Proč jíst polévky? Hubne se po nich a navíc zasytí jako nic jiného

Polévka je základ, kdo ji nejí, ten je lunt. Pořekadlo našich babiček má velké opodstatnění. Polévky jsou výborné pro každého, pro lidi, kteří zrovna hubnout, pro ty, kdo chtějí vypadat a žít zdravě i pro ty, kteří se prostě jenom touží dobře najíst. Proč bychom je jednoznačně měli konzumovat?

Polévky jsou nízkosacharidové a napomáhají hubnutí. Když si dáme polévku před hlavním jídlem, tak pěkně nastartuje trávení. A zároveň se zaplácneme vodou a potom už tolik jíst nepotřebujeme, co bychom si nalhávali. Navíc spoustě lidí stačí ke štěstí právě jenom polévka. Nejvhodnější je její konzumace k večeři. Mimochodem, ten, kdo si dá před hlavním jídlem polévku, podle nejrůznějších studií zkonzumuje o 20 procent méně hlavního chodu. Tito jedinci potom mívají mnohem menší sklony k obezitě.

Zároveň se jedná o levné jídlo, které jednoduše uvaříme raz dva. Navíc se do polévek dají zakomponovat zbytky. Třeba nejrůznější kousky zeleniny, které zrovna máme v lednici. Přitom nás pěkně zahřejí i zasytí a jsou skvělým zdrojem tekutin a živin.

Nejlepší rybí polévka pod sluncem. Jak ji uvařit a jak se poprat s kapří hlavou

Mezi snídaňové polévky je vhodné zařadit takové, které jsou lehčí, ale zároveň vydatné, aby nám dodaly dostatek energie. Před hlavním chodem je fajn podávat polévky krémové a zeleninové. Na večeři si dopřejte husté zeleninové v kombinaci s obilovinou a luštěninou, případně si k nim vezměte krajíc chleba.

Žampionovo cibulová

10 žampionů
4 větší cibule
sůl
pepř
smetana
máslo

Celer, základ české kuchyně a zázračný zdroj vitaminů a stopových prvků

Žampiony a cibuli dáme restovat na lžíci másla. Když nám cibule začíná zlátnout, přilijeme cca litr vody. Dvacet minut povaříme, rozmixujeme a přidáme čtvrt kelímku smetany. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Podávat můžeme třeba s topinkou nebo s krutony. Dobrá je také jen tak.

Luštěninová

hrnek fazolí
hrnek čočky
lžíce ovesných vloček
lžíce másla
párek
paprika /koření
pepř
sůl

Luštěninu dáme přes noc namočit. Druhý den ji zarestujeme na másle, přidáme ovesné vločky a nakrájený párek, krátce opražíme, zasypeme paprikou a zalijeme vodou (cca 1 litr). Vaříme do změknutí luštěniny. Do polévky je možné přidat také brambory, mrkev nebo oboje. Dosolíme, dopepříme, podáváme s topinkou.

Opomíjená, ale zdravá růžičková kapusta. Naučte se ji připravit podle našich receptů

Včera, 16:00
Perun, Veles, Radegast a další slovanští bohové jsou všeobecně známí. Ovšem o jednom z bohů,...
Včera, 12:41
Obracejí se na nás výroba, logistika, maloobchod nebo call centra s extrémní poptávkou po brigádnících. Nové...
Včera, 11:09
Podle zpěvačky Jitky Zelenkové je důležitá nejen pozitivní mysl, ale taky umět se vyrovnat s křivdami....
Včera, 10:31
Byly to tehdy slavné vánoce roku 800. Deváté století bylo za dveřmi a do křesťanského...
magistrát, ústí nad labem, ústeký kraj, úřad
Včera, 09:15
Města vyšla vstříc podnikatelům a živnostníkům. V městských prostorech v Ústí nad Labem nebudou muset...
4.4.2020
Moskevská nemocnice v městské části Chovrin měla být výstavní nemocnicí ruské metropole. Stala se však...
3.4.2020
Nevládní organizace Člověk v tísni dnes vyhlásila sbírku SOS Česko na pomoc nejohroženějším skupinám, které...
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_%C4%8Cechov%C3%A9_na_Baltu.jpg
3.4.2020
Bylo by to fajn, mít stroj času a pohrát si s historií. Tento nápad se...
2.4.2020
Kněz Archimedes Neto z farnosti Nossa Senhora do Perpétuo Socorro, která se nachází ve městě...
pečivo
2.4.2020
Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla.
Reklama