• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Chcete mít zdravé srdce? Dejte si stejk, radí výživoví specialisté

    25.9.2018

    Po desetiletí vyzývají výživoví odborníci, abychom omezili konzumaci červeného masa a jiných tučných potravin. U nichž se předpokládalo, že způsobují onemocnění srdce. Ve skutečnosti to však nyní vypadá, že to jsou právě nízko-kvalitní sacharidy, a ne nasycené tuky, které onemocnění srdce způsobují.

    Myšlenka, že nasycené tuky nezpůsobují onemocnění srdce, pochází z desetiletých pozorovacích studií. Účastníci studie byli požádáni, aby vyplnili podrobné dotazníky o své stravě a následně své zdraví pečlivě sledovali.

    Tehdy si vědci všimli, že lidé, kteří konzumují více nasycených tuků, snižují pravděpodobnost srdečního onemocnění. To by podporovalo, tvrzení, že i červené maso je neškodné. Vyvstali však pochybnosti nad tím, zda byl pokus proveden korektně. I kdyby ano, pozorovací studie mohou ukázat pouze korelaci, ale zcela neobjasňují příčinou souvislost. Vegetariáni mají například nižší míru srdečních chorob. Ale je to kvůli bezmasé stravě? Nebo proto, že méně kouří a častěji cvičí, než lidé konzumující velké množství masa? Pozorovací studie této hloubky nedosáhnou, je zde totiž mnoho proměnných.

    Nechce se vám pracovat? Známe 3 důvody, proč úkoly neustále odkládáte

    Ovšem i dnes, v posledních letech, výzkumníci na celém světě přezkoumali všechna data o nasycených tucích, a i oni dospěli k závěru, že tyto tuky opravdu nemají žádný vliv na kardiovaskulární onemocnění.

    Nedávná metastudie dvou desítek kvalitních studií, nenalezla žádnou souvislost mezi příjmem červeného masa a jakýmikoli negativními výsledky. Dokonce i samostatná analýza v roce 2014 zkoumající 72 pozorovacích a klinických studií na více než 650 000 lidech, dospěla k závěru, že nasycené tuky nejsou ty, kterých bychom se měli obávat.

    Ale co je tedy to, čeho bychom se měli obávat?

    Prvních 10 minut pracovního dne. Co vám pomůže dosáhnout lepších výsledků?

    Sacharidy

    Zvažme, že údaje ukazují pokles dostupnosti nasycených mastných tuků. Dostupnost plnotučného mléka klesla o 79 procent a dostupnost červeného masa o celých 28 procent. Pokud by byli tyto tuky opravdu nezdravé, měla by vedle jejich menší dostupnosti klesat také obezita, cukrovka a další srdeční poruchy.

    Jak správně tušíte, namísto toho, míra výskytu srdečních chorob vyvrcholila. Američané totiž nahradily nedostupné nasycené tuky, tuky bohatými na sacharidy. Tělo přeměňuje tyto sacharidy na glukózu, čímž zvyšují hladinu cukru v krvi. A to v průběhu času přispívá k obezitě nebo i cukrovce.

    Zdravě můžete uvařit cokoli. Pomoci může i „obávaná“ mikrovlnka

    Kontrolní, nedávná studie, zkoumající lidi s cukrovkou typu 2. Potvrdila, že minimalizace sacharidů a zároveň podpora nasycených tuků skutečně zvrátila diabetes až u 60 procent případů už po jednom roce. Zároveň se zvýšil tzv. dobrý cholesterol – značící zlepšení srdečního a metabolického zdraví. Jiná studie potvrdila, že konzumace červeného masa snižuje záněty a krevní tlak.

    Červené maso tudíž není neškodné, když je konzumováno společně s nízko-sacharidovou stravou. Naopak!

    7 povolání, která mužům připadají nejvíce sexy. Patříte mezi ně?

     



    Nepřehlédněte