I sýry patří na vánoční stůl. Jak je párovat s vínem, aby byl gurmánský zážitek dokonalý

22.11.2019
Táňa Pikartová

Třeba kombinace výrazně pikantního modrého sýra se sladkým dezertním nebo s ledovým či slámovým vínem je skvělá volba.

Someliéři rádi párují vína a sýry. Obvykle k jemným a méně výrazným sýrům podávají lehká a zpravidla bílá vína. Naopak pokud je sýr vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantní, i víno by mělo být silnější chuti a převážně červené.

Dělená strava: Dieta nebo životní styl?

Při párování vína a sýrů obecně platí, že čím bohatší je celkový buket sýra, tím by mělo být také plnější a robustnější servírované víno.
K sýrům se především hodí bílá vína. Bílé chuťově plné odrůdy totiž harmonují obvykle s mnoha sýrovými druhy. Doporučují se odrůdy s jemnou kyselinkou s nepříliš vysokým obsahem alkoholu a především nízkým obsahem taninu. Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí k čerstvým a měkkým sýrům, například z kozího mléka.

Kokos, mandle, mák nebo konopí? Domácí rostlinné nemléko za pár minut

Při volbě červených vín vybírejte spíše lehká vína s ovocným podtónem. Chuťově těžší vína s výraznější tříslovinou se podávají spíše k výrazně aromatickým sýrům. K dezertním, ledovým a slámovým vínům vždy hledejte chuťový kontrast, kterým jsou například sýry s modrou plísní uvnitř hmoty.

I při snoubení sýrů a vína platí zásada, aby podávané sýry a vína byly vždy správně vytemperované. U čerstvých sýrů by se měla teplota pohybovat mezi 15 – 17 °C, zralejší sýry by měly mít teplotu pokojovou okolo 20 °C. Bílá vína by měla být vždy vychlazená a červená vína by měla být temperovaná na teplotu 15 – 18 °C.

 



Nepřehlédněte