Že jste ještě o růžové vodě neslyšeli? Tak to je velká škoda. Růžovou vodu ze samotných květů růží totiž používaly už naše babičky a jejich předchůdkyně. Velmi populární byla růžová voda už ve starém Egyptě, kdy ji používala krásná Kleopatra. Rozhodně ji využijete v každodenní péči o pleť.
Růžová voda pomůže zachovat rovnováhu pH vaší pleti, pomáhá v boji proti akné, dermatitidě i ekzémům. Dále pleť dokáže revitalizovat, hydratovat a vyhladit. Pomáhá také léčit jizvy a drobná poranění. Pokožku ochlazuje a má také antibakteriální i antioxidační vlastnosti. Kromě pleti je velmi vyživující i pro vlasy, které jsou pak hydratované. Pomůže vyléčit drobné záněty vlasové pokožky a lupy. Působit může proti jemným vráskám.
Růžovou vodu tak můžete použít na odličování, vyživování pleti, na kruhy pod očima, na akné… Využití je tedy opravdu široké.
Růžová voda ze sušených lístků
Budete potřebovat:
- Sklenici, nejlépe zavařovací
- ¼ šálku sušených růžových okvětních lístků
- 1 ¼ šálku (300 mililitrů) horké, destilované vody
Sušené okvětní lístky dejte do jedné sklenice. Zalijte je horkou, ale ne vroucí vodou. Použijte destilovanou vodu, která neobsahuje žádné bakterie. Sklenici přikryjte a nechte vychladnout. Přes prázdnou sklenici položte cedník, do této budete vodu z druhé sklenici přelévat. Cedník zachytí všechny okvětní lístky. Sklenici zavřete. Hotovo.
Růžová voda z čerstvých okvětních lístků
Budete potřebovat:
- 1 šálek růžových okvětních lístků (asi 2 růže)
- 2 šálky (475 mililitrů) destilované vody
Vyberte si čerstvé růže. Pak je opláchněte, snažte se sehnat takové růže, které nebyly postříkány pesticidy. Snažte se vzít růže pouze jedné odrůdy. Mixování vůní by nemuselo dobře dopadnout. Až je důkladně opláchnete, otrhejte lístky a zbytek růží vyhoďte. Měly by to být asi dva květy růží, aby zaplnily hrnek. Lístky dejte do hrnce a zalijte destilovanou vodou. Voda by je neměla převyšovat, ale měly by být ponořeny. Jestli použijete vody hodně, nebude výsledná voda příliš aromatická.
Hrnec zakryjte poklicí a nechte sporák na nízkou teplotu, vodu ale nepřivádějte k varu, jinak zničíte barvu a další účinky růžové vody. Asi po dvaceti minutách můžete pozorovat, jak okvětní lístky blednou a voda se začíná obarvovat. Pak vodu z hrnce přelijte přes cedník do sklenice. Hotovo.