• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Vitamín C a D je tělu prospěšný. Teď ho budeme potřebovat více než jindy. Jak ho přírodně získat

    5.9.2020
    Další fotky

    Vitamín C a D jsou velmi důležité prvky. Bez nich můžeme být často nemocní nebo nás mohou trápit kožní problémy. Dneska si řekneme něco o tom, kterak je můžeme doplnit přírodními cestami, což je vždycky lepší než brát doplňky stravy.

    Když si řekneme vitamín C, tak se každému vybaví nejspíše citrusy. To je ale tropické ovoce, a tak to není ideální pro naše zažívání. Je dobré se poohlédnout po potravinách, které jsou původem z našich krajin a potřebného vitamínu mají dostatek.

    Co se týče vitamínu D, který je neméně důležitý, tak ten se nám do těla dostává díky slunečnímu svitu. Se zkracujícím se dnem světla ubývá a tak ubývá i potřebného vitamínu. I ten je tedy potřeba doplnit jiným způsobem.

    Růžičková kapusta

    Opravdu hodně vitamínu C má růžičková kapusta. Tu lze připravit na nejrůznější způsoby. Můžeme ji použít třeba do karbanátků nebo do nejrůznějších nádivek, či jen tak jako přílohu k masu. Je skvělá také pro detoxikaci organismu.

    Opomíjená, ale zdravá růžičková kapusta. Naučte se ji připravit podle našich receptů

    Petržel

    Petržel má léčivé účinky, pozitivně působí také na ledviny a močové ústrojí. Skvělé je její využití do různých pyré, polévek, nebo jen tak. Petržel také obsahuje velké množství chlorofylu, čistí krev a pomáhá obnovovat červené krvinky, díky čemuž napomáhá i okysličování buněk.

    Je v ní třikrát více vitamínu C než v pomerančích.

    Brokolice

    Ta má kromě vysokého obsahu vitamínu C také vysoký obsah hořčíku, vlákniny a draslíku. Draslík pomáhá navíc k lepší srdeční činnosti.

    Jahody

    Kdo by neměl rád jahody. Obsahují vitamín C, B9 a K. Jsou také bohaté na stopový prvek mangan.

    Šípek

    Už od nepaměti lidé sbírají šípky, dělají z nich čaj nebo zdravou marmeládu, aby si doplnili vitamín C. Šípek je bohatý také na flavonoidy, které mají antioxidační účinky.

    šípek

    Přezdívají jim pomeranče severu. Šípky jsou nejlepší lék na paradentózu

    Vitamín D

    Přírodní zdroje vitamínu D jsou hodně omezené. Jsou jimi mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, na slunci sušené houby šiitake aj. Pokud budeme jíst 200 gramů lososa denně, pokryjeme denní příjem příjem vitamínu D.

    FOTO: Letní ovoce i v zimě

    Letní ovoce i v zimě - povidlaLetní ovoce i v zimě - džemLetní ovoce i v zimě - třešněLetní ovoce i v zimě - malinyLetní ovoce i v zimě - jablka
    Další fotky
    Letní ovoce i v zimě - dortLetní ovoce i v zimě - sušené ovoce


    Nepřehlédněte
    23.3.2025
    LifestyleZdraví

    MUDr(C) Poradna doktorky Skulínkové