Co vařit: návod na sedm „lockdownových“ dní

11.3.2021
Marcela Nejedlá

Pokuste se vaření co nejvíc zjednodušit a při jednom stání v kuchyni uvařit najednou co nejvíc jídel i na další dny. Začněte v pondělí velkým nákupem. Sepište všechny položky, připište věci na snídaně a svačiny, množství upravte podle počtu osob, pro které budete vařit, a samozřejmě i podle chuti. V receptech počítáme s množstvím pro čtyři osoby.

Pondělí 

Dopoledne po návratu z nákupu už moc času nezbývá, rychlé těstoviny carbonara ale zvládnete. Dejte vařit špagety nebo jiné dlouhé těstoviny, na pánvi mezitím nechejte rozškvařit 100 gramů slaniny nakrájené na nudličky, stranou rozmíchejte pět žloutků s asi třemi lžícemi nastrouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Část slaniny z pánve dejte stranou, do pánve vlijte asi 200 ml vody z těstovin a vařené těstoviny, promíchejte, stáhněte z ohně. Vmíchejte žloutky se sýrem, aby směs hladce obalila těstoviny, na talířích posypte slaninou a sýrem.

Odpoledne se zavřete v kuchyni a dejte se do díla. K úternímu obědu opečte v hrnci kus vepřového (nebo krůtí prsa či stehna), osolte, okořeňte třeba bylinkami, pak přisypte cibuli na čtvrtky, mrkev na větší klínky, třeba i dýni na kostky nebo papriku na větší dílky, podlijte (podlití vínem přidá chuť navíc) a šoupněte do trouby. Občas zkontrolujte a přelijte výpekem, nebo podlijte. A když už máte rozpálenou troubu, zamíchejte těsto na bábovku (3 vejce, 300 g polohrubé nebo hladké mouky, 200 g cukru, 250 ml šlehačky, jeden prášek do pečiva). Bílky můžete ušlehat zvlášť, ale není to nutné. Vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 stupních asi půl hodiny. Když si připravíte dvojnásobnou dávku, můžete polovinu těsta nalít na plech, posázet ovocem a posypat drobenkou a máte napečeno na celý týden (když budete mít štěstí).

bábovka

Bábovka je královnou českých moučníků. Zkuste si ji doma upéct!

Umíchejte si těsto na palačinky na úterní večeři (litr mléka, 3 vejce, 400 gramů hladké mouky) a uložte ho zakryté do lednice. Z části mletého masa si připravte sekanou (1 kilogram mletého masa, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 3 vejce, asi 150 gramů strouhanky, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky majoránky, sůl). Můžete ji rovnou i upéct, tedy pokud se nebojíte, že ji rodina bude chodit ochutnávat a na čtvrteční oběd nic nezbyde. Druhou část mletého si připravte na švédské kuličky (500 gramů masa, hrst strouhanky, lžíce sekané petrželky, nasekaná cibule, utřený stroužek česneku, 1 vejce, po ¼ lžičce mletého nového koření a muškátového oříšku, sůl a pepř). Dejte si předvařit květák, vývar nevylévejte. Vykostěte kuřecí stehna, z odřezků a kostí uvařte vývar.  Zadělejte těsto na housky k večeři (30 gramů droždí, trocha cukru, 500 g mouky, ¼ litru mléka nebo vody, 50 gramů másla nebo sádla, 1 vejce, lžička soli), zamíchejte pomazánku (uzená makrela, lučina nebo žervé, trocha másla, nasekaná jarní cibulka) a… povolejte děti do kuchyně, aby si šly uplést housky.

Úterý

Na úterý máte navařeno, jen se rozhodněte, jakou zvolíte přílohu k obědu, nejefektnější by samozřejmě byly pečené brambory, Večer usmažte palačinky s džemem, případně tvarohovou náplní. 

Středa

Z předvařeného květáku upečte nákyp (utřete osminku másla s pěti žloutky, přidejte květák na menší kousky, 150 gramů strouhaného sýra, 3 lžíce strouhanky, sníh z 5 bílků, přisolte, případně přidejte petrželku). Večer se vytáhněte s kuřecí polévkou pho. V hrnci na oleji opečte 4 vykostěná kuřecí stehna nakrájená na kousky, vyjměte je a v hrnci opečte 3 podrcené stroužky česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijte kuřecím vývarem, přidejte dvě lžíce omáčky hoisin a lžíci rybí omáčky a vařte zakryté asi 10 minut. Do misek rozdělte uvařené rýžové nudle, přidejte maso, nasekanou jarní cibulku, klíčky, dvě hrsti nasekaného koriandru, případně i pálivou papričku, zalijte vývarem a podávejte.

Gumové rohlíky a tvrdý chleba? Neuvěříte, co všechno z nich uvaříte

Čtvrtek

Podávejte sekanou třeba s bramborovou kaší a kyselou okurkou, a když už je k obědu klasika, přidejte k večeři rizoto. V pátek zapojte děti do koulení tvarohových knedlíků k obědu (těsto vytvořte z 250 g tvarohu, 1 vejce a asi 150 gramů hrubé mouky), knedlíky podávejte s máslem, strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem. K večeři se zase vypravte do exotiky a místo českého leča uvařte šakšuku – na oleji opečte cibuli, papriku a prolisovaný česnek, přidejte krájená konzervovaná rajčata, sůl, pepř, římský kmín, sladkou papriku a muškátový oříšek, krátce poduste a pak do směsi udělejte lžicí důlky a do každého klepněte vajíčko. Pod pokličkou dovařte tři až pět minut.

Sobota

Rozdělte připravené mleté maso na kuličky a opečte je na směsi oleje a másla, dejte dopéct do trouby. Do pánve přidejte máslo, zaprašte moukou, opraženou jíšku pak zřeďte vývarem nebo vodou, přidejte smetanu, dochuťte solí, pepřem, lžičkou hořčice a worcesterské omáčky. Podávejte ještě s brusinkami, bramborovou kaší, hranolky nebo třeba těstovinami.

Pak jděte na vycházku a večer s čistým svědomím rodině nabídněte chleba, sýry a zeleninu. 

Neděle

Upečte kuře, před koncem pečení do pekáče přisypte zeleninu podle vlastní chuti, a protože je trouba pořád ještě vaše nejlepší kamarádka, přidejte i brambory. Nebo rýži a přilejte vodu. A večer osmahněte v hrnci cibuli a zeleninu, co zbyla v lednici – mrkev, celer, petržel, pórek, brokolici, třeba i hrášek z mrazáku, zalijte vývarem z květáku, povařte, dosolte, dopepřete a podávejte.



Nepřehlédněte