Čerstvé pekařské droždí
Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta a výrobě některých druhů pečiva. Také se z něj připravují pomazánky, nebo drožďová polévka. K výrobě pekařského droždí se u nás používá výlučně řepná melasa, která se mimo jiné používá i k výrobě lihu nebo kyseliny citrónové.
Droždí má přirozenou absenci lepku a může se tudíž bez problémů zařadit do bezlepkového jídelníčku. Nicméně součástí kuchařských receptů je velká řada dalších ingrediencí, které mohou lepek obsahovat, především mouka. V prodeji jsou některé druhy mouky neobsahující lepek, např. kukuřičná mouka, kterou lze bez obav použít pro výrobu bezlepkového pečiva.
Princip kynutí
Kvasinky v droždí jsou živé mikroorganismy, které ve styku s vodou a s cukrem při vhodné teplotě se rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšování jeho objemu. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 (zhruba 1 g droždí) v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk droždí!
Nebojte se droždí, sníží vaši únavu
Pekařské droždí obsahuje nejen vitaminy a minerální látky, ale také je považováno za hodnotný zdroj bílkovin. V první řadě je droždí bohatým zdrojem vitaminů B. Zejména vitaminu B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin. Tyto vitaminy mají zejména vliv na nervovou funkci a pomáhají udržovat zdravou pokožku. Také příznivě ovlivňují trávicí ústrojí a srdeční soustavu. Z minerálních látek stojí za zmínku vyšší obsah chrómu, který se podílí na udržení stálé hladiny glukózy krvi či dokáže snížit neodolatelnou chuť na sladké.
Lidé, kteří trpí zvýšenou únavou, by droždí měli do svého jídelníčku zařadit, protože vitaminy skupiny B se podílí na uvolňování energie ze sacharidů, tuků i bílkovin obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus. Tudíž se dá říci, že zlepšuje hladinu energie. Také pro lidi trpící depresemi a špatnou náladou má droždí přínos, protože některé vitaminy skupiny B jsou nezbytné k tvorbě nervového přenašeče serotoninu, který zajišťuje pocit dobré nálady. Zde se zmíním, že i pro lidi trpící nespavostí má tato látka důležitou roli.
V neposlední řadě mají vitaminy skupiny B v droždí pozitivní účinky na naši pleť, vlasy a nehty, proto také existuje nespočet lidových receptů na masky z droždí.
Skladování a používání čerstvého pekařského droždí
Droždí můžeme koupit buď vážené, nebo balené, jak si ho vybaví asi drtivá většina z nás. Čerstvé droždí je světle hnědé a drobivé, nemá trhliny, ani tmavé skvrny. Vyschlé droždí je tvrdé, popraskané a skvrnité. A u takového droždí výrazně klesá schopnost kvasit.
Čerstvé pekařské droždí musí být skladováno při teplotách od 1 do 10°C, což je teplota, při které droždí nepracuje, a tím je garantována jeho kvalita po celou dobu trvanlivosti až do okamžiku jeho spotřeby. Opakované vystavování droždí vyšším a nižším teplotám je oslabuje. Droždí jsou totiž živé mikroorganismy, které by při mísení těsta neměly dlouhodobě přijít do přímého kontaktu s jinou surovinou, především se solí, která může negativně ovlivnit průběh kynutí.
Pomazánka z drozdí
- čtyři kostky droždí
- dvě vejce
- větší stroužek másla
- cibulka
- trocha mléka
- sůl a pepř na dochucení
Stačí, když si na pánvi orestujete nakrájenou cibuli, přidáte rozdrolené droždí a mírně zasypete solí a pepřem. Jakmile se z pánvičky bude zvedat příjemná vůně droždí, vmícháte dvě vejce a zalijete trochou mléka. Dále stačí už jen chvíli promíchat a nechat pochutinu vychladnout.
Skvěle vám bude chutnat na čerstvém, nadýchaném pečivu. Dobrou chuť!
Recepty na masky z kvasnic
Drožďová obyčejná
Je skvělá na ucpané póry, akné nebo na celkové vzpružení pleti. V mističce rozmícháme droždí s vodou, aby vznikla hustší kaše. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Pak obličej omyjeme vodou.
Drožďová s heřmánkem
Tato maska čistí ucpané póry, navíc pleti dodá potřebný vitamín B. Nejprve si připravíme heřmánkový odvar, který po vylouhování scedíme a necháme trochu vychladit. V misce rozdrobíme droždí a zalijeme přiměřeným množstvím heřmánku, aby nám vznikla hustší kašička. Naneseme na pleť.
Drožďová s pšeničnými otrubami
Tato maska je velmi vyživující a je vhodná pro všechny typy pleti:
- 5 dkg droždí
- 6 lžic mléka
- pšeničné otruby
V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko a zahustíme otrubami. Nanášíme na obličej, krk a dekolt a necháme působit asi 30 minut. Masku umyjeme vlažnou vodou.
Základní drožďová maska je určena pro normální pleť
Vyrobíme ji z 20 gramů čerstvého droždí, což je vlastně půl klasické kostky, a přibližně dvou lžic vlažného mléka. Pořádně obojí rozmícháme a rozmačkáme, abychom si vytvořili hustou kašičku. Masku potom naneseme na celý obličej (vyhneme se jen nejbližšímu okolí očí) a necháme ji zaschnout, což trvá přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut. Po uplynutí této doby tvář opláchneme teplou vodou.
Pro suchou a citlivou pokožku je zapotřebí jemnější verze drožďové masky
Budeme potřebovat půl kostky neboli dvacet gramů, ale místo mléka tentokrát použijeme olivový olej (neměl by být vytažený z lednice). Množství tekutiny je stejné, čili přibližně dvě lžíce. Zase vše rozmícháme na jemnou kašičku a použijeme úplně stejně jako v předchozím případě (včetně zaschnutí a oplachu).
Pro mastnou pleť
Pro ty, kteří mají problémy s mastnou pletí, existuje přírodní drožďová maska v nejsilnější variantě. Potřebujeme lžíci rozdrobeného droždí, které rozmícháme na kašičku s troškou destilované nebo alespoň převařené vody, která má pokojovou teplotu. Do směsi ještě přikápneme dvanáct až patnáct kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tuto masku mohou vyzkoušet i ti, kteří mají velké problémy s akné.
Všechny výše uvedené pleťové masky bychom neměli používat častěji než dvakrát týdně. Pokud masky užíváme pro očištění a osvěžení zdravé pokožky, tak jsou výsledky viditelné velmi často již po omytí a u problematičtější s výskytem akné je proces pomalejší.
Maska na vlasy
Budeme potřebovat
- 1 PL vody
- 1 PL kvasnic
- 1 PL cukru
- 1 PL medu
- 2 PL suchého hořčičného prášku
Rozmíchejte kvasnice ve vodě a přidávejte cukr. Jakmile se kvasnice rozpustí, vmíchejte med a hořčicový prášek. Aplikujte masku na pokožku hlavy a vlasové kořínky. Obalte potravinářskou folií a na folii dejte ještě ručník. Po jedné hodině směs vymyjte a klasicky umyjte šamponem.
Kvasnice jsou také známé v pivním moku… A nebo si je můžeme dopřát v podobě pivních lázní a spojit vše při jednom. Takový relaxační pobyt v pivních lázních nemůže být přece špatná volba. Co myslíte?