• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Nejčastější chyba při skladování potravin: Mléko a vajíčka ve dveřích lednice

    22.7.2019

    Většina potravin má v lednici své trvalé místo. Jogurty nahoře, zelenina v krabicích dole a mléko s vajíčky ve dveřích. O tom, kam přesně po nákupu věci uložit, často není prostor přemýšlet a člověk je rád, že dveře lednice jdou vůbec zavřít. Přehodnotit ledničkový rituál se ale vyplatí, potraviny vydrží déle čerstvé a do lednice se vejde i více věcí – tak schválně: také máte v ledničce otevřenou lahev kečupu?

    Udělejte si místo

    Začněte tím, že z lednice vyřadíte potraviny, které tam nemají co dělat. Například ten zmiňovaný kečup. Společně s hořčicí do lednice nemusí, protože obsahují ocet, který konzervuje a díky své kyselosti se nezkazí ani ve spíži. Máslo, pokud jej spotřebujete rychle, můžete také vyndat ven a uložit do máslenky na linku – navíc se bude dát lépe roztírat. Z ledničky také vyndejte brambory, rajčata, okurky a saláty. Česnek a cibule v lednici můžou kvůli vlhkosti zplesnivět. Také banánům a dalšímu ovoci pobyt v lednici nesvědčí. Více si přečtěte ZDE:

    Máte ovoce a zeleninu v lednici? Chyba! Prozradíme, jak je skladovat a proč

    Hierarchie lednice

    Při ukládání potravin mějte na paměti jednoduché pravidlo – čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Do dolních přihrádek tedy patří ovoce a zelenina, které by mohly osychat – lesní ovoce, hroznové víno, jablka a hrušky, ze zeleniny pak listová a košťálová zelenina.

    Nad poličku s ovocem a zeleninou patří potraviny, které se rychle kazí jako je syrové maso nebo ryby. O patro výš je místo pro šunky a salámy, ale i nedojedené zbytky, zákusky a mléčné výrobky. Ty je lepší od masných produktů držet odděleně.

    Komunitní čili sdílené lednice přibývají, jedna už je i v Praze 3

    Pozor na dveře

    Nejteplejší místo v lednici jsou dveře – kvůli jejímu častému otevírání. Paradoxně by se tak nahoru do dveří neměla dávat vejce, i když výrobci do lednic přímo pro ně často umisťují speciální držáky. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C. Důležité je nevystavovat je prudkým změnám teploty, protože kdyby se vejce orosila, stoupá riziko, že začnou plesnivět. Vejce by tedy měla být co nejvíce vzadu, ideálně vyjmutá z kartonového obalu, který snadno nasává vlhkost, a tedy může také chytit plíseň.

    Otevírání dveří lednice nesvědčí ze stejného důvodu ani mléku, i když tam perfektně sedne. Správně by mělo být uloženo spolu s ostatními mléčnými výrobky a dveře lednice mají patřit potravinám jako jsou džemy, džusy a kořenící omáčky.

     



    Nepřehlédněte