• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Květák jako vybraná lahůdka. Navíc obsahuje vysoké množství „céčka“

    16.9.2019
    Zaz

    Květák, nebo také karfiol je úžasná zelenina, která patří mezi brukvovité, spolu s kedlubnou, zelím, či kapustou. To, co z něho konzumujeme je takzvané zdužnatělé květenství. Při pěstování s ním bývá problém. Květák je totiž velmi náročný na vodu. Pokud není čas na každodenní zalévání, pak jeho pěstování vynechat a raději jej kupte v obchodě. Připravit se z něho dají opravdu velké lahůdky.

    Květák lidé získali vyšlechtěním divoké brukve zelné. Má zimní, rané, letní a letně pozdní odrůdy. Květák je možné předpěstovat v pařeništích, rostlinky se tedy před výsadbou musejí pozvolna otužovat. Určitě je ale také možné koupit si je v zahradnictví či zelinářství. Pokud jsme zvyklý na krásný bílý karfiol, pak je nutné listy nad plodem svázat, aby na něj nešlo příliš mnoho světla. Nejjednodušeji tedy vyjde, si ho koupit na trhu nebo v obchodě.

    Je výbornou součástí zdravé výživy a pomocníkem v období chřipkových epidemií, protože obsahuje vysoké množství vitamínu C. Je to ale zelenina, která není vůbec vhodná pro lidi trpící dnou, obsahuje totiž vyšší množství kyseliny močové.

    Hledáte vitaminovou bombu? Zkuste zázračné pickles. Kvašená zelenina je zdravější než syrová

    Co z něho připravit?

    Opravdu vynikající je nákyp

    4 vejce
    Předvařený květák
    15 dkg slaniny
    Sůl
    Pepř
    Mrkev
    Sýr podle chuti

    Oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli. Do pevného sněhu přimícháme uvařený květák, opraženou slaninu, nadrobno nakrájenou mrkev, rozšlehané žloutky, sůl a pepř. Kdo má rád, může přidat také cibuli. Vše dáme zapéct do trouby na 180 stupňů. Po půlhodině zkontrolujeme, překryjeme sýrem a ještě zapečeme. Podávat můžeme třeba s rajčatovým salátem, nebo s bramborami.

    Krémová polévka

    1 květák
    1 lžíce citronové šťávy
    1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    5 lžic olivového oleje
    1 cibule
    2 stroužky česneku
    1 smetana na vaření
    300 g konzervované cizrny
    sůl

    Do hrnce dáme tuk, na tom zpěníme cibulku, přidáme květák, koření a česnek. Poté vsypeme asi 2/3 cizrny. Vše krátce opečeme, zalijeme asi litrem vody a necháme vařit. Poté rozmixujeme ponorným mixérem nebo přepasírujeme. Dochutíme citronem, solí, smetanou, a ještě krátce povaříme. Poté můžeme podávat s tím, že dozdobíme každý talíř cizrnou. Kdo má rád chilli, může jej také přidat.

    Zázračná zelenina plná cenných látek. V zimě nepostradatelná

    Květákové pyré

    Polovina květáku
    4 brambory
    Mléko
    Sůl
    Máslo

    Zeleninu uvaříme, přidáme do ní asi 3 decilitry ohřátého mléka a kousek másla a sůl, vše robotem zpracujeme v jemné pyré. To je potom vhodné k pečeným masům nebo třeba k rybám.

     



    Nepřehlédněte