Guláš z cvrčků, rizoto s červy. Proč budeme jíst za 30 let jen hmyz

1.4.2019
Karolína

Píše se rok 2050 a typická česká rodina usedá k nedělnímu obědu. Matka z ničeho nic vykřikne. Zalekne se totiž kobylky, která se s vypětím všech sil snaží dostat ven z talíře, protože jako jediná z ostatního hmyzu unikla rozpálenému oleji. Představa nepříliš lákavá, že?

10 potravin, které obsahují nejvíce cukru, i když se tváří jako zdravé

Hmyz vhodný ke konzumování (na světě je více než 1900 druhů) obsahuje v jedné porci stejné množství bílkovin jako jeden kus masa. Oproti skotu však vypouští do ovzduší mnohem méně CO2, čpavku, a tak z ekologického hlediska pro planetu není skoro žádnou hrozbou. Co si budeme povídat, mezi další výhody patří i to, že jejich chov je méně náročný!

Anorexie a bulimie trápí 70 milionů lidí na světě. Děsivá fakta o poruchách příjmu potravy

V Asii, Africe či na Novém Zélandu je hmyz považován za tradiční jídlo, ale v Evropě se strávníkům ježí vlasy hrůzou jen při pohledu na tyto malé potvůrky. Přeci jen se najdou lidé, kterým pojídání hmyzu (odborně entomofagie) vůbec nevadí a například na housence si skvěle pochutnají. Těm udělá radost seznam autorizovaných potravin Evropské unie, kam se od ledna 2018 dostal i hmyz.

Citron jako superpotravina, která umí zázraky. Na co všechno tato kyselá bomba pomůže?

Pokud jsme vás stále nepřesvědčili, že jsou cvrčci vhodnou stravou, zkuste omezit konzumaci masa minimálně na polovinu. Udělá-li radikální změnu celý svět, možná nebude muset v budoucnu konzumovat hmyz. V opačném případě si jistě dáme raději umělý hamburger!

 



Nepřehlédněte