Kouzlení s rajčaty aneb co s nadúrodou domácí sklizně

Pokud se vám na zahradě urodilo více rajčat, než stíháte zkonzumovat, připravte nejen domácí kečup, ale vyzkoušejte i recepty na rajčatovou marmeládu nebo čatní. V zimě tyto zásoby oceníte.

Málokdo ví, že popularita rajčat nemá příliš dlouhou historii. V Evropě se poprvé objevila až v 17. století, kdy sem připutovala z Jižní Ameriky. Až v 19. století propadli zvláštní chuti červených plodů Italové. Právě jejich zásluhou se rajčata rozšířila do všech světových kuchyní. Teprve nedávno se přišlo na to, že rajčata pomáhají udržet ostatním ingrediencím dobrou barvu. Mají však ještě jednu velkou výhodu: ke konzervování lze použít plody ve všech stupních zralosti, tedy i ty zelené, jež jsou v syrovém stavu nepoživatelné, protože obsahují solanin. Vybírejte ale pouze plody beze skvrn, tvrdé a přitom vyzrálé. Zpracovávat je možné prakticky všechny druhy, tedy jak rajčata klasická velkoplodá (tyčová i keříčková), tak i ta obří s masitou a chuťově nepříliš výraznou dužninou. Zkusit ale můžete i drobnoplodá třešňová či dokonce rybízová, ze kterých je vynikající marmeláda.

Rajčatové čatní – co to je?

Čatní nebo v anglickém pravopise chutney je pochoutka původem z Indie, kde je považována za dochucovadlo. Jeho chuť je rozličná, většinou lahodně sladká či ostře pálivá. Má konzistenci husté omáčky a vyrábí se ze zeleniny, ovoce, česneku, cibule, hořčice, octa rozinek a dalšího množství přísad, z nichž některé jsou opravdu exotické. Příprava čatní je náročná, neboť vyžaduje dokonalé rozvaření všech ingrediencí a jejich spojení do pevné omáčky.

Kromě vody a kyseliny octové obsahuje spoustu minerálních látek a stopových prvků. Domácí jablečný ocet

Pikantní rajčatové čatní

2 kg rajčat, 500 g kuchyňské cibule, 4 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce oleje, 170 ml bílého vinného octa, 300 g třtinového cukru (je možno nahradit medem), lžička mletého římského kmínu, lžička barevného drceného pepře, lžička hořčičných semínek, 100 g rozinek, polévková lžíce mleté červené papriky

Rajčata omyjte, nařízněte do křížku a spařte vařící vodou. Oloupejte je a odstraňte semeníky. Dužinu pokrájejte na menší kousky, cibuli a česnek oloupejte, jemně nasekejte a nechte na rozpáleném oleji zesklovatět. Přidejte rajčata a přilijte ocet. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a duste asi 30 minut. Pak přisypejte cukr a všechno koření, podle chuti feferonku (zbavenou semínek a nadrobno nakrájenou) a rozinky. Nechte ještě asi 30 minut zhoustnout. Naplňte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte.

Marmeláda z červených rajčat

1 kg zralých oloupaných červených rajčat bez semínek, 1 kg cukru, 1 citron i s kůrou, 1 a půl lžičky nahrubo utlučeného koriandru

Věřte nebo ne, svačina a školní prospěch spolu souvisí. Svačiny pro školáky

Rajčata, cukr, kůru a šťávu z citronu dejte do hrnce a pomalu uveďte do varu. Nechte probublávat asi 5 minut, přičemž sbírejte pěnu. Přidejte koriandr, přiveďte znovu do varu a za stálého míchání vařte až do zhoustnutí. Poté odstavte a ještě horké plňte do sklenic a ihned uzavřete.

Kvašená červená rajčata

1 kg malých, tvrdých červených rajčat propíchnutých na několika místech párátkem, 3 – 4 lusky chilli, 8 stroužků česneku, 6 – 8 listů celeru a 1 lžíce celého černého pepře

Rajčata spařte ve vroucí vodě. Poté je s chilli, česnekem, celerem a pepřem naskládejte do dvoulitrové sklenice. Zalijte vodou, kterou pak přelijte zpět do odměrky a na každých 500 ml přidejte 2 lžíce soli a 2 lžíce ovocného octa a míchejte do rozpuštění. Nálevem rajčata zalijte. Sklenici zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém a dobře větraném místě 1 – 2 týdny. Jakmile kvašení začne, nálev se zakalí. Kvasný proces je u konce, když se nálev začne čistit. Kvašená rajčata jsou určena k rychlé spotřebě.

Buďte řádně (na)kvašeni

Nakládaná zelená rajčata

1 kg zelených rajčat, několik větviček kopru, 2 – 3 bobkové listy, 2 – 3 čerstvé (sušené) červené chilli, 1 a půl lžíce hořčičných semínek, 1 lžíce celého černého pepře, 4 – 5 hřebíčků, 1 litr ovocného octa, 125 ml vody, 4 lžíce cukru (je možno nahradit medem), 1 lžíce soli

Párátkem jemně každé rajče propíchnete na několika místech. Společně s bylinkami a kořením je naskládejte do sklenice. Ocet, vodu, cukr (med) a sůl dejte do hrnce, uveďte do varu a prudce vařte 5 minut. Odstavte a nechte zchladnout. Teplý ocet vlijte do sklenice. Není-li jej tolik, aby rajčata zatopil, dolijte octem studeným. Zatižte a uzavřete. Rajčata můžete jíst už za měsíc, ale po dvou až třech měsících jsou chutnější.

Rajčatová salsa

6 velkých rajčat, 2 stroužky česneku, 1 menší červená cibule, 60 ml olivového oleje, lžička balzamikového octa, špetka cukru, lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Rajčata nakrájejte na kostičky, česnek a cibuli najemno. Rajčata, cibuli i česnek vložte do mísy, přidejte olej, cukr, ocet a nasekanou petrželku a dobře promíchejte.

Rajčatová salsa výborně chutná ke grilovanému masu, ale i k rybě.

Švestkám se v kuchyni daří, zvláště letos

Dnes, 08:10
Film Atentát režiséra Jiřího Sequense z roku 1964 je skutečným klenotem české kinematografie. I po...
Včera, 17:45
Diamantů jako vzácných kamenů si již od starověku vážili vládcové mnoha zemí. Až do 15....
Včera, 15:35
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
Včera, 15:35
Když bratři Čapkové vymyslili slovo „robot“, netušili, že jejich sci-fi myšlenky se stanou reálnou vizí....
Včera, 13:25
Tisícina miligramu. Mohl bych sice napsat jeden mikrogram, ale to by nebylo tak efektní. Tečka...
Včera, 11:15
Herce Ladislava Hemmera si můžeme patrně nejvíce pamatovat z komedie Ducháček to zařídí, kde ztvárnil...
Včera, 09:05
Neznámé cizí slovo vyjadřuje docela jednoduchou věc - bohatství přírody, které spočívá v symbióze rostlin,...
Včera, 07:55
A kdo nebude poslouchat, tomu klekne policie na krk, nebo mu dráhy napaří přes 4...
19.9.2020
Santiago Calatrava (nar. 28. července 1951), nejznámější španělský architekt současné doby, inženýr a umělec patří...
19.9.2020
Tak tu máme druhou vlnu. Dalo se to čekat. Všichni, co vědí něco o virech...
Khamoro 2018
19.9.2020
Ačkoli kvůli šíření infekce covid-19 má letošní, již dvaadvacátý, ročník Světového romského festivalu Khamoro komornější...
Reklama