Je čas vrátit se do normálu a tedy začít s očistou těla. Ideální k tomu je zahájit dobrou čistící kůru. Jestli chcete tělu dodat energii, vitamíny a přitom ho nezatěžovat nezdravou potravou, zkuste do svého jídelníčku zařadit mrkev. Ta je nízkokalorická, zdravá a pročišťuje.
Mrkvová polévka
3 mrkve
2 malé syrové brambory
majoránka
špetka muškátového oříšku
sůl
1 cibule
2 lžíce oleje
½ litru vody
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev a brambory. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Poté vše rozmixujeme a ochutíme majoránkou, muškátovým oříškem a solí. Ještě pět minut povaříme a můžeme podávat. Polévku lze dochutit také smetanou – ideálně rostlinou, když odlehčujeme.
Mrkvová pomazánka
4 mrkve
1 lučina
1/2 zakysané smetany
pár kapek citronové šťáv
sůl, pepř
Mrkev nakrájíme, vložíme na plech a pečeme doměkka. Poté mrkev utřeme s lučinou, citronem a zakysanou smetanou. Dochucujeme solí a pepřem.
Mrkvový koláč bez mouky a cukru
1 hrnek mletých vlašských ořechů + hrst celých vlašských oříšků
1 hrnek ovesné mouky
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Špetka soli
2 lžičky skořice
Špetka muškátového oříšku
Hrst nesířených rozinek
2 hrnky nastrouhané mrkve
3 vejce
4 lžíce javorového sirupu
2 lžíce olivového oleje
Smícháme všechny sypké ingredience a dobře je promícháme. Poté přidáme i mokré ingredience a vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme do dortové formy, pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Špejlí zkusíme, zde je důkladně propečeno. Podávat můžeme s ořechy a bílým jogurtem.