Salát je správný recept na jarní únavu! Vyzkoušejte jeden z našich oblíbených

7.5.2021
Jiřina Pouzarová

Naštěstí lze tělo i hlavu podobně jako přírodu opět nastartovat. Stačí jim jen dodat ty správné ingredience.

Málokterá součást naší kuchyně pronikla do našeho jídelníčku tak rychle a úspěšně, jako se to podařilo zeleným salátům Křupavý salát býval součástí prastarých lukulských hodů a navíc je zdrojem spousty vitaminů.

Sedmikráskový

květy sedmikrásek, pár lístků šťovíku, několik pampeliškových listů, svazek ředkviček, celý kedluben i s lístky, tvrdý sýr, olej, vinný ocet, cukr, černý pepř, slunečnicová či sezamová jádra nebo pár mandlí

Šťovík a pampeliškové listy omyjte a nechte okapat, nebo je v ubrousku vysušte. Ředkvičky omyjte a nakrouhejte na tenké plátky, kedluben oloupejte a nahrubo nastrouhejte, jeho lístky jemně posekejte. Vše smíchejte s nastrouhaným tvrdým sýrem (nejlepší je ementál). Z oleje, cukru, octa utlučeného pepře a soli připravte zálivku a vlijte na salát. Posypte opraženými slunečnicovými či sezamovými jádry nebo praženými na nudličky nakrájenými mandlemi. Ozdobte kvítky sedmikrásek.

Skořice je všelék. Co o ní možná nevíte? Zkuste zajímavé recepty

Řeřichový

300 g řeřichy, stroužek česneku, citron, olej, cukr, sůl, černý pepř, hořčice, sýr

Výhonky řeřichy dobře operte a nechte okapat. Mísu vytřete stroužkem česneku, vložte řeřichu a přelijte zálivkou z oleje, šťávy z citronu, cukru, soli, pepře a hořčice. Salát posypte špetkou jemně nastrouhané citronové kůry a na kostky nakrájeným sýrem.

Špenátový

250 g listů špenátu, půlka pomeranče, trochu vody, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, cukr, tymián

Špenát důkladně přeberte, operte v čisté vodě a nechte dobře okapat. Pomeranče oloupejte, kůru nakrájejte na tenké nudličky, vložte do horké vody a asi 3 minuty povařte, pak ji vyjměte a nechte zchladnout Citronovou šťávu, olej, sůl, pepř a cukr smíchejte, dužinu pomeranče nakrájejte na kostičky a přidejte pomerančovou kůru. Listy špenátu upravte na talíř a přelijte zálivkou.

Polníčkový

200 g polníčku, nakládané malé cibulky, 10 koktejlových rajčat, 200 g plátkového sýra, olej, ocet, trochu bílého vína, cukr, sůl, černý pepř

Lístky polníčku pečlivě přeberte, otrhejte, operte, nechte okapat, případně v ubrousku osušte. Cibulky i rajčata rozkrojte, sýr nakrájejte na malé čtverečky. Upravte vše na mísu a zalijte zálivkou z oleje, octa, dvou až čtyř lžic bílého vína, cukru, soli a čerstvě utlučeného pepře.

Nevšední cuketové recepty, po kterých se budete olizovat

Česáčkový

půl hlávky salátu např. Lollo Rosso, 150 g čekanky, 300 g tvrdého sýra, jogurt, majonéza, olivový olej, lžička kari, černý pepř, bylinková sůl, lžička pálivé papriky, petrželka

Salát a čekanku operte a nechte okapat. Lollo Rosso natrhejte, čekanku nakrájejte na proužky a sýr na kostičky. Upravte na mísu a přelijte zálivkou z jogurtu, majonézy a trochy olivového oleje, ochuťte kari, pepřem, bylinkovou solí a pálivou paprikou. Pro ozdobu posypte nasekanou petrželkou.



Nepřehlédněte