Od jablíčka po nejchutnější šťávu. Mošt je lahoda

Patří mošt také k vašim oblíbeným nápojům? Není divu, moštu z domácích jablek se žádný průmyslově vyráběný džus nevyrovná.

Nelisujte z nezralého ovoce

Mějte na paměti, že se nevyplatí lisovat z nezralého ovoce. Podobně nezpracovávejte ani ovoce napadené houbovými chorobami nebo plísněmi. Hořkost moštu může způsobit i strupovitost jablek. Ovoce vždy omyjte, ale až těsně před drcením. Abyste dosáhli maximální výtěžnosti šťávy, musíte je ještě rozmělnit. Drcení musí proběhnout rychle, ovoce nesmí přijít do styku se železem, což by se projevilo v chuti.

Jak mošt uchovat

Surový kalný mošt je chutný a z hlediska výživy i zdravější než čirá šťáva, Chcete-li však šťávu udržet co možná nejdéle, je třeba ji zbavit kalů. Nádoby s moštem (nejlépe smaltované nebo skleněné) proto zakryjte a postavte do chladné a temné místnosti na 12, nejvýše 24 hodin. Kal se usadí u dna, přičemž čistou šťávu musíte pak stáhnout hadičkou. Poté se ještě vyplatí ji přefiltrovat přes hustou, vyvařenou a dosud na nádobí nepoužitou utěrku. Mošty pak plňte do lahví nebo demižonů.

Najdeme je snad na každé mezi, stráni či okraji lesa. Síla zakletá v šípku

Sterilace

Dalším krokem je sterilace. Sterilovat můžete mošt přímo v lahvích, které musí být ponořené do vařící vody tak, aby hladina dosahovala do výše šťávy uvnitř. Sterilujte je při teplotě 75 stupňů Celsia po dobu 10 minut. Poté lahve uzavřete korkovými zátkami sterilovanými ve vroucí vodě 20 minut. Láhve ukládejte naležato, aby zátka nevysychala, a uložte je nejlépe do chladného sklepa. V případě většího objemu můžete mošt sterilovat ve velkých nádobách ve vodní lázni a postupně stáčet do demižonů, aby byly plné až po hrdlo.

Osvěžující jablečná limonáda

K 1/8 l jablečné šťávy (moštu) přidejte šťávu z jednoho citronu, podle chuti pak sodovku a kostky ledu.

Ochucená jablečná limonáda

Jste-li vyznavači nealka a výraznějších chutí, můžete jablečnou šťávou ochutit citronovou šťávou ale i skořicí, vanilkou a badyánem, které necháte zastudena ve šťávě vylouhovat po dobu 12 hodin. Pro zjemnění chuti můžete přidat i rozinky.

Jablečná šťáva proti nachlazení

Zahřejte jablečnou šťávu se skořicí, hřebíčkem, badyánem a rozinkami až k varu. Těsně před podáváním v šálku o obsahu 0,25 l přilijte šťávu z jednoho citronu a navíc 5 cl jablečného destilátu.

Sklep nemusí být jen skladiště harampádí. Měl by být funkční částí vašeho domu

Dnes, 18:20
Písemnému, e-mailovém a telefonickému kontaktu by měli dávat přednost obyvatelé páté městské části před osobní...
Dnes, 15:40
Dávný a mocný konkurent antického Říma. Postrach studentů v hodinách dějepisu nebo latinského jazyka. Jeho...
Dnes, 13:39
Komerční článek
Jaké je řešení? Nová studie advokátní kanceláře Toman & Partneři nastínila, že klíčová je transparentní...
Dnes, 13:39
V Brně pod kapucínským kostelem Nalezení svatého Kříže se nachází hrobka, která v letech 1656...
Dnes, 11:40
V poslední době se to na Vltavě hemží loděmi. To není nic neobvyklého. Lodní doprava...
Dnes, 10:19
Věznice gestapa a židovské ghetto v Terezíně nebyly z formálního hlediska koncentračním táborem tak, jak...
Dnes, 08:11
I když používání problematických plastů může být v některých případech užitečné a opodstatněné, měli bychom...
Včera, 17:45
Výlet parníkem po Vltavě může být docela romantickým zážitkem. Jako kluk pamatuji, jak se skláněl...
Včera, 15:35
Novým fenoménem sociálních sítí se nedávno staly tzv. putovní kamínky. Do malování a hledání se...
Latté, káva
Včera, 13:25
Češi si oblíbili pumkin latté, neboli dýňové latté, které nabízí nejrůznější zahraniční řetězce. Tuto pochoutku...
Včera, 11:15
Historie existence nám dobře známé ovce domácí, malého domestikovaného přežvýkavce, se začala psát přibližně před...
Reklama