Ve středověku byla zvěřina samozřejmou součástí stravy. Zvěřina k podzimu patří

Připravovala se jednoduše, s bylinami a kořením a opékala se na ohni. Zvěřinové pochoutky se podávaly především na dvorech šlechty, pro niž tehdejší kuchaři vymýšleli ty nejrafinovanější kombinace. Dnes je pro většinu z nás zvěřina lahůdkou, kterou si dopřáváme jen občas.

Veterinární kontrola masa je nutná

Pokud patříte mezi nimrody nebo vás přítel myslivec obdaroval parádním kouskem zvěřiny, držte se při její přípravě následujících pravidel:

  • Zajímejte se o původ. Je třeba dbát na to, aby maso prošlo veterinární kontrolou. Jinak riskujete mnohá onemocnění.
  • Maso ze zvěřiny je třeba nechat vždy uležet. Maso čerstvě zabité zvěře je tuhé a bez chuti i při sebedelším dušení.
  • Mladé kusy mají maso křehké a s krátkým vláknem. Můžete je tedy upravovat již po jednom až třech dnech. Kusy starší dvou let by měly být naloženy do mořidla. Teprve odležením maso získá typické aroma a je měkčí.
  • V pernaté zvěři často zůstávají broky. Proto vždy prohmatejte kůži a broky vyndejte.

Za našich babiček bylo v zimě jediným zdrojem vitaminů. Domácí zelí, nejzdravější potravina

Můžete se inspirovat některým z následujících receptů.

Srnčí biftečky

500 g srnčího vykostěného hřbetu, čerstvě mletý černý pepř, sklenka červeného vína, olej, sůl, hladká mouka

Omyté maso odblaňte, nakrájejte na řízky, naklepejte, opepřete, polijte vínem a olejem a nechte několik hodin na chladném místě odpočívat. Před přípravou maso osolte, obalte v hladké mouce a opékejte po obou stranách. Podávejte na opečených toastech s pikantními omáčkami.

Bažant na jablkách

bažant, 4 jablka, 30 g másla, 70 g slaniny, čerstvě mletý pepř, sůl, 1 cibule, 3 bobkové listy, sladká smetana

Očištěného bažanta opláchněte a na povrchu i uvnitř osolte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Do bažanta vložte máslo a jablka a zašijte jej. Opepřete, obalte plátky slaniny a do pekáče vložte prsy dolů. Přidejte zbylá jablka, na kolečka nakrájenou cibuli, bobkové listy, podlijte trochou vody, přikryjte a v předehřáté troubě pečte doměkka. Během pečení obracejte a polévejte. Nakonec odkryjte, polijte smetanou a dopečte do červena. Podávejte s vařenými brambory.

Aby doma nebo na chalupě bylo teplo. Palivo na zimu

Jelení kýta na pepři

700 g jelení kýty, čerstvě tlučený černý pepř, sůl, olej, 2 cibule, 200 g kořenové zeleniny, masový bujon, 1 lžíce hořčice, 3 lžíce hladké mouky, 100 g prorostlé uzené slaniny, 300 g hruškového kompotu, jeřabiny, brusinky

Omyté maso odblaňte, nakrájejte na řízky a naklepejte. Vetřete pepř, osolte, na rozpáleném oleji opečte z obou stran a odložte na nahřátý talíř. Ve vypečené šťávě osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, maso, podlijte trochou bujonu, přikryjte a duste doměkka. Maso vyjměte, šťávu rozmixujte, zahustěte moukou rozmíchanou v bujonu spolu s hořčicí a vařte ještě 15 minut. Omáčku dochuťte citronem nebo octem, vložte maso a ještě pár minut povařte. Slaninu nakrájejte na tenké plátky a opečte. Do slaniny zabalte hrušky a ozdobte jeřabinami nebo brusinkami. Podávejte s rýží.

Od jablíčka po nejchutnější šťávu. Mošt je lahoda

Dnes, 10:20
Vymýcené části pralesů jsou vstupní bránou k mýcení živočichů a goril. Za posledních dvacet až...
Dnes, 08:11
Velký herec malých rolí, i to však neplatí tak docela. Moravský rodák Oldřich Velen, kterého...
Včera, 15:35
Komerční článek
Za aktivitu v aplikaci získáváte WCR body, které je následně možné zpeněžit, nakoupit za ně v...
Včera, 15:35
V neděli nás čeká začátek adventu a s ním i zapálení první svíčky na adventním...
Včera, 13:25
Velice zajímavou stavební ukázku „supermostu“ najdeme ve Spojených státech amerických. Jedná se o Mike O‘Callaghan...
Včera, 11:15
Umíráček zvonil sám, a té chvíle také všechny ostatní, hrubé zvony. Houpaly se samy od...
Včera, 10:33
Index protiepidemického systému PES dnes zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta,...
Včera, 09:05
Filmová trilogie o rodině Homolkových patří k největším klenotům české kinematografie, o tom není sporu....
Včera, 07:55
Vloni na podzim, dva týdny před 94. narozeninami, zemřel jeden z nejvýraznějších českých filmových režisérů...
28.11.2020
Na slavnostním galavečeru České ceny za architekturu streamovaném z Divadla Archa na web ČT art...
28.11.2020
Výskyt mamutů můžeme zřejmě datovat do severské stepi v období přibližně před 300 tisíci lety....
Reklama