mapa regionů
zavřít mapu

Vánoce jsou za námi, silvestr je za námi a Nový rok také. Dokonce je za námi i první lednový týden. Věci by se tak měly vracet do normálu. Je konec obžerství. Samozřejmě, pokud ještě nezmizelo všechno cukroví, pak je pochopitelné, že jej chcete dojídat. Vaše postava se na to ale asi moc netváří.
Je čas vrátit se do normálu a tedy začít s očistou těla. Ideální k tomu je zahájit dobrou čistící kůru. Jestli chcete tělu dodat energii, vitamíny a přitom ho nezatěžovat nezdravou potravou, zkuste do svého jídelníčku zařadit mrkev. Ta je nízkokalorická, zdravá a pročišťuje.
3 mrkve
2 malé syrové brambory
majoránka
špetka muškátového oříšku
sůl
1 cibule
2 lžíce oleje
½ litru vody
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev a brambory. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Poté vše rozmixujeme a ochutíme majoránkou, muškátovým oříškem a solí. Ještě pět minut povaříme a můžeme podávat. Polévku lze dochutit také smetanou – ideálně rostlinou, když odlehčujeme.
4 mrkve
1 lučina
1/2 zakysané smetany
pár kapek citronové šťáv
sůl, pepř
Mrkev nakrájíme, vložíme na plech a pečeme doměkka. Poté mrkev utřeme s lučinou, citronem a zakysanou smetanou. Dochucujeme solí a pepřem.
1 hrnek mletých vlašských ořechů + hrst celých vlašských oříšků
1 hrnek ovesné mouky
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Špetka soli
2 lžičky skořice
Špetka muškátového oříšku
Hrst nesířených rozinek
2 hrnky nastrouhané mrkve
3 vejce
4 lžíce javorového sirupu
2 lžíce olivového oleje
Smícháme všechny sypké ingredience a dobře je promícháme. Poté přidáme i mokré ingredience a vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme do dortové formy, pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Špejlí zkusíme, zde je důkladně propečeno. Podávat můžeme s ořechy a bílým jogurtem.