Rostou v parcích, na okrajích lesů a cest a v zanedbaných koutech zahrad. Nejvhodnější doba pro sběr šípků je právě nyní, kdy ještě nejsou úplně přezrálé. Kromě opravdu velkého množství vitaminu C šípky obsahují i beta karoten, vitamín B1, B2, rutin, vitamín K a karoteny. Některé účinné látky se varem neničí, jiné se naopak do vody varem vyluhují (organické kyseliny, taniny, flavonoidy, minerální látky – například vápník, fosfor, železo a draslík). Je proto ideální si ze šípků uvařit čaj. Jak jej správně připravit si přečtěte zde:
Věděli jste, že:
- staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a nazývali ho božským plodem
- šípky ordinoval svým pacientům i sám Hippokrates
- po roce skladování ztrácí sušený šípek všechen vitamín C
Čistí krev a povzbudí mozek
Šípek by měl být součástí každé domácí lékárničky, protože pomáhá při širokém spektru obtíží. Posiluje oběhový, dýchací i trávicí systém, takže umožňuje předcházet nadýmání a zadržování vody. Bojuje proti infekcím a nachlazení, ale také zlepšuje schopnost se soustředit a předcházet závratím, díky rutinu pomáhá čistit krev. Ženy jej ocení zejména při menstruaci, kdy ulevuje od křečí.
Šípkový sirup na imunitu
Kromě šípkového čaje je možné popíjet šípkové víno nebo likér. Nejen děti ocení šípkový sirup, který před zimou posílí imunitu. Potřebovat na jeho přípravu budete kilogram omytých šípků, které je ale nutné rozklepat nebo pokrájet, aby se z nich uvolnilo co největší množství cenných látek. Zalijeme litrem a půl vody a dáme do lednice na 24 hodin louhovat.
Druhý den v hrnci šípky zahřejeme, nesmí se vařit. Vše pak přecedíme přes plátýnko a vmícháme stejné množství cukru, jako zůstane tekutiny. Je možné přidat šťávu z citronu a pomeranče a pár lžic medu. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, jistější je ale sirup skladovat v lednici.