• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Švestkám se v kuchyni daří, zvláště letos

    Bude-li letos nouze o ovoce, o švestkách to rozhodně neplatí. Tohoto podzimního ovoce bude letos dost, sadaři hovoří dokonce o nadúrodě.

    Víte, že tohle podzimní ovoce k nám importoval Karel IV.? Od té doby v české kuchyni zcela zdomácnělo, především ve sladkých pokrmech. Švestky ale dokáží ozvláštnit i slaná masitá jídla a velkou popularitu si získala jejich tekutá podoba.

    Jednoduchý švestkový koláč

    300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g Hery, 2 vejce, sklenice mléka, balíček prášku do pečiva, omyté vypeckované švestky podle potřeby, tuk a mouka do formy, na drobenku 2 – 3 lžíce moučkového cukru, 1 – 2 lžíce másla nebo Hery, 3 – 4 lžíce hrubé mouky

    Cukr, tuk a vejce utřete do pěny. Pak do ní postupně zapracujete mléko, prosátou polohrubou mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva, a vypracujte těsto. To vlijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, poklaďte je vypeckovanými půlkami švestek (řeznou stranou nahoru) a posypte drobenkou umíchanou z uvedených surovin. Koláč zvolna upečte ve středně vyhřáté troubě 30 – 40 minut.

    Nevíte, co s padanými jablky? Nabízíme pár tipů na chutné moučníky

    Švestkový medovník

    4 šálky mouky, 2 šálky mléka, 1 šálek moučkového cukru, 250 g Hery, 2 vejce, 2 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1,5 lžičky jedlé sody, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 šálek povidel, asi 10 vypeckovaných drobně pokrájených švestek, moučkový cukr či čokoládová poleva na ozdobení

    Utřete vejce s cukrem, do krému nejdříve vmíchejte rozpuštěnou Heru a poté všechny sypké ingredience – prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakao. Pak do těsta přidejte mléko a umíchejte hladké těsto. Nakonec do něj zapracujete povidla, perníkové koření a švestky. Vše dobře promíchejte a směs vložte do předem vymazaného a vysypaného plechu nebo dortové formy. Dort pečte asi hodin v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia, vyndejte ho z trouby, nechte vychladnout, přemístěte z plechu na tác, kde jej nakrájejte na porce. Vychladlý medovník můžete poprášit moučkovým cukrem či přelít rozpuštěnou čokoládou.

    Jednoduchá povidla

    2,5 kg vypeckovaných měkkých švestek, 350 g cukru krystalu nebo krupice, 100 ml octa, 2 ks celé skořice, 2 ks badyánu, 200 ml rumu

    Švestky rozprostřete do velkého, nejlépe smaltovaného kastrolu. Zasypte je cukrem, pokropte octem a nechte na chladném místě odležet 24 hodin. Přidejte koření v pytlíku a švestky pomalu přiveďte k varu. Nemíchejte! Nechte pomalu vařit asi 3 hodiny, dokud se neodpaří voda a švestky nezhoustnou. Vyjměte koření, povidla rozmixujte nahladko, vmíchejte rum a ihned plňte do připravených nahřátých skleniček. Ty otočte dnem vzhůru.

    Až se zima zeptá. Mrazíme ovoce a zeleninu

    Švestková chilli omáčka

    1 kg vypeckovaných švestek, 500 ml vinného octa, 500 g krupicového cukru, 3 stroužky česneku, 2 sušené chilli papričky, kousek čerstvého zázvoru, 1 celá skořice, 3 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, ½ lžičky soli

    Švestky vypeckujte, promíchejte s octem a pomalu zahřívejte k varu. Přidejte kousek zázvoru, koření v pytlíku, rozdrcený česnek, chilli papričky a sůl a vařte, dokud se nezačnou švestky rozpadat. Postupně přisypávejte cukr a vařte ještě alespoň 30 minut. Vyjměte koření a kousek zázvoru a směs rozmixujte dohladka. Plňte do připravených sterilizovaných skleniček a nechte vychladnout dnem vzhůru. Omáčku podávejte k uzenému masu s bramborovým knedlíkem.

    Švestkové želé bonbony

    1 kg vypeckovaných švestek bez stopek, 2/3 hrnku bílého vína, 1 lžička práškové želatiny, ½ hrnku cukru krystal, 1 hrnek cukru krupice

    Špendlíky, myrobalány či mirabelky. Zapomenuté, ale chutné ovoce

    V hrnci zakrytém poklicí 15 – 20 minut povařte za občasného promíchání nakrájené švestky s vínem, až švestky změknou, a propasírujte je přes cedník do čistého kastrolu. Zvlášť v misce promíchejte želatinu (pektin) s cukrem krystal a směs necháme odstát. Zatím na mírném ohni pomalu zredukujte švestkové pyré na lehce lepkavou konzistenci (asi 15 minut). Metličkou do pyré vmíchejte směs cukru a želatiny (pektinu) a vše na mírném plameni povařte, až se cukr zcela rozpustí (asi 2 minuty). Směs znovu přiveďte k varu, nalijte ji na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a nechte ji 24 hodin nezakrytou v chladu ztuhnout. Druhý den želé úplně zakryjte pečicím papírem posypaným cukrem krupicí, nožem opatrně uvolněte okraje želé od plechu, ten obrátíme, obsah vyklopte na pečicí papír a opět necháme 24 hodin odležet na chladném místě. Želé z obou stran zakryté pečicím papírem můžete skladovat v igelitové folii v lednici i tři týdny. Před podáváním opatrně odstraňte pečicí papír a želé nakrájejte na kostičky (bonbony), které obalte v krupicovém cukru.

    Co takhle něco ostřejšího?

    Když se řekne švestky (na Valašsku i jinde na Moravě trnky), určitě se spoustě z nás vybaví slivovice. Základ pro ni – kvas – si můžete připravit sami doma a nápoj z něj si pak po domluvě nechte vyrobit v certifikované pálenici.

    Základem jsou přirozeně a ve vzduchu vyskytující ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky, které jsou schopny přírodní cukry obsažené v ovoci proměnit na alkohol, který se pak z takového roztoku vydestiluje. Plody slivoně, tedy švestky, slívy či pro pálení obzvláště vhodné duracie (kadle) mají kromě vysokého obsahu cukru výhodu, že nejsou náchylné k hnilobě. Návodů, jak připravit základ pro co nejlepší kvas, je spousta, dokonce se vedou spory, zda ovoce do kvasu drtit i s peckami, zda švestky nechat kvasit neporušené či ovoce pouze pomačkat a pecky nechat vcelku. V každém případě by měly do správně založeného kvasu přijít jen dobře vyzrálé nenahnilé plody, sklizené ze stromu co nejpozději a pokud možno naráz. Po sklizni by se měly švestky nechat asi pět dní odležet na stinném místě na zahradě, a teprve poté se mohou naložit do nádob ke kvašení (nejlépe dřevěných). Obvykle nezakryté naplněné nádoby se pak nechají na zastřešeném teplém místě. Kvas je hotov, když se na jeho povrchu prolomí tzv. koláč. Pak je třeba kvas pokud možno co nejrychleji vypálit, nebo jej před vypálením uložit do chladu, aby nezoctovatěl. Švestkové kvasy se dříve obvykle vypalovaly kolem Vánoc.

    Jak správně sbírat houby. Seznamte se se zásadami správného houbaře



    Nepřehlédněte