Povidla z bezinek i hrušek! Neuvěřitelnou dobrotu si dokážete vyrobit i vy

Neuvěřitelné věci nám nyní dovolí podzimní měsíce. Mezi to patří také příprava skvělých povidel, ale kdo by si myslel, že je nutné dělat povidla pouze ze švestek, ten by se velice pletl. I další ovoce nám umožní vytvoření této sladké a velmi oblíbené pochoutky.

Zatímco všechny marmelády vaříme po co nejkratší dobu, u povidel to neplatí. Že by byla bohatá na vitamíny se pak tedy také, logicky, moc tvrdit nedá. Jejich využití je ale i přesto široké. Švestková povidla jsou evergreen.

Švestková povidla

5 kg švestek
1 kg cukru
pomůcka k zavařování

Švestky vypeckujeme a vložíme do velkého hrnce či pekáče. Určitě je ochutnejte, ať víte, jak moc jsou sladké. Poté je jemně zasypejte cukrem, stačí tak maximálně 250 gramů. Poté je zahřejte na vysoký výkon na sporáku, případně je na 220 stupňů můžete péct v troubě. Trvá to déle, ale je to úplně bez starostí. Až pustí šťávu, ztlumte výkon na střední. Do povidel by se nemělo sahat vařečkou, pak prskají, tedy s nimi jen otáčejte na plotně. Nyní lze těžko říci, jak dlouho je budete vařit, každé švestky pustí jiné množství šťávy. Jakmile zhoustnou, tak vše rozmixujte ponorným mixérem, přidejte pomůcku ke konzervování, ještě jednou pomixujte, načež plňte do čistých, vymytých skleniček. Dnem vzhůru pak povidla necháme zchladnout.

Září je měsícem hojnosti a sklizně

Povidla z bezinek

Před lípou smekni, před bezem klekni, říká staré přísloví. Bezinky jsou neuvěřitelně zdravé a pomáhají snad na všechno. Obvykle se z nich dělá likér, ale povidla jsou také pecka.

1,5 kg bezinek
400 gramů cukru
skořice
hřebíček
pomůcka ke konzervování

Bezinky propláchneme a kuličky oddělíme třeba pomocí vidličky. Přisypeme cukr, špetku pomůcky ke konzervování, celou skořici a hřebíček. Dobře si odpočítejte počet kusů, ať je pak vytáhnete. Směs vaříme do zhoustnutí. Vyjmeme koření a plníme do sklenic, které opět necháme chladnout dnem vzhůru.

Nevíte, co s padanými jablky? Nabízíme pár tipů na chutné moučníky

Hrušková povidla

2 kg hrušek
0,5 kg cukru
Pomůcka ke konzervování

Opravdová pecka a velká dobrota na koláče vznikne z hrušek. Tohle opravdu stojí za to. Hrušky zbavíme jádřinců, pokrájíme a vložíme do hrnce, přisypeme cukr a pomůcku ke konzervování. Jakmile směs zhoustne, pomixujeme ji a opět horkou plníme do sklenic. Dnem vzhůru necháme zchladnout. Natíráme na koláče, pečeme a olizujeme se. Dobrou chuť.

Vitamín C a D je tělu prospěšný. Teď ho budeme potřebovat více než jindy. Jak ho přírodně získat

Dopravní nehoda u Žežic
Včera, 17:33
Již desátý rok v řadě vydává Allianz přehled nejrizikovějších úseků na tuzemských silnicích. Upozorňuje na...
Včera, 15:40
Je to kapka v moři. Ale bez těch kapek by ani to moře neexistovalo. Malá,...
Včera, 13:40
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
Včera, 13:40
Jako básník, který získal Nobelovu cenu, je Pablo Neruda v Chile uctíván dokonce i těmi, kterým se zprotivil...
Včera, 11:40
Slon je souhrnný český a slovenský název pro dva rody chobotnatců. V současnosti známe tři...
Včera, 10:20
Škrábe vás v krku? Nemůžete se zbavit posledních zbytků nachlazení? Místo do lékárny zamiřte na...
Včera, 09:40
Nedoslýchavý penzista Vladimír Švec ze Sušice byl v roce 2018 odsouzen k 27 letům v...
Včera, 08:11
Filmů zabývajících se tématem druhé světové války je v současnosti nepřeberné množství, jedním z prvních...
22.9.2020
Vládě se boj proti onemocnění covid-19 vymkl z rukou. Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček řekl,...
22.9.2020
S končícím létem začínají klesat teploty, a tak je opravdu ideální čas konečně opravdu začít...
22.9.2020
Na začátku příběhu usedlosti Ladronka byla záliba Karla IV. ve vinné révě. Na svazích rostly...
Reklama