Pozitivní účinky šípku
Šípkový čaj má fantastickou jemnou chuť a navíc obsahuje mnoho cenných látek z šípku. Šípek je bohatý na vitamíny skupiny B, C, E, K a na minerály jako je zinek, železo, fosfor, vápník a hořčík. Díky významnému množství vitamínu C působí jako antioxidant. Ty pomáhají předcházet rizikům srdečního onemocnění. Navíc šípek obsahuje lykopen, který výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny.
Šípkový čaj dokáže posílit imunitu a odolnost vůči chřipce a nachlazení. Navíc si hravě poradí se žaludečními problémy. Dokáže zklidnit podrážděný žaludek a podpořit trávicí systém. Kromě toho pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje riziko vzniku cukrovky a dokonce zlepšuje příznaky u těch, kteří jí již trpí.
Jak správně vylouhovat šípkový čaj?
Čaj neboli nálev z šípků si můžeme připravit za studena nebo tepelnou úpravou. První varianta je louhování šípků ve studené vodě. Sice zabere mnohem víc času než varianta druhá, ale za to je nejšetrnější a dostaneme z šípků nejvíce cenných látek. Rozdrcené usušené šípky nechte vylouhovat ve studené vodě přes noc. Druhý den před vypitím si čaj krátce povařte, pokud ho chcete mít teplý, a přeceďte. Šípkový čaj vylouhovaný za studena nebude mít tak intenzivní aroma a chuť, nicméně takhle v něm zůstane nejvíce vitamínů.
Teplý šípkový čaj neboli odvar nám zabere mnohem méně času, avšak během přípravy ztratíme většinu cenných látek, které mají tak pozitivní účinky na naše zdraví. Výhodou tohoto způsoby přípravy je právě ta intenzivní chuť a aroma, které mohou někomu chybět v čaji vylouhovaném za studena.
Šípek v kuchyni
Šípek můžeme použít i v kuchyni. Dělá se z něj výborné víno, marmeláda nebo kompot. Syrové šípky se nedají jíst, ale po tepelné úpravě dostanou jedinečnou chuť. Každý plod je třeba před zpracováním rozpůlit, vyškrábat z ní jadýrka a chloupky a nakonec proprat. Pokud nejste připraveni na samotnou chuť šípků, zkuste je nejdříve smíchat s jablky nebo hruškami, které doplňují jejich lahodnou chuť.