Udělejte si místo
Začněte tím, že z lednice vyřadíte potraviny, které tam nemají co dělat. Například ten zmiňovaný kečup. Společně s hořčicí do lednice nemusí, protože obsahují ocet, který konzervuje a díky své kyselosti se nezkazí ani ve spíži. Máslo, pokud jej spotřebujete rychle, můžete také vyndat ven a uložit do máslenky na linku – navíc se bude dát lépe roztírat. Z ledničky také vyndejte brambory, rajčata, okurky a saláty. Česnek a cibule v lednici můžou kvůli vlhkosti zplesnivět. Také banánům a dalšímu ovoci pobyt v lednici nesvědčí. Více si přečtěte ZDE:
Hierarchie lednice
Při ukládání potravin mějte na paměti jednoduché pravidlo – čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Do dolních přihrádek tedy patří ovoce a zelenina, které by mohly osychat – lesní ovoce, hroznové víno, jablka a hrušky, ze zeleniny pak listová a košťálová zelenina.
Nad poličku s ovocem a zeleninou patří potraviny, které se rychle kazí jako je syrové maso nebo ryby. O patro výš je místo pro šunky a salámy, ale i nedojedené zbytky, zákusky a mléčné výrobky. Ty je lepší od masných produktů držet odděleně.
Pozor na dveře
Nejteplejší místo v lednici jsou dveře – kvůli jejímu častému otevírání. Paradoxně by se tak nahoru do dveří neměla dávat vejce, i když výrobci do lednic přímo pro ně často umisťují speciální držáky. Doporučená teplota pro uskladnění je +5 až +8 °C. Důležité je nevystavovat je prudkým změnám teploty, protože kdyby se vejce orosila, stoupá riziko, že začnou plesnivět. Vejce by tedy měla být co nejvíce vzadu, ideálně vyjmutá z kartonového obalu, který snadno nasává vlhkost, a tedy může také chytit plíseň.
Otevírání dveří lednice nesvědčí ze stejného důvodu ani mléku, i když tam perfektně sedne. Správně by mělo být uloženo spolu s ostatními mléčnými výrobky a dveře lednice mají patřit potravinám jako jsou džemy, džusy a kořenící omáčky.