Najdeme je snad na každé mezi, stráni či okraji lesa. Síla zakletá v šípku

Že šípky jsou zdrojem zdraví prospěšných látek, věděly už naše prababičky. Proč poslední generace na šípky zapomněly? Snad proto, že zpracování plodů není snadné.

Šípková růže nemá konkurenci

Většina produktů z plodů planých růží vynikala skvělou a zcela nezaměnitelnou chutí. Sladká šípková marmeláda nebo omáčky k nejrůznějším druhům masa byly běžnou součástí jídelníčku i u těch méně majetných. Přesto však poslední generace na šípky zapomněly. Snad za to může pracná úprava drobných plodů. Co se však vitaminu C týče, může plodům šípkové růže konkurovat jen velmi málo rostlin.

Říjen je časem na sběr šípků

Šípkovou růži, tento bohatě rozvětvený keř dorůstající výšky až 2,5 metru najdeme snad na každé mezi, stráni či okraji lesa. Její plody – šípky sbíráme za suchého slunného počasí v říjnu, kdy jsou ještě pevné a krásně vybarvené a mají nejvyšší obsah vitaminu C. Kromě toho šípky obsahují beta karoten, vitaminy skupiny B, třísloviny, kyselinu citronovou a jablečnou, cukry, slizy, flavonoidy, pektin a také minerální látky – především draslík a vápník.

Šípky se obvykle pozvolna a za mírných teplot suší na oblíbený zimní čaj, který má močopudné účinky. Neměli bychom to však přehánět s jeho konzumací, stačí šálek denně. Na jeho přípravu šípky podrtíme, dáme 2 lžičky na 250 ml vody, asi 10 minut povaříme a pak necháme louhovat, až zchladne na pitnou teplotu. Před pitím jej důkladně přecedíme, abychom ho zbavili chloupků.

Sklep nemusí být jen skladiště harampádí. Měl by být funkční částí vašeho domu

Zpracování šípků není lehké

Téměř každá úprava šípků zahrnuje nelehký úkol. Před kuchyňskou úpravou musíme šípky zbavit semínek a chloupků. Abychom předešli nepříjemnému podráždění pokožky, pracujeme vždy v rukavicích. Nejdříve odstraníme stopku a „bubáka“. Poté šípky přepůlíme a vyškrábneme semínka včetně chloupků, které mohou způsobit nepříjemný zánět hltanu. Očištěné šípky poté důkladně vypereme ve studené vodě.

Recepty se šípky

Šípková marmeláda

1 l vody, 1 kg šípků, šťáva a kůra z 1 pomeranče, 250 g jablečného pyré, 0,8 až 1 kg cukru, 5 g kyseliny citronové, lžička skořice

Vodu se šípky vařte asi 5 minut. Rozvařenou směs propasírujte přes čisté plátno, přidejte šťávu z citronu, skořici, jablečné pyré a znovu vařte asi 10 minut. Přidejte cukr a dále vařte až do dosažení bodu houstnutí. Marmeládu pak nalijte do sklenic, uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při 80 stupních.

Od bobulí po pecičky. Víno je nejen chutným nápojem, ale také léčí

Šípkový sirup

3 l vody, 300 g šípků, hrst máty, hrst meduňky, 100 g plodů rakytníku, 2 kg cukru, 10 g kyseliny citronové

Vodu společně se šípky, rakytníkem a bylinkami povařte, a jakmile vychladne, propasírujte ji opatrně přes plátno. Přidejte cukr s kyselinou citronovou a opět zahřejte, aby se cukr rozpustil – pozor, nevařit! Vzniklý sirup nalijte do lahví a sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.

Sladká šípková povidla

1 kg šípků, 500 g cukru

Šípky očistěte, rozkrájejte na půlky, odstraňte chloupky a semena a důkladně vyperte ve vodě. Poté je dejte v nízké vrstvě s vodou do kastrolu a uvařte doměkka. Rozvařenou směs propasírujte, odvažte, přidejte cukr a znovu vařte, dokud nezhoustne. Horkou ji plňte do předehřátých skleniček. Ihned uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru.

Šípkový kompot

Očištěné a rozpůlené šípky vložte do studené vody a krátce povařte, až změknou. Pak slijte, šípky narovnejte do malých skleniček a zalijte horkým cukerným nálevem připraveným ze 3 hmotnostních dílů cukru na 2 díly vody (na jednu skleničku od dětské výživy potřebujete asi 100 ml nálevu). Zavíčkujte a sterilujte 15 minut při teplotě 80 – 85 stupňů Celsia.

Kromě vody a kyseliny octové obsahuje spoustu minerálních látek a stopových prvků. Domácí jablečný ocet

Včera, 15:39
Herci Slováckého divadla plánují vstup do distanční školní výuky. Uherskohradišťská scéna připravila akci Herec do...
Včera, 15:35
Koňadru pozná asi každý, ale rozhodně není jediným zástupcem svého rodu, s nímž se můžeme...
Včera, 14:51
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Včera, 14:51
V Jeseníkách dnes spadla lavina. Zasypala jednoho člověka, byl nalezen v bezvědomí. Na místě zasahuje...
Včera, 13:25
Zimní grilování? To rozhodně není sci-fi. Takže nemáte-li ještě plány na víkend, pusťte se do...
Včera, 13:20
V centru Ostravy se dnes ráno srazily dvě tramvaje. Zranilo se při tom osm lidí,...
Včera, 12:00
Uplynul rok, co svět bojuje se zákeřnou pandemií. Přes aplikaci vakcín se ní bude potýkat...
Včera, 11:34
Kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 je po více než hodině vyčerpaná, je ale...
Včera, 11:00
Senioři starší 80 let se od pátečního rána mohou registrovat k očkování proti covidu. Vykazuje...
Včera, 06:03
Letecká policie ve třicátých letech dvacátého století ve většině zemí neexistovala. Fungovala pouze ve Velké...
14.1.2021
V Sendražicích na Královéhradecku hoří skladovací hala, uvnitř jsou různé materiály, včetně plastů a olejů,...
Reklama