sytosti, čímž pomáhá při hubnutí
Konzumací jablečného octa spolu s potravinami, bohatými na sacharidy, zvýšíte pocit sytosti. Díky tomu sníte po zbytek dne mnohem méně další stravy. Denní konzumace jablečného octa vede ke snížení tuku na břiše a zmenšení obvodu pasu, nižším krevním hladinám triglyceridů.
15 ml (1 polévková lžíce) – redukce hmotnosti o 1,2 kg
30 ml (2 polévkové lžíce) – redukce hmotnosti o 1,7 kg
Dále je pomocníkem při nádorových a kardiovaskulárních onemocněních. Mezi další možnosti použití jablečného octa patří vysoušení vlasů, péče o pleť a zuby atd. Je nedílnou součástí různých salátů jako doplněk zálivek a také různých osvěžujících nápojů.
Mějte však na paměti, že není všelékem a tak jako umí být dobrým pomocníkem může v nedoporučených dávkách i velmi škodit. Vysoké dávky mohou způsobit třeba zpomalení vyprazdňování žaludku nebo poleptání jícnu.