Zatímco všechny marmelády vaříme po co nejkratší dobu, u povidel to neplatí. Že by byla bohatá na vitamíny se pak tedy také, logicky, moc tvrdit nedá. Jejich využití je ale i přesto široké. Švestková povidla jsou evergreen.
Švestková povidla
5 kg švestek
1 kg cukru
pomůcka k zavařování
Švestky vypeckujeme a vložíme do velkého hrnce či pekáče. Určitě je ochutnejte, ať víte, jak moc jsou sladké. Poté je jemně zasypejte cukrem, stačí tak maximálně 250 gramů. Poté je zahřejte na vysoký výkon na sporáku, případně je na 220 stupňů můžete péct v troubě. Trvá to déle, ale je to úplně bez starostí. Až pustí šťávu, ztlumte výkon na střední. Do povidel by se nemělo sahat vařečkou, pak prskají, tedy s nimi jen otáčejte na plotně. Nyní lze těžko říci, jak dlouho je budete vařit, každé švestky pustí jiné množství šťávy. Jakmile zhoustnou, tak vše rozmixujte ponorným mixérem, přidejte pomůcku ke konzervování, ještě jednou pomixujte, načež plňte do čistých, vymytých skleniček. Dnem vzhůru pak povidla necháme zchladnout.
Povidla z bezinek
Před lípou smekni, před bezem klekni, říká staré přísloví. Bezinky jsou neuvěřitelně zdravé a pomáhají snad na všechno. Obvykle se z nich dělá likér, ale povidla jsou také pecka.
1,5 kg bezinek
400 gramů cukru
skořice
hřebíček
pomůcka ke konzervování
Bezinky propláchneme a kuličky oddělíme třeba pomocí vidličky. Přisypeme cukr, špetku pomůcky ke konzervování, celou skořici a hřebíček. Dobře si odpočítejte počet kusů, ať je pak vytáhnete. Směs vaříme do zhoustnutí. Vyjmeme koření a plníme do sklenic, které opět necháme chladnout dnem vzhůru.
Hrušková povidla
2 kg hrušek
0,5 kg cukru
Pomůcka ke konzervování
Opravdová pecka a velká dobrota na koláče vznikne z hrušek. Tohle opravdu stojí za to. Hrušky zbavíme jádřinců, pokrájíme a vložíme do hrnce, přisypeme cukr a pomůcku ke konzervování. Jakmile směs zhoustne, pomixujeme ji a opět horkou plníme do sklenic. Dnem vzhůru necháme zchladnout. Natíráme na koláče, pečeme a olizujeme se. Dobrou chuť.