Vitamín C a D je tělu prospěšný. Teď ho budeme potřebovat více než jindy. Jak ho přírodně získat

Další fotky

Vitamín C a D jsou velmi důležité prvky. Bez nich můžeme být často nemocní nebo nás mohou trápit kožní problémy. Dneska si řekneme něco o tom, kterak je můžeme doplnit přírodními cestami, což je vždycky lepší než brát doplňky stravy.

Když si řekneme vitamín C, tak se každému vybaví nejspíše citrusy. To je ale tropické ovoce, a tak to není ideální pro naše zažívání. Je dobré se poohlédnout po potravinách, které jsou původem z našich krajin a potřebného vitamínu mají dostatek.

Co se týče vitamínu D, který je neméně důležitý, tak ten se nám do těla dostává díky slunečnímu svitu. Se zkracujícím se dnem světla ubývá a tak ubývá i potřebného vitamínu. I ten je tedy potřeba doplnit jiným způsobem.

Růžičková kapusta

Opravdu hodně vitamínu C má růžičková kapusta. Tu lze připravit na nejrůznější způsoby. Můžeme ji použít třeba do karbanátků nebo do nejrůznějších nádivek, či jen tak jako přílohu k masu. Je skvělá také pro detoxikaci organismu.

Opomíjená, ale zdravá růžičková kapusta. Naučte se ji připravit podle našich receptů

Petržel

Petržel má léčivé účinky, pozitivně působí také na ledviny a močové ústrojí. Skvělé je její využití do různých pyré, polévek, nebo jen tak. Petržel také obsahuje velké množství chlorofylu, čistí krev a pomáhá obnovovat červené krvinky, díky čemuž napomáhá i okysličování buněk.

Je v ní třikrát více vitamínu C než v pomerančích.

Brokolice

Ta má kromě vysokého obsahu vitamínu C také vysoký obsah hořčíku, vlákniny a draslíku. Draslík pomáhá navíc k lepší srdeční činnosti.

Jahody

Kdo by neměl rád jahody. Obsahují vitamín C, B9 a K. Jsou také bohaté na stopový prvek mangan.

Šípek

Už od nepaměti lidé sbírají šípky, dělají z nich čaj nebo zdravou marmeládu, aby si doplnili vitamín C. Šípek je bohatý také na flavonoidy, které mají antioxidační účinky.

šípek

Přezdívají jim pomeranče severu. Šípky jsou nejlepší lék na paradentózu

Vitamín D

Přírodní zdroje vitamínu D jsou hodně omezené. Jsou jimi mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, na slunci sušené houby šiitake aj. Pokud budeme jíst 200 gramů lososa denně, pokryjeme denní příjem příjem vitamínu D.

FOTO: Letní ovoce i v zimě

Letní ovoce i v zimě - povidlaLetní ovoce i v zimě - džemLetní ovoce i v zimě - třešněLetní ovoce i v zimě - malinyLetní ovoce i v zimě - jablka
Další fotky
Letní ovoce i v zimě - dortLetní ovoce i v zimě - sušené ovoce
Dnes, 12:22
Češi jsou ohledně sdílení svých dat nejvíce nedůvěřivým národem v Evropě. Nejvíce si chrání zdravotní...
Dnes, 12:17
Výzkum české společnosti Bene Meat Technologies má za cíl vyvinout technologii produkce kultivovaného masa v...
Dnes, 11:55
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 11:55
Index protiepidemického rizika PES klesl k dnešku o jeden bod na 68 bodů. Ve čtvrtém...
Dnes, 11:15
V devadesátých letech minulého století byl zejména motorest Devět křížů na dálnici D1 symbolem nové...
Dnes, 10:51
Čtyřicetiletý muž z Opavska podle policie zneužil desítky školaček. Nejmladší bylo 11 let. Za sex...
Dnes, 10:43
Turisté ve městech preferují slunné počasí, ale bez vysokých teplot. Letní extrémy naopak mohou snížit...
Dnes, 09:55
Herci a zpěváci z marketingové kampaně pro soukromý projekt antigenního testování pro statisíce Čechů, v...
Dnes, 09:31
Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila stáhnout z trhu letní šaty značky Anfakids určené pro děti...
Dnes, 09:18
Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) začali v Blansku měřit koncentraci rakovinotvorného benzo[a]pyrenu v ovzduší....
Dnes, 06:00
Registrační systém k očkování proti covidu-19 pro zdravotníky se dnešním dnem spustí. Kvůli nedostatku vakcíny...
Reklama