13℃
Dnes je 18. listopad , svátek má Romana

Přezdívají jim pomeranče severu. Šípky jsou nejlepší lék na paradentózu

šípek

Vitaminový koktejl, který šípky obsahují nenajdete v žádné lékárně. Uvádí se, že obsahují až desetkrát více vitamínu C než citrusy, a proto se jim také přezdívá pomeranče severu. Patří beze sporu k nejzdravějším plodům podzimu a šípkový čaj nebo sirup spolehlivě posílí imunitu před obdobím chřipek. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Rostou v parcích, na okrajích lesů a cest a v zanedbaných koutech zahrad. Nejvhodnější doba pro sběr šípků je právě nyní, kdy ještě nejsou úplně přezrálé. Kromě opravdu velkého množství vitaminu C šípky obsahují i beta karoten, vitamín B1, B2, rutin, vitamín K a karoteny. Některé účinné látky se varem neničí, jiné se naopak do vody varem vyluhují (organické kyseliny, taniny, flavonoidy, minerální látky – například vápník, fosfor, železo a draslík). Je proto ideální si ze šípků uvařit čaj. Jak jej správně připravit si přečtěte zde:

Zázračný šípek pomáhá léčit mnoho zdravotních problémů. Víte, jak na něj?

Věděli jste, že:

  • staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a nazývali ho božským plodem
  • šípky ordinoval svým pacientům i sám Hippokrates
  • po roce skladování ztrácí sušený šípek všechen vitamín C

Čistí krev a povzbudí mozek

Šípek by měl být součástí každé domácí lékárničky, protože pomáhá při širokém spektru obtíží. Posiluje oběhový, dýchací i trávicí systém, takže umožňuje předcházet nadýmání a zadržování vody. Bojuje proti infekcím a nachlazení, ale také zlepšuje schopnost se soustředit a předcházet závratím, díky rutinu pomáhá čistit krev. Ženy jej ocení zejména při menstruaci, kdy ulevuje od křečí.

Růžovou vodu používala pro krásnou pleť už Kleopatra. Návod, jak ji vyrobit doma

Šípkový sirup na imunitu

Kromě šípkového čaje je možné popíjet šípkové víno nebo likér. Nejen děti ocení šípkový sirup, který před zimou posílí imunitu. Potřebovat na jeho přípravu budete kilogram omytých šípků, které je ale nutné rozklepat nebo pokrájet, aby se z nich uvolnilo co největší množství cenných látek. Zalijeme litrem a půl vody a dáme do lednice na 24 hodin louhovat.

Druhý den v hrnci šípky zahřejeme, nesmí se vařit. Vše pak přecedíme přes plátýnko a vmícháme stejné množství cukru, jako zůstane tekutiny. Je možné přidat šťávu z citronu a pomeranče a pár lžic medu. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, jistější je ale sirup skladovat v lednici.

 

Před 2 hodinami
Taková je bilance tragické události označované jako největší sebevražda v dějinách. I když to není úplně...
Před 3 hodinami
Do veřejného povědomí vstoupil počátkem šedesátých let, kdy začaly velké změny na hudební scéně, vznikala...
Dnes, 15:26
Pokud máte dům se zahradou, parkování na vlastním pozemku je nejen ideální, ale často i...
Dnes, 15:16
Zájem o hypotéky klesá, a tak se banky snaží ke konci roku zachránit, co se...
Dnes, 14:00
A to nejspíše proto, že jeho příběhy pro děti a dospělé se drží klasických, dalo...
Dnes, 11:30
Alan Turing se narodil v Anglii 23. června 1912 a již od dětství projevoval známky...
Dnes, 10:00
Rady, tipy a vychytávky z dob minulých jsou často využitelné a hojně vyhledávané i dnes. Sice...
Dnes, 09:01
Výlovy rybníků jsou v plném proudu a rybáři hlásí, že ryb letos bude dostatek. U...
Dnes, 08:00
Onemocněním štítné žlázy trpí především ženy a je jich opravdu mnoho. Mezi nejčastější onemocnění, kterými...
Dnes, 06:58
Most plánuje přestěhovat městskou knihovnu do kulturního domu Repre. Budova na Mostecké je ve špatném...
Reklama