Bez červené řepy se v kuchyni neobejdeme. Je to doslova kořenový zázrak

17.7.2019
Táňa Pikartová

Červená řepa má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev, ze kterých odstraňuje jedovaté látky a pomáhá také při zácpě, má i močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamíny B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Je to zkrátka a jednoduše kořenový zázrak. Z řepy se navíc dají, kromě slupky, upotřebit i její listy, které jsou skvělým doplňkem do salátů.

Připravte si vitaminovou bombu z oranžových bobulí. Vaše tělo vám poděkuje

Temně vínový elixír z červené řepy dodnes příliš nedoceňujeme, a to je škoda už proto, že výrazně snižuje počet aktivních volných radikálů. Ty pro lidský organismus představují hrozbu, protože jsou spojovány se vznikem lidských nemocí, včetně rakoviny, aterosklerózy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a mnohých dalších. Proti volným radikálům v těle bojují antioxidanty a rostlinné pigmenty, které najdeme právě i v řepě a které mají povzbuzující účinek na odolnost celého organismu. Podle vědců tak řepa zcela nesporně potlačuje mnoho chorob. V ní obsažené červené barvivo bakterie nejen usmrcuje, ale uchovává je ve stádiu růstového klidu. Bakterie jsou tak oslabeny a paralyzovány, což je důležité pro náš imunitní systém, který se pak s nimi mnohem lépe vypořádá.

Bez luštěnin to nejde, jsou ideální potravinou

Zdravá strava má velký vliv na pokožku tváře a celého těla a řepa je v tomto případě ideálním pomocníkem, protože její konzumace zpevňuje kůži, posiluje kosti, dodává lesk pleti i vlasům, minimalizuje lámavost nehtů a co je nejdůležitější, pleť je díky ní vyhlazenější.
Pokud zařadíte řepu do svého jídelníčku, přesvědčíte se o jejích výhodách. Začněte třeba řepovým smoothie k snídani, k obědu ji přidejte do oblíbeného salátu a ke svačině si ji můžete dopřát třeba ve formě řepových muffinů.

Muffiny z červené řepy

Ingredience

  • 1 balení konzervy řepy
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g hnědého cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 velká vejce
  • 100 g másla
  • 80 g slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • Zakysaná smetana k podávání

Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů a muffinový plech vyložte papírovými košíčky. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a nahrubo nalámanou čokoládou. Směs důkladně promixujte, aby z čokolády zůstaly kousky o velikosti hrášku. Vajíčka, rozpuštěné máslo, olej, mléko pokojové teploty a slitou strouhanou řepu rozmixujte na řídké pyré. Ochucenou mouku s řepným pyré smíchejte v misce, rozdělte ji do připravených papírových košíčků a vložte do trouby. Pečte 20 – 25 minut a servírujte vlažné se zakysanou smetanou.

Malá lžička medu, velký zázrak pro zdraví. 6 důvodů, proč si ho dopřát



Nepřehlédněte