Zázvor pomáhá nejen při nachlazení. Vyzkoušejte chutné recepty

Asi každý z nás se někdy setkal se zázvorem. Znáte zázvor jen v podobě sušeného koření? Možná netušíte, kolik chuti a zdraví se skrývá v čerstvém zázvoru.

Vyšlechtěná rostlina je podobná malému bambusu. Ve volné přírodě neroste. Pěstuje se v jižních provinciích Číny a Indie, v poslední době také v Austrálii, Jižní Americe a Nigérii.

Přírodní antibiotikum

Zázvor příznivě ovlivňuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Zbaví vás nepříjemné nevolnosti, což ocení zejména nastávající maminky. Má skvělé antibakteriální a antiseptické účinky a snižuje horečku proto je nápomocen v období nachlazení nebo chřipky. Pomáhá také při bolestech hlavy., kloubů a svalů, zmírňuje migrény. Funguje též jako lehké antidepresivum. Klidně jej užívejte, i když jste zdraví. V tuto chvíli působí jako prevence.

Bez receptu. Přírodní antibiotika máte ve své kuchyni, která to jsou?

Možná v zimních dnech přijdete domů zmrzlí nebo unavení z práce a v podvečer se objeví zimnice. Připravte si lázeň horké vody a přidejte do ní zázvorovou šťávu. Nohy do ní na chviličku ponořte a ihned zabalte do teplé deky. A jak zázvorovou šťávu připravíte? Zázvor nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj šťávu.

Kouzlení v kuchyni

Čerstvý zázvor se používá v celé Asii do pikantních chuťovek. Strouhá se, seká, krájí na plátky nebo na nudličky při vaření ryb a mořských plodů, masa a drůbeže. Neutralizuje pachy chyb a masa.

Výborně také dochutí oleje než se do nich při tepelné úpravě přidá maso nebo zelenina. Můžete jej použít do pikantních chuťovek, masových marinád a ryb či do dresinků a salátů. Zázvorovou šťávu můžete přidat do marinád či omáček nebo jí pokapat maso.

Na chřipku platí zázvor. Proč ale nepatří do čaje s citronem?

5 receptů se zázvorem

Zázvorový čaj

Stačí, abyste zázvor nakrájeli (nebo pro zvýšení účinku nastrouhali), zalili vroucí vodou a po chvíli louhování zalili citronem a medem. Pokud se chcete opravdu rychle vypotit a vyléčit, zkombinujte zázvorový čaj a svařené víno.

Zázvorová limonáda

Na zdravou a osvěžující limonádu je ideální si dopředu připravit výluh – nakrájený zázvor zalijte alespoň 2 dcl horké vody. Výluh pak dolijte vodou a dochuťte limetkovou šťávou, třtinovým cukrem a mátou.

Ovocný čaj může být zdravá alternativa limonád, zatímco bylinkový dokáže léčit

Mrkvová polévka se zázvorem

2 kořeny zázvoru, 2 stroužky česneku, 5 mrkví, lžíce oleje, lžička kari, sůl, pepř, 1 l vývaru, kelímek smetany, petrželová mať na ozdobu

Zeleninu oloupejte a nakrájejte a zázvor nastrouhejte. Na rozpáleném oleji osmahněte česnek, přidejte mrkev a zázvor a podlijte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte kari a vařte do změknutí mrkve a zázvoru. Ve finále polévku rozmixujte ponorným mixérem, vmíchejte smetanu a na talíři dochuťte zelenou petrželovou natí.

Kuře na medu a zázvoru

4 kuřecí stehna, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 2 cm čerstvého zázvorového kořene, 1 stroužek česneku, 1 lžička másla, 1 citron, sůl, pepř

Hluchavka, kopřiva, nebo pampeliška. Za socialismu sbírali žáci léčivé byliny povinně

Nejdříve si připravte marinádu: smíchejte sójovou omáčku, med, lžíci oleje, kůru a šťávu z citronu, nastrouhaný zázvor a česnek. Vše promíchejte, až vznikne hustější hmota. Stehna nařízněte z obou stran podél kosti, osolte a vložte do marinády. Obalte ze všech stran a nechte marinovat přes noc. Druhý den vložte do olejem vymazaného pekáče, zalijte marinádou, podlijte trochou vody a pečte v troubě na 200 stupňů. Po hodině a půl pečení pečte kuře odkryté při 150 stupních Celsia. Maso vyjměte na talíře, do výpeku přidejte máslo a nechte rozpustit. Doporučená příloha: rýže, grilovaná zelenina.

Zázvorky

280 g moučkového cukru, 280 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce mletého zázvoru, šťáva z ½ citronu, špetka prášku do pečiva

Mrkev jako přírodní lék proti rakovině. Zařaďte ji do svého jídelníčku

Vejce, žloutky a cukr ušlehejte ve vodní lázni do hladké hmoty. Vyjměte z lázně, přidejte zázvor, citronovou šťávu, prášek do pečiva a šlehejte dále až do vychladnutí. Základ smíchejte na vále s moukou a vytvořte tak tuhé těsto. Vyválejte je na 1 mm a vykrajujte sušenkové tvary. Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu v mírně vyhřáté troubě na 150 stupňů Celsia do žluta asi 15 minut. Rozležení 15-21 dnů.

PRIMA tip

Přírodní řízek lehce nasolte a obalte v mletém práškovém zázvoru a v hladké mouce a opečte na oleji. Tímto způsobem můžete připravit i nudličky masa osmahnuté třeba se zeleninkou.

Dnes, 04:07
Komunitní centrum Motýlek sídlící nedaleko stanice metra Rajská zahrada slaví 20. narozeniny. Ročně pomůže více...
Dnes, 04:00
Titulek článku je potřeba brát s trochou nadsázky, jak velká ta trocha ale je? Povinná...
Dnes, 04:00
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 04:00
Vláda schválila Strategii rovnosti žen a mužů na léta 2021 až 2030, která reaguje také...
Včera, 18:29
Film Cesta do Kandaháru vypráví příběh sourozenců Příhodových, Československých reprezentantů ve sjezdovém lyžování, kteří se...
Včera, 17:46
Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny za nasazení během koronavirové pandemie. V rozpočtu je na ně...
Včera, 16:50
Blíží se narozeniny vašeho šéfa, případně jeho odchod do důchodu či jiná významná událost, a...
Včera, 15:35
Po zimě věnujte pozornost střeše domu, fasádě, oknům i dveřím a nakonec i cestičkám a...
Včera, 13:25
Musí to být velmi záhadný svět. Svět, ukrytý v temně narudlém přítmí. Mateřská hvězda je...
Včera, 11:20
Punková skupina Tři sestry, která je známá například díky hitům Průša nebo Život je takovej,...
Včera, 11:15
Manželé František Smolík a Milada Ortová, herecký pár rodilých Pražáků, kteří se v Praze narodili...
Reklama