První z našich receptů si zachovává svojí sladko pikantní chuť, ale obejdeme se při jeho přípravě bez salámů, majonéz i vajec. A hotovo je za chvíli.
Vídeňský salát
1/2 kg brambor
sůl
1 menší cibule
ocet 1 lžíce
2 lžíce oleje
pažitka
Brambory mohou být klidně od včerejška. Nakrájíme je na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s lžící octa a zalijeme vroucí vodou z rychlovarné konvice. Slijeme přes cedník a spolu s olejem a solí přidáme do brambor. Zamícháme a salát poté podáváme posypaný pažitkou.
Salát s kapary
1 kg brambor
1 středně veliká cibule
70 g naložených kaparů
ocet balsamico
olivový olej
sůl
pepř
Vařené brambory nakrájíme, cibuli nakrájíme najemno a spaříme horkou vodou. Poté slijeme a přidáme do brambor spolu se všemi ostatními ingrediencemi a s kapary. Promícháme a podáváme.
Tradičnější salát odlehčený
brambory 4 kusy
jablka 1 kus
mrkev 1 kus
kyselé okurky 100g
smetana zakysaná 1 kelímek
majonéza 1 lžíce
hořčice celozrnná 1 lžička
šťáva citronová
pepř
sůl
Uvařené brambory a uvařenou mrkev pokrájíme. Přidáme jablko najemno pokrájené, stejně tak pokrájíme kyselé okurky, přidáme ostatní ingredience, promícháme a máme hotovo.