Zázračná houba. Hlíva ústřičná aneb Elixír věčného mládí

Elixír věčného mládí, to je přezdívka pro hlívu ústřičnou. Houbu, která vám dodá energii, vitalitu a krásu.

Patří sice mezi dřevokazné houby parazitující na listnatých stromech, ale lékařské výzkumy ukázaly, že má pro člověka řadu prokazatelných léčivých účinků. Hlíva ústřičná, jejíž pozitivní účinky na zdraví znali již před staletími Číňané, se se v druhé polovině 20. století zabydlela i v české kuchyni. Nasládlá chuť a příjemné houbové aroma zařadily hlívu mezi oblíbené přísady řady pokrmů. Houbu lze snadno pěstovat nejen na zahradě, ale třeba i na balkoně.

Zázračnost hlívy

Hojivé účinky hlívy spočívají hlavně v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky zajišťující přirozenou imunitu organismu. Hlíva obsahuje celou řadu vitamínů, proteiny, steroly, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Kromě těchto cenných látek obsahuje také vlákninu, díky níž se z těla uvolňují usazené škodliviny.

Vlašské ořechy, ale i sametově hnědé kaštany mohou přispět k vaší lepší kondici, zdraví a náladě

Hlíva v kuchyni

Hlívu ústřičnou je možno konzumovat prakticky ve všech podobách. Syrovou hlívu můžeme přidat do salátů, ale pozor, jen v malém množství! Nejobvyklejší způsob úpravy je vaření, z hlívy připravujeme zejména polévky a omáčky. Hlíva se však hodí i ke smažení nebo k uzení. Konzervovat ji lze samostatně s různými druhy zeleniny. Není vhodná jen ke grilování.

Bohaté využití skýtá v podobě koření. Rozemletými plodnicemi hlívy lze ochutit prakticky jakékoliv jídlo včetně cukroví.

Své místo má i v kosmetice

Hlíva příznivě působí na pokožku, která je vystavena slunečnímu záření, a proto ji najdeme v opalovacích krémech a emulzích. Působí blahodárně na vysušenou a popraskanou pokožku či akné. Extrakty z hlívy se proto přidávají do různých krémů.

Bulgur

Bulgur lze využít v mnoha receptech. Je velmi chutný a zdraví prospěšný

Pěstování  je snadné

Chcete hlívu pěstovat sami? Na pěstování není náročná houba, můžete ji zasadit na zahradě, ve sklepních prostorách či na zastíněném balkonu. Musíme jí však zajistit dostatečnou vlhkost a stinné stanoviště. Pro zahrady je nejvhodnější tzv. kolíková sadba, kdy si pořídíte dřevěné kolíky, které jsou hlívou infikovány. Do odumřelého kmene z listnatého stromu navrtejte díry a vsaďte do nich infikované kolíky. Kmen je dobré alespoň zčásti zakopat, aby se do něj dostala vlhkost z půdy. Výhodou tohoto postupu je několikaletá sklizeň.

Zakupte si též substrát ze slámy, kukuřičných vřeten či dřevěného materiálu určený speciálně pro hlívu ústřičnou. Pytel se sazenicemi je třeba rosit vodou. Hlíva pak prořezanými otvory plodí přibližně ve dvou až třech vlnách.

Recepty z hlívy ústřičné

Hlívový koktejl

300 g hlívy ústřičné, 200 g šunky nebo libového uzeného masa, 200 g zakysané smetany nebo majonézy, 200 ml šlehačky, sůl, pepř, citronová šťáva

Hlívu nakrájejte na drobné kousky a v osolené vodě uvařte doměkka. V nálevu nechte vychladnout. Pak sceďte, nechte okapat a vložte do mísy. Šunku nebo libové uzené maso pokrájejte na nudličky, přidejte k hlívě, promíchejte se zakysanou smetanou nebo majonézu, zakápněte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Nakonec lehce vmíchejte ušlehanou šlehačku. Podávejte v koktejlových sklenkách na listu hlávkového salátu, ozdobte cherry rajčátkem, plátkem pomeranče a petrželkou. Je to chutný předkrm ke slavnostnímu obědu.

Antidepresivní čočka jako zabiják nachlazení. Uzdraví a zahřeje

Hlívový špíz

250 g hlívy, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce mléka, 100 g šunkového salámu, 100 g anglické slaniny, 100 g plátkového sýra, sůl pepř

Ideální jsou menší a středně velké plodnice hlívy. Nejdříve je zbavte třeně a klobouky povařte ve slané vodě. Větší plodnice pokrájejte na kousky, osolte a opepřete. Na jehlu pak střídavě napichujte kousky hlívy, salámu, sýra a slaniny. Nakonec zaplněnou jehlu obalte v těstíčku z vajec, hladké mouky a mléka a osmažte na oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Hlíva na víně

250 g hlívy ústřičné, 120 g cibule, 70 g tuku, 100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 10 g mouky, sůl, pepř, 1,25 dl bílého vína, sůl, cukr, oblíbené koření (třeba grilovací)

Na tuku poduste cibulku a přidejte nadrobno nasekanou hlívu, sůl a chvíli poduste. Potom přidejte kořenovou zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle, okořeňte oblíbeným kořením a duste doměkka. Nechte vydusit na tuk, přidejte mouku rozmíchanou v trošce vody a víno, případně dochuťte špetkou cukru. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Dnes, 11:48
Nakažlivější takzvaná britská mutace viru způsobujícího nemoc covid-19 se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrdila...
Dnes, 11:15
Venku je mráz a nevlídno, že byste ani psa nevyhnali? Poradíme vám, jak se o...
Dnes, 11:09
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 11:09
Stát by mohl stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech financovat zcela sám. Je to varianta...
Dnes, 10:23
Na 78 procent Čechů souhlasí s tím, že by lidé měli utrácet jen peníze, které...
Dnes, 09:44
Víc Čechů pije během pandemie pravidelně nadměrné dávky alkoholu, uvádí studie týmu Petra Winklera z...
Dnes, 09:30
České Budějovice poskytnou letos turistům, kteří se ve městě či okolí ubytují, slevu 30 procent,...
Dnes, 05:23
Úhrady moderních léků se možná změní. Upraví se také například dohodovací řízení nebo práce revizních...
Dnes, 05:15
S myšlenkou dát svému národu levný lidový vůz dostupný každému přišel ve třicátých letech minulého...
Dnes, 05:00
Bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta zakládá hnutí Přísaha, se...
Včera, 16:45
Památkáři opravují Mincovnu v areálu hradu a zámku Český Krumlov. Obnovují interiéry i fasádu, vznikne...
Reklama