Mnohostranné využití v kuchyni
Česnekové listy takhle pojmenovali staří Germáni – věřili, že jim dodají medvědí sílu. Tato jarní trvalka je jednou z prvních rostlin, které na jaře raší. Patří mezi léčivé bylinky, obsahuje vitaminy A, B, a C, železo, zinek, hořčík a vápník. Skrývá v sobě látky posilující trávení a snižující krevní tlak. Je také přírodním antibiotikem a působí antibakteriálně.
Medvědí česnek (latinsky Allum ursinum) patří mezi amarylkovité. Z podzemních cibulek vyrůstají přibližně 1020 cm dlouhé listy, které se nápadně podobají jedovatým listům konvalinek. Pozor na záměnu! Pokud si nejste jisti, zda skutečně sbíráte medvědí česnek, promněte jemně listy mezi prsty. Pokud ucítíte slabou vůni česneku, nemusíte se obávat, že byste je zaměnili s konvalinkou.
Medvědí česnek má však mnohostranné využití v kuchyni. Jeho výhoda spočívá t tom, že po jeho konzumaci nezůstává v ústech tak silná pachuť jako při konzumaci kuchyňského česneku, která může být některým lidem nepříjemná.
Hojnější na Moravě než v Čechách
Medvědí česnek je rozšířen v západní a střední Evropě a ve Velké Británii, na jih zasahuje do Španělska, Itálie a na severní Balkán, na východ sahá až na Kavkaz.
V Česku je jeho výskyt značně nerovnoměrný. Všeobecně je hojnější na Moravě a v severozápadní části Čech než v Čechách jihozápadních. V lužních lesích na Břeclavsku a v Litovelském Pomoraví se vyskytuje masově. Můžete se na něj vypravit do národní přírodní rezervace Libický luh nedaleko Poděbrad, v Praze ho můžete sbírat v Divoké Šárce.
Můžete si ho sami vypěstovat
Rostlina se vyskytuje na stinných vlhkých místech, nejčastěji v listnatých nebo lužních lesích a na březích potoků. Nepatří mezi chráněné rostliny, její sběr je tedy povolen. Nesmíte ji však sbírat v chráněných oblastech. Ideální doba sběru medvědího česneku je právě v období března a dubna, kdy má nejvíce česnekových silic a také nejvíce vitaminu C. Při sběru se chovejte ohleduplně, nejlépe, pokud budete listy medvědího česneku odstříhávat nůžkami, abyste zbytečně nevytrhli s listem i cibulku. Nasbíranou nať můžete umýt ve vodě, osušit a zabalenou ve vlhké utěrce uložit do chladničky. Listy můžete také nasekat nadrobno a zmrazit.
Medvědí česnek si můžete také vysadit na zahradě či do truhlíku. Ideální je pro něj lehká propustná půda a stinné stanoviště. Na zahradě jej můžete pěstovat pod stromem, kde najde přirozený stín, případně na jiném zastíněném místě.
Recepty, které byste měli vyzkoušet
Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem
2 balení Lučiny po 200 g, svazek nasekaného medvědího česneku, svazek nasekané pažitky, čerstvě mletý pepř, sůl, případně vlašské ořechy
Lučinu v misce prošlehejte. Přimíchejte nasekaný medvědí česnek a pažitku, osolte a okořeňte podle chuti a podávejte s čerstvým pečivem. Můžete ozdobit vlašskými ořechy.
Rizoto s medvědím česnekem
150 g másla, sůl, hrst strouhaného parmazánu, 1 ks šalotky, zeleninový vývar, 150 g suchého bílého vína, 300 g rýže carnaroli, 3 hrsti listů nasekaného medvědího česneku
V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Přisypejte rýži, kterou nijak neproplachujte. Zalijte vínem, které nechte úplně vyvařit, dodá pokrmu skvělou chuť. Pomocí naběračky přidávejte vývar, vždy po pár naběračkách. Nejprve stačí dvě naběračky, které nechte vyvařit, a poté opět přilijte. Rizoto nesmí být moc zalité a vaří se pomalu, proto od něj neodcházejte. Vařte asi 20 minut, dokud není rýže na skus. V posledních 2 minutách přidejte nasekaný medvědí česnek, osolte a rizoto odstavte. Posypejte parmezánem a podávejte.
Pesto z medvědího česneku
listy medvědího česneku, olivový olej, mořská sůl, piniové oříšky (nejsou nutné)
Listy medvědího česneku přeberte, umyjte a nasekejte na kousky. Rozmixujte společně s hrstí piniových oříšků, trochou olivového oleje a trochou soli. Výsledkem je skvělé pesto, které podávejte s těstovinami. Ve sklenici v lednici nebo ve sklepě vydrží minimálně 14 dní.
Polévka z medvědího česneku
1 cibule, 2 brambory, 4 lžíce másla, špetka soli, 20 dkg listů medvědího česneku, 1,2é l vody, lžíce hladké mouky, 1 dcl sladké smetany
Listy medvědího česneku nakrájejte nadrobno. Na másle zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte mouku a za stálého míchání udělejte jíšku. Přidejte vodu, brambory nakrájené na kostky, sůl a nakrájené listy medvědího česneku. Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přidejte smetanu a můžete podávat.
Kuře na hříbkách a medvědím česneku
1 kuře, 350 g hříbků, 15 listů medvědího česneku, máslo, sůl, adžika, mletý kmín
Medvědí česnek nakrájejte na proužky. Na másle poduste houby, listy medvědího česneku, vše okmínujte a duste asi 5 minut. Kuře osolte a okořeňte adžikou. Směsí naplňte kuře, spíchněte jehlami nebo párátky. Zbytek směsi vložte spolu s kuřetem do pekáčku vymazaného máslem. Polijte trochou vody, kuře poklaďte plátky másla a pečte přibližně 60 minut při 200 stupních Celsia, poté zmírněte na 150 stupňů a pečte ještě 30 minut. Podávejte s různě upravenými brambory a nezapomeňte ani na zeleninový salát.