Když si řekneme vitamín C, tak se každému vybaví nejspíše citrusy. To je ale tropické ovoce, a tak to není ideální pro naše zažívání. Je dobré se poohlédnout po potravinách, které jsou původem z našich krajin a potřebného vitamínu mají dostatek.
Co se týče vitamínu D, který je neméně důležitý, tak ten se nám do těla dostává díky slunečnímu svitu. Se zkracujícím se dnem světla ubývá a tak ubývá i potřebného vitamínu. I ten je tedy potřeba doplnit jiným způsobem.
Růžičková kapusta
Opravdu hodně vitamínu C má růžičková kapusta. Tu lze připravit na nejrůznější způsoby. Můžeme ji použít třeba do karbanátků nebo do nejrůznějších nádivek, či jen tak jako přílohu k masu. Je skvělá také pro detoxikaci organismu.
Petržel
Petržel má léčivé účinky, pozitivně působí také na ledviny a močové ústrojí. Skvělé je její využití do různých pyré, polévek, nebo jen tak. Petržel také obsahuje velké množství chlorofylu, čistí krev a pomáhá obnovovat červené krvinky, díky čemuž napomáhá i okysličování buněk.
Je v ní třikrát více vitamínu C než v pomerančích.
Brokolice
Ta má kromě vysokého obsahu vitamínu C také vysoký obsah hořčíku, vlákniny a draslíku. Draslík pomáhá navíc k lepší srdeční činnosti.
Jahody
Kdo by neměl rád jahody. Obsahují vitamín C, B9 a K. Jsou také bohaté na stopový prvek mangan.
Šípek
Už od nepaměti lidé sbírají šípky, dělají z nich čaj nebo zdravou marmeládu, aby si doplnili vitamín C. Šípek je bohatý také na flavonoidy, které mají antioxidační účinky.
Vitamín D
Přírodní zdroje vitamínu D jsou hodně omezené. Jsou jimi mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, na slunci sušené houby šiitake aj. Pokud budeme jíst 200 gramů lososa denně, pokryjeme denní příjem příjem vitamínu D.