• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Hruška jako všelék! Jak ji nejlépe zpracovat

    9.10.2020

    Nejprve si zkusíme říct jeden velmi netradiční a zároveň velmi výtečný recept. Mimochodem, hrušky patří mezi nejzdravější ovoce, obsahují totiž vitaminy A, B1, B2, B3, B6 a C.

    Do hrnce dáme 500 ml červeného vína, šťávu a kůru z citronu, med, badyán, skořici a hřebíček. Vše poté přivedeme k varu. Víno s kořením provaříme cca deset minut a poté do směsi vložíme oloupané a na čtvrtky pokrájené hrušky. Ty povaříme asi 15 minut s tím, že je ve víně otáčíme. Jakmile jsou měkké, hrušky vyjmeme a servírujeme přelité svařeným vínem. To nám udělalo pěknou dobrou omáčku. Části hrušek lze podávat se zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.

    Povidla z bezinek i hrušek! Neuvěřitelnou dobrotu si dokážete vyrobit i vy

    Hrušková povidla

    Naprosto geniální na koláče, to jsou hrušková povidla.
    1 kg hrušek
    300 gramů cukru
    pomůcka ke konzervování

    Hrušky dobře umyjeme a vyjmeme z nich jádřince. Poté je vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a necháme odležet přes noc. Druhý den k nim můžeme a nemusíme – pokud nemáme rádi – přidat skořici. Na mírném ohni přivedeme k varu a poté vaříme do zhoustnutí, přidáme kávovou lžičku pomůcky ke konzervování, plníme do dobře vymytých sklenic, klademe dnem vzhůru, a tak je necháme až nám vychladnou.

    Kromě vody a kyseliny octové obsahuje spoustu minerálních látek a stopových prvků. Domácí jablečný ocet

    Sušené hrušky

    Sušené hrušky jsou vedle křížal – sušených jablek – oblíbená pochoutka. Stačí přitom málo. Hrušky krájíme na dva – tři milimetry silné plátky a sušíme na pečícím papíře třeba na topení, v troubě vyhřáté na 50 stupňů, nebo v sušičce.

    Hrušková tinktura

    1 kg hrušek
    1 litr 70% alkoholu
    30 dkg cukru
    polovina vanilkového lusku
    4 hřebíčky

    Hrušky očistíme, přidáme cukr, přilijeme alkohol a postavíme na tmavé chladné místo. Tam směs necháme tři, čtyři týdny. Přes pláténko přelijeme do čistých sklenic. Poté používáme pár kapek denně pro posílení imunity.

    Září je měsícem hojnosti a sklizně



    Nepřehlédněte