Do hrnce dáme 500 ml červeného vína, šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici a hřebíček. Vše poté přivedeme k varu. Víno s kořením provaříme cca deset minut a poté do směsi vložíme oloupané a na čtvrtky pokrájené hrušky. Ty povaříme asi 15 minut s tím, že je ve víně otáčíme. Jakmile jsou měkké, hrušky vyjmeme a servírujeme přelité svařeným vínem. To nám udělalo pěknou dobrou omáčku. Části hrušek lze podávat se zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.
Hrušková povidla
Naprosto geniální na koláče, to jsou hrušková povidla.
1 kg hrušek
300 gramů cukru
pomůcka ke konzervování
Hrušky dobře umyjeme a vyjmeme z nich jádřince. Poté je vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a necháme odležet přes noc. Druhý den k nim můžeme a nemusíme – pokud nemáme rádi – přidat skořici. Na mírném ohni přivedeme k varu a poté vaříme do zhoustnutí, přidáme kávovou lžičku pomůcky ke konzervování, plníme do dobře vymytých sklenic, klademe dnem vzhůru, a tak je necháme až nám vychladnou.
Sušené hrušky
Sušené hrušky jsou vedle křížal – sušených jablek – oblíbená pochoutka. Stačí přitom málo. Hrušky krájíme na dva – tři milimetry silné plátky a sušíme na pečícím papíře třeba na topení, v troubě vyhřáté na 50 stupňů, nebo v sušičce.
Hrušková tinktura
1 kg hrušek
1 litr 70% alkoholu
30 dkg cukru
polovina vanilkového lusku
4 hřebíčky
Hrušky očistíme, přidáme cukr, přilijeme alkohol a postavíme na tmavé chladné místo. Tam směs necháme tři, čtyři týdny. Přes pláténko přelijeme do čistých sklenic. Poté používáme pár kapek denně pro posílení imunity.