Recept na magický svatojánský likér. Nejenže prodlouží život, ale ještě si pochutnáte

25.6.2018
Renáta Šťastná
Další fotky

Nevěsty prý zašívaly do límečku košile svého ženicha čarovné kapradí, prý aby jim zajistilo šťastné manželství. K této noci patří také zapalování hranic. Kdo prý svatojánský oheň přeskočí, bude se těšit dlouhému životu a pevnému zdraví.

Sen noci svatojánské – sexuálně náruživý osel, Shakespearova komedie i svátek bohyně štěstí Fortuny. Račte si vybrat

Naši předkové vnímali Svatojánskou noc jako magickou

Podle tradice to byl nejvhodnější čas pro sbírání léčivých rostlin. Měly mít obzvláště účinnou moc. Jednou z hojně využívaných rostlin mnoha byl ořešák, z jehož nezralých plodů připravovali likér, který měl mít magické a léčivé účinky. Především má antibakteriální účinky a skvěle podporuje trávení.

FOTO: Ořechovice

Ořechovice - Ořechy_4Ořechovice - Ořechy_6Ořechovice - Ořechy_5Ořechovice - Ořechy_1Ořechovice - Ořechy_2
Další fotky
Ořechovice - Ořechy_3Ořechovice - OLYMPUS DIGITAL CAMERAOřechovice - Ořechy_9

Jak na to?

K zeleným ořechům, natrhaným ze stromu (ne posbíraným), potřebujeme litr alkoholu (nejlépe čisté vodky, slivovice, někdo nakládá i do rumu) a vonné koření – skořici, hřebíček, jalovec, citrónovou kůru, případně také vanilku, badyán a fenykl.

Dvacet ořechů dobře omyjeme a nakrájíme na půlky, čtvrtky či silnější plátky. Přidáme svítek skořice, tři kuličky jalovce, pět hřebíčků, nastrouhanou kůru z půlky citronu, případně další koření podle vlastní chuti. Někdo přidává ještě kousek zázvoru, fenykl, ale třeba i několik zrnek černé kávy.

Všechno vložíme do velké (aspoň 1,5 litrové) sklenice s uzávěrem, zalijeme alkoholem a necháme šest týdnů macerovat na teplém místě.

Po této době obsah sklenice přecedíme přes plátno a nálev vrátíme zpět do sklenice. Přidáme k němu chladný cukerný roztok připravený z půl kilogramu pískového cukru rozvařeného v půl litru vody. Promícháme a opět necháme čtyři až šest týdnů uležet.

Poté někdo stáčí hadičkou, někdo přelije jakýmkoli způsobem do uzavíratelných lahví.

Pak už můžeme ochutnávat a popíjet, ale nejlepší je prý nechat likér odležet až do Vánoc, kdy má tu správnou chuť.

Tak na zdraví!



Nepřehlédněte