Mrazení jako poslední možnost! Jak uchovat houby

Houby letos rostou a stojí to za to. Lidé přinášejí z lesů metráky plodnic, aniž by mnohdy přemýšleli nad tím, jestli je dokáží také zpracovat. Dneska si povíme pár skvělých a zaručených tipů, které se vám po návštěvě lesa budou hodit.

Houby lze zpracovávat na mnoho způsobů. Pokud jich je ale opravdu hodně, tak se spíše stane to, že všechny zpracovat a sníst nebo rozdat nedokážete. Proto je fajn nějaké ty houbičky schovat na horší časy, na zimu, až žádné nebudou.

Sušení

Mezi asi nejobvyklejší způsoby zpracování hub patří sušení. V zimě jsou takové houbičky výborné do polévek, ale i omáček, či do míchaných vajec.

Houby krájíme na tenké plátky, které mají jen dva tři milimetry. Poté je pečlivě klademe na čistý papír nebo síto. Ideální je papír pečící. Sušit bychom je měli vždy v průvanu, nikoli na přímém slunci nebo v uzavřené místnosti. Za 3 – 4 dny budou usušené, sesypte je do plátěného nebo papírového pytlíku a ještě nechte na teplém místě, musí křupat. Pokud houby nekřupou, tak nejsou dostatečně vysušené a hrozí jejich plesnivění.

Jak správně sbírat houby. Seznamte se se zásadami správného houbaře

V troubě

Houby se dají také sušit v troubě. V takovém případě je pokrájíme, dáme na pečící papír a sušíme při 50 stupních a pootevřené troubě. Houby lze takto i dosušovat, pokud jsou byť jen malinko vlhké.

Zavařování

Na zavařování jsou ideální malé hříbky nebo lišky.

Hříbky důkladně očistíme, přepůlíme nebo načtvrtíme, vložíme je do hrnce a zalijeme studenou vodou. Následně je povaříme. Od bodu varu stačí pět minut. Scedíme. Poté plníme do vymytých sklenic, přidáme dvě lžičky soli, trošku pomůcky ke konzervování a klasicky zavařuje cca 20 – 30 minut.

U lišek postupujeme úplně stejně, krájet je ale nemusíme. Takto zavařené houby lze následně používat na všechny možné způsoby. Na kulajdu, ale i na dobrou smetanovou omáčku třeba k panence nebo ke kuřecímu steaku.

Kromě vody a kyseliny octové obsahuje spoustu minerálních látek a stopových prvků. Domácí jablečný ocet

Takto lze zavařit i směs hub, je ale potřeba vybírat menší a tvrdší plodnice. Vetší houby se totiž po zavaření promění na bláto.

Mražení

Mražení je asi nejhorší způsob uchování hub. Právě v mrazáku by totiž neměly být déle než půl roku. Udělejte si pár pytlíků směsi na smaženici, ale nepřehánějte to.

lednice

Nejčastější chyba při skladování potravin: Mléko a vajíčka ve dveřích lednice

Včera, 15:40
Známá scéna ze seriálu Sňatky z rozumu. Forman Nedobyl, z Rokycan, má od jisté doby...
Včera, 13:40
Dobrodružný příběh, neuvěřitelný tak, že by se ho zdráhal zfilmovat každý jen trochu soudný filmový...
Včera, 11:40
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
Včera, 11:40
Nyní, tedy v době, kdy republiku i celý svět ovládá strach z neznámého onemocnění –...
Včera, 10:20
Řekové si rádi užívají života a jídlo je jedním z projevů tohoto užívání. Místní lidé...
Včera, 09:05
V pátek 25. září uplyne 50 let od úmrtí jednho z nejčtenějších spisovatelů všech dob...
Včera, 08:59
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a profesorka Věra Adámková (oba Hnutí ANO) začátkem května slavnostně oznámili,...
Včera, 08:10
Film Atentát režiséra Jiřího Sequense z roku 1964 je skutečným klenotem české kinematografie. I po...
20.9.2020
Diamantů jako vzácných kamenů si již od starověku vážili vládcové mnoha zemí. Až do 15....
20.9.2020
Když bratři Čapkové vymyslili slovo „robot“, netušili, že jejich sci-fi myšlenky se stanou reálnou vizí....
20.9.2020
Tisícina miligramu. Mohl bych sice napsat jeden mikrogram, ale to by nebylo tak efektní. Tečka...
Reklama