Proč jíst polévky? Hubne se po nich a navíc zasytí jako nic jiného

21.2.2020
Zaz

Polévky jsou nízkosacharidové a napomáhají hubnutí. Když si dáme polévku před hlavním jídlem, tak pěkně nastartuje trávení. A zároveň se zaplácneme vodou a potom už tolik jíst nepotřebujeme, co bychom si nalhávali. Navíc spoustě lidí stačí ke štěstí právě jenom polévka. Nejvhodnější je její konzumace k večeři. Mimochodem, ten, kdo si dá před hlavním jídlem polévku, podle nejrůznějších studií zkonzumuje o 20 procent méně hlavního chodu. Tito jedinci potom mívají mnohem menší sklony k obezitě.

Zároveň se jedná o levné jídlo, které jednoduše uvaříme raz dva. Navíc se do polévek dají zakomponovat zbytky. Třeba nejrůznější kousky zeleniny, které zrovna máme v lednici. Přitom nás pěkně zahřejí i zasytí a jsou skvělým zdrojem tekutin a živin.

Nejlepší rybí polévka pod sluncem. Jak ji uvařit a jak se poprat s kapří hlavou

Mezi snídaňové polévky je vhodné zařadit takové, které jsou lehčí, ale zároveň vydatné, aby nám dodaly dostatek energie. Před hlavním chodem je fajn podávat polévky krémové a zeleninové. Na večeři si dopřejte husté zeleninové v kombinaci s obilovinou a luštěninou, případně si k nim vezměte krajíc chleba.

Žampionovo cibulová

10 žampionů
4 větší cibule
sůl
pepř
smetana
máslo

Celer, základ české kuchyně a zázračný zdroj vitaminů a stopových prvků

Žampiony a cibuli dáme restovat na lžíci másla. Když nám cibule začíná zlátnout, přilijeme cca litr vody. Dvacet minut povaříme, rozmixujeme a přidáme čtvrt kelímku smetany. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Podávat můžeme třeba s topinkou nebo s krutony. Dobrá je také jen tak.

Luštěninová

hrnek fazolí
hrnek čočky
lžíce ovesných vloček
lžíce másla
párek
paprika /koření
pepř
sůl

Luštěninu dáme přes noc namočit. Druhý den ji zarestujeme na másle, přidáme ovesné vločky a nakrájený párek, krátce opražíme, zasypeme paprikou a zalijeme vodou (cca 1 litr). Vaříme do změknutí luštěniny. Do polévky je možné přidat také brambory, mrkev nebo oboje. Dosolíme, dopepříme, podáváme s topinkou.

Opomíjená, ale zdravá růžičková kapusta. Naučte se ji připravit podle našich receptů



Nepřehlédněte