Květák lidé získali vyšlechtěním divoké brukve zelné. Má zimní, rané, letní a letně pozdní odrůdy. Květák je možné předpěstovat v pařeništích, rostlinky se tedy před výsadbou musejí pozvolna otužovat. Určitě je ale také možné koupit si je v zahradnictví či zelinářství. Pokud jsme zvyklý na krásný bílý karfiol, pak je nutné listy nad plodem svázat, aby na něj nešlo příliš mnoho světla. Nejjednodušeji tedy vyjde, si ho koupit na trhu nebo v obchodě.
Je výbornou součástí zdravé výživy a pomocníkem v období chřipkových epidemií, protože obsahuje vysoké množství vitamínu C. Je to ale zelenina, která není vůbec vhodná pro lidi trpící dnou, obsahuje totiž vyšší množství kyseliny močové.
Co z něho připravit?
Opravdu vynikající je nákyp
4 vejce
Předvařený květák
15 dkg slaniny
Sůl
Pepř
Mrkev
Sýr podle chuti
Oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme se špetkou soli. Do pevného sněhu přimícháme uvařený květák, opraženou slaninu, nadrobno nakrájenou mrkev, rozšlehané žloutky, sůl a pepř. Kdo má rád, může přidat také cibuli. Vše dáme zapéct do trouby na 180 stupňů. Po půlhodině zkontrolujeme, překryjeme sýrem a ještě zapečeme. Podávat můžeme třeba s rajčatovým salátem, nebo s bramborami.
Krémová polévka
1 květák
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
5 lžic olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 smetana na vaření
300 g konzervované cizrny
sůl
Do hrnce dáme tuk, na tom zpěníme cibulku, přidáme květák, koření a česnek. Poté vsypeme asi 2/3 cizrny. Vše krátce opečeme, zalijeme asi litrem vody a necháme vařit. Poté rozmixujeme ponorným mixérem nebo přepasírujeme. Dochutíme citronem, solí, smetanou, a ještě krátce povaříme. Poté můžeme podávat s tím, že dozdobíme každý talíř cizrnou. Kdo má rád chilli, může jej také přidat.
Květákové pyré
Polovina květáku
4 brambory
Mléko
Sůl
Máslo
Zeleninu uvaříme, přidáme do ní asi 3 decilitry ohřátého mléka a kousek másla a sůl, vše robotem zpracujeme v jemné pyré. To je potom vhodné k pečeným masům nebo třeba k rybám.