• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Bez červené řepy se v kuchyni neobejdeme. Je to doslova kořenový zázrak

    17.7.2019
    Táňa Pikartová

    Červená řepa patří mezi nejsladší druhy zeleniny. Někdo ji miluje na všechny způsoby, jiný zásadně nemusí.

    Červená řepa má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev, ze kterých odstraňuje jedovaté látky a pomáhá také při zácpě, má i močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamíny B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Je to zkrátka a jednoduše kořenový zázrak. Z řepy se navíc dají, kromě slupky, upotřebit i její listy, které jsou skvělým doplňkem do salátů.

    Připravte si vitaminovou bombu z oranžových bobulí. Vaše tělo vám poděkuje

    Temně vínový elixír z červené řepy dodnes příliš nedoceňujeme, a to je škoda už proto, že výrazně snižuje počet aktivních volných radikálů. Ty pro lidský organismus představují hrozbu, protože jsou spojovány se vznikem lidských nemocí, včetně rakoviny, aterosklerózy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a mnohých dalších. Proti volným radikálům v těle bojují antioxidanty a rostlinné pigmenty, které najdeme právě i v řepě a které mají povzbuzující účinek na odolnost celého organismu. Podle vědců tak řepa zcela nesporně potlačuje mnoho chorob. V ní obsažené červené barvivo bakterie nejen usmrcuje, ale uchovává je ve stádiu růstového klidu. Bakterie jsou tak oslabeny a paralyzovány, což je důležité pro náš imunitní systém, který se pak s nimi mnohem lépe vypořádá.

    Bez luštěnin to nejde, jsou ideální potravinou

    Zdravá strava má velký vliv na pokožku tváře a celého těla a řepa je v tomto případě ideálním pomocníkem, protože její konzumace zpevňuje kůži, posiluje kosti, dodává lesk pleti i vlasům, minimalizuje lámavost nehtů a co je nejdůležitější, pleť je díky ní vyhlazenější.
    Pokud zařadíte řepu do svého jídelníčku, přesvědčíte se o jejích výhodách. Začněte třeba řepovým smoothie k snídani, k obědu ji přidejte do oblíbeného salátu a ke svačině si ji můžete dopřát třeba ve formě řepových muffinů.

    Muffiny z červené řepy

    Ingredience

    • 1 balení konzervy řepy
    • 200 g hořké čokolády
    • 200 g polohrubé mouky
    • ½ prášku do pečiva
    • 100 g hnědého cukru
    • 2 lžíce kakaa
    • 3 velká vejce
    • 100 g másla
    • 80 g slunečnicového oleje
    • 100 ml mléka
    • Zakysaná smetana k podávání

    Postup
    Troubu předehřejte na 180 stupňů a muffinový plech vyložte papírovými košíčky. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a nahrubo nalámanou čokoládou. Směs důkladně promixujte, aby z čokolády zůstaly kousky o velikosti hrášku. Vajíčka, rozpuštěné máslo, olej, mléko pokojové teploty a slitou strouhanou řepu rozmixujte na řídké pyré. Ochucenou mouku s řepným pyré smíchejte v misce, rozdělte ji do připravených papírových košíčků a vložte do trouby. Pečte 20 – 25 minut a servírujte vlažné se zakysanou smetanou.

    Malá lžička medu, velký zázrak pro zdraví. 6 důvodů, proč si ho dopřát



    Nepřehlédněte