S těmito vychytávkami totiž snadno zvládnete zdravě i českou klasiku. Dokonce vaše jídlo bude mít i tu správnou chuť, jen se toho prostě a jednoduše nesmíte bát.
Cukr
Jednou z hlavních surovin, které by člověk neměl nejraději vůbec konzumovat, je samozřejmě bílý cukr. Cukr, to je, jak známo, bílý jed. Samozřejmě, někdo jej nahrazuje za cukr hnědý, třtinový, to je ale stále jenom cukr. Považuje se však za zdravější alternativu.
Mnohem lepší je dát do čehokoli ať je to buchta nebo dresink na salát – med. Med vše příjemně osladí a můžete mlsat ne zcela neomezeně, ale bez obav. Odborníci se však přou, zda je jeho použití ideální vzhledem k tomu, že pro sladký nektar, z něhož jej včely vyrábí, létají na řepková pole. Řepka totiž bývá plná pesticidů a další škodlivin. U medu je tak dobré se dívat na původ. Kromě řepkového můžete koupit třeba luční nebo také med lesní.
Další alternativy jsou: stévie, kokosový cukr, javorový sirup, čekankový sirup nebo třeba datle.
Ve zdravém jídelníčku by měla být také omezena nebo alespoň částečně nahrazena obyčejná pšeničná mouka. Za zdravější alternativu je považována mouka špaldová. Pokud byste chtěli mouku bez lepku, tak je skvělá pohanková, mandlová, kokosová a nebo rýžová. Mimochodem z rýžové mouky jsou třeba naprosto skvělé palačinky.
Mouka
Mouka se však nepoužívá jen do pečení, tam určitě lze použít všechny výše zmíněné alternativy. Plno polévek a omáček se s její pomocí zahušťuje. V tomto případě ji lze nahradit vločkami.
Zdravou náhradu nalezneme například v ovesných nebo špaldových či pohankových vločkách. Pokud nemáte alergii na lepek, určitě postačí ovesné. Na celý hrnec polévky stačí jedna polévková lžíce. Na hrnec omáčky dáme dvě. V průběhu vaření lze samozřejmě přidávat nebo naopak ředit. Dbejte na to, aby vločky byly drcené – jinak se nerozvaří – a také na to, aby se povařily alespoň půl hodiny a ztratila se tak jejich typická chuť. Nikdo nepozná, že jste je do jídla přidali.
Omastek
Pokud smažíte, používejte jen minimální vrstvu oleje. Řízky uděláte klidně jen na dvou lžících oleje, stačí obyčejný olej, jen uberte na množství. V pokrmech pak na dochucení používejte nejlépe přepuštěné máslo v minimálním množství.
Čím méně omastku tím lépe. Po tučné stravě člověka často pálí žáha nebo je mu těžko. Pokud jste zvyklý omáčky sladit smetanou, tak i ji můžete vyměnit za zdravější alternativu. Ideální je trocha mléka nebo rostlinná smetana na vaření. Ovšem na druhou stranu, pokud smetany, třeba do omáčky, dáváte jen kapku a ne celý kelímek, tak to už zas takový prohřešek proti zdravému životnímu stylu není.