Tepelná úprava maximálně do 46 stupňů
Lidé, kteří jedí surové potraviny věří, že takováto jídla jsou ideální pro lidské stravování a jsou základem přírodního životního stylu. Zásluhou detoxikace organismu pociťují fyzickou i duševní pohodu, příliv energie a pozitivní naladění. Preferují konzumaci surových, tepelně neupravených potravin, maximálně připravovaných při teplotách od 40 do 46 stupňů Celsia, s tím, že při vyšších teplotách ztrácí jídlo většinu své nutriční hodnoty, pro zdraví je méně prospěšné, někdy dokonce škodlivé.
Jaké jsou raw potraviny
V závislosti od toho, co chce člověk svými stravovacími návyky dosáhnout a jaký má životní styl, může mezi potraviny zahrnout syrové ovoce, zeleninu, obilniny, luštěniny a semínka, ořechy, stejně jako vejce, ryby, maso a nepasterizované a nehomogenizované mléčné produkty jako mléko, sýry, jogurty. Vyznavači syrové veganské stravy jedí jídla připravená z částí rostlin, jež nebyly vařené ani ohřívané při teplotě vyšší než 40 °Celsia, protože věří, že syrová strava obsahuje přírodní enzymy, jež jsou důležité při rekonstrukci těla.
Vyzkoušeli jsme pro vás raw veganské restaurace, a tyto vám můžeme doporučit:
Raw for you, Bubenečská 35, Praha 6
Majitelé se snaží zajistit kvalitní české farmáře a dodavatele chemicky neošetřeného ovoce a zeleniny, ořechů, semínek a dalších surovin a vytvořit z nich jídla, která chutnají nejen veganům a vegetariánům, ale i ostatním, kteří se stravují klasickým způsobem. Čekají vás tu čerstvé, šetrně lisované ovocné a zeleninové šťávy, RAW dorty a dezerty, stálá nabídka jídel, kdy budete žasnout, co je možné vyrobit ze zeleniny a oříšků za dobroty. Ochutnejte burger s hráškovým pyré a mangové smoothie s mandlovým mlékem.
Plevel, Krymská 2, Praha 10
Restaurace Plevel byla zvolena zákazníky veganskou restaurací roku 2015 a 2016. Každý den tu najdete neotřelé menu, kdy můžete ochutnat jak pokrmy ryze tradiční, tak připravené z exotických surovin. Mezi specifikum restaurace patří příprava jídel z planých rostlin, jejichž dřívější popularita byla zapomenuta s příchodem moderní civilizace. Značnou část jídel lze objednat i v bezlepkové úpravě. Za ochutnání stojí domácí fazolová „paštika“ s brusinkami a velký výběr sladkých dezertů.
Etnosvět, Legerova 40, Praha 2
Ve vegetariánská restauraci Etnosvě připravuje mezinárodní tým pod vedením francouzského šéfkuchaře Anthonyho Kulehsy každý den pestré pokrmy z různých koutů světa. Přes den si lze vybrat ze tří různých denních menu nebo i z à la carte, večer pak jak ze stálé, tak i speciální nabídky. Její přípravu můžete sledovat na vlastní oči v zadní části přízemí restaurace. Delikatesou je vegetarianský tatarák, stejně jako seitan po burgundsku s bramborovým pyré či kaštanové knedlíčky. Nechybí ani kvalitní nabídka vín či drinků. Součástí projektu je i Veganské bistro Etnosvět hned za rohem od vchodu do restaurace.
MyRaw Café, Dlouhá 39, Praha 1
Kavárna nabízí pestré menu v podobě snídaní, obědů a večeří, které doplňují slané chuťovky jako ořechové sýry, dipy a tyčinky. Specialitou jsou raw veganské dezerty. Veškerá jídla jsou připravována z čerstvých a čistě rostlinných, převážně bio surovin, bez obsahu lepku, laktózy a cukru. Přesvědčit se o tom můžete na vlastní oči, neboť výroba veškerých raw food produktů probíhá přímo před vámi ve formě show – cookingu. Kavárna nabízí praženou kávu, jakož i alternativní přípravu kávy.