Zajímavý keř je hloh. Jedná se o drobné šišaté plody, které rostou na nejrůznějších místech, málokdo je ale otrhává a málokdo ví, jak výborná je z hlohu marmeláda.
Hlohová marmeláda
1 kg hložinek
0,5 kg cukru nebo medu
Vše vaříme na mírném ohni do změknutí, můžeme lehce podlít, směs by totiž mohla být příliš hustá a mohla by se připalovat. Rozvaříme, plníme do čistých sklenic, víčkujeme a otáčíme dnem vzhůru, tak zůstanou do vychladnutí.
Bezinková marmeláda
1 kg cukr
1 lžička skořice
2 kg bezinky
pektin
hnědý rum (nebo šťávy z 1 citronu)
Dobře umyté bezinky procukrujeme a necháme stát do rána. Poté je svaříme – cca 20 minut. Vylisovanou šťávu znovu svaříme se skořicí a s pektinem, pektogelem, čímkoli neslazeným co nám směs zželíruje. Vše rozvaříme, plníme do čistých sklenic a necháme stát dnem vzhůru do vychladnutí.
Marmeláda z bezinek a hrušek
bezinková šťáva 1,25 litru
hrušky 1,25 kilogramu
cukr krupice 1,25 kilogramu
citron 500 gramů
skořice 2 kusy (celá)
S bezinkami je postup stejný jako v předchozím případě. Do šťávy přidáme hrušky, citron, skořici a rozvaříme. Na závěr vytáhneme skořici, plníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Do všech marmelád lze přidat pomůcku ke konzervování, aby se nám marmelády a džemy nekazili.