• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Netradiční voňavé recepty proti migréně. Šeřík se dá i jíst! Vyzkoušejte šeříkový dort

    Další fotky

    Květen je prostě a jednoduše rozkvetlý a voňavý měsíc. A kdo z nás by neměl rád například příjemně provoněný byt či dům? Ke květnu také neodmyslitelně patří rozkvetlé a provoněné parky, v nichž nejde při procházkách nevidět šeřík, ba co víc necítit jeho vůni. Proč si tedy nedopřát jeho přítomnost třeba ve svém obývacím pokoji ve váze či v jiných variantách, které vám představíme?

    Nejdříve pár informací o šeříku samotném

    Šeřík se řadí mezi opadavé keře dorůstající okolo sedmi metrů a dle druhu ho můžete spatřit v barvách bílé, fialové, modré, levandulové, růžové, purpurové a nachové. V barvách jeho květů spočívá i významová symbolika – bílý šeřík odkazuje na první, nevinnou, platonickou lásku, v purpurovém odstínu najdete vášeň a v růžovém a fialovém je ukryta symbolika lásky obecně.

    Jak si přičarovat lásku, zdraví nebo peníze, to naše babičky dobře věděly. Vyrobte si kouzelný škapulíř

    Intenzita jeho vůně bývá nejsilnější v podvečer, tedy když se šeří, a to mu také pravděpodobně přineslo jeho nezaměnitelné jméno.

    Možná se budete divit, ale šeřík kromě daru intenzivní vůně dokáže i léčit, na což se v poslední době zapomíná a propaguje se spíše jeho dekorativní a aranžérská stránka. I přesto se nic nemění na tom, že jsou jeho léčivé účinky ověřené.

    Léčivé variace

    Zkuste si například uvařit čaj z jeho květů, který vás nejen osvěží májovou vůní, ale také zmírní bolesti hlavy, pomůže při migréně, bolestech v krku či zduřelých mandlích, zrychlí metabolismus. Recept je nenáročný na přípravu: Hrst čerstvých, popřípadě nasušených květů přelijeme 250 ml horké vody a necháme louhovat přibližně 30 minut. Kratší doba se nedoporučuje a doslazení je čistě na vás.

    Pampelišky pomohou v boji proti rakovině. Známe 10 důvodů, proč je milovat

    Trápí vás reumatizmus? Použijte obklady!

    Obklady se připravují z čerstvých květů, které se doporučují zvlhčit jablečným octem či pro chladivý účinek pár kapkami alpy s vodou. Přikládejte je zabalené v plátně a vyměňujte po půl hodině až do odeznění bolesti.

    Chcete být originální a potěšit někoho dárkem?

    Nasušený šeřík smíchejte v poměru 1:2 se sušeným zeleným čajem, dejte do plátěného sáčku v barvách čaje a šeříku. Pokud ještě užijete během května čerstvé květy, ozdobte jimi například čerstvě upečený piškot, puding či si udělejte šeříkový rosol. A k pití si připravte jemně perlivou vodu s přídavkem šeříkového sirupu. Nezní to famózně květnově?

    Kopřiva je královnou bylinek. Pomáhá při chudokrevnosti i vypadávání vlasů. Natrháte si ji?

    Jak na to?

    Piškot s jemným šeříkovým krémem:

    Na menší piškot o průměru cca 20 cm potřebujete: 3 vejce o pokojové teplotě, sůl, 100 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, 50 ml mléka.

    Na krém a ozdobu: 200 ml mléka, hrnek šeříkových květů, vanilkový extrakt, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 lžíce marmelády (šeříkové, citrusové nebo meruňkové), 100 ml smetany ke šlehání, lžíci cukru moučka, šeříkové květy na vrchní šeříkové čepičky.

    Postup: Očištěné květy přiveďte spolu s 200 ml mléka k varu a poté ihned odstavte a nechte louhovat. Mezitím si připravte těsto: Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte mléko a vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Opatrně do těsta zašlehejte sníh a přendejte do formy vyložené pečícím papírem. Pečte asi 20 minut při 180 stupních.

    Šeříkové mléko sceďte, žloutky utřete s cukrem, vanilkou a škrobem a po částech do nich zašlehejte scezené mléko. Poté povařte do zhoustnutí.

    Vychladlý korpus jednou prokrojte, potřete marmeládou a vychladlým krémem a přiklopte vrchní část. Tu potřete smetanou ušlehanou se lžící moučkového cukru a ozdobte šeříkovými čepičkami anebo také kandovanými květy šeříku, které si taktéž můžete připravit doma.

    Síla receptů našich babiček. Jak pečovaly o nohy, aby je měly krásné do sandálů?

    Šeříkový sirup:

    Postup je velmi jednoduchý.

    Na výrobu budete potřebovat: 2 hrnky cukru krupice (může být třtinový), 2 hrnky vody, 2 hrnky květů šeříku obraných od větviček (ujistěte se, že se jedná o náš český, jedlý šeřík), malou hrst borůvek pro lepší barvu.

    Výroba: Vodu v hrnci smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Vařte asi minutu.  Odstavte a sceďte. Pokud chcete, tak přidejte šťávu z citronu nebo borůvek.

    Ještě teplé nalijte do skleněné láhve a otevřenou ji nechte odstát až do vychladnutí. Po vychladnutí láhev uzavřete a uložte do lednice.

    Na co použít: Udělejte si z něj domácí limonádu, přidejte do těsta na bábovku, pokapejte sirupem sušenky či jiný dezert, nebo lžičku sirupu zamíchejte do čaje.

    Přejeme dobrou chuť a sladce prosluněné májové a šeříkové dny!

    FOTO: Šeřík

    Šeřík - serik_11Šeřík - serik_10Šeřík - serik_9Šeřík - serik_8Šeřík - serik_7
    Další fotky
    Šeřík - serik_6Šeřík - serik_5Šeřík - serik_4Šeřík - serik_3Šeřík - Netradiční voňavé recepty proti migréně. Šeřík se dá i jíst! Vyzkoušejte šeříkový dortŠeřík - serik_1

     



    Nepřehlédněte