Tuto nepříjemnost způsobuje návrat natrávené potravy nebo žaludečních šťáv do jícnu. V první řadě vždy přemýšlejte, po čem vás pálí žáha, nebo po čem je vám těžko. Určitě bude dobré tyto potravinu z jídelníčku vyřadit, nebo je alespoň omezit.
Pálení žáhy, nebo také správně a odborně reflux jícnu se totiž obvykle objeví po nějaké dietní chybě. Nejčastěji v případě, kdy své tělo dlouhodobě zatěžujeme nezdravým nebo těžkým jídlem. Takže v první řadě bude potřeba zvolnit a dát žaludku oddech v podobě lehčí stravy, tento stav by se totiž mohl rozjet do horších obtíží. Ale žáha vás pálí teď a potřebujete akutně pomoci. Takže…
Voda nebo list pampelišky
Někdy postačí, když se dostatečně napijeme studené, neslazené vody bez bublin. Velmi často pak dá žaludek pokoj a zklidní se. Pokud jste někde na zahradě nebo v přírodě, utrhněte si a snězte list pampelišky, ten také velmi rychle pomůže.
Soda
Dalším zaručeným lékem je obyčejná jedlá soda. Stačí jedna lžička, kterou rozmícháme ve sklenici vody a vypijeme.
Zázvor
Pokud potřebujeme potlačit akutní potíže, můžeme také sníst malý kousek zázvoru. U toho však postupujte velmi opatrně. Pokud byste to se zázvorem přehnali, tak se problémy mohou násobit. Ve větším množství totiž také drážní žaludek.
Aloe vera nebo fenykl
Aloe vera je výborná na cokoli. A tak asi není divu, že pomůže i na žáhu. Pořiďte si ji v tekuté formě. Jukněte do lékárny, specializovaných obchodů nebo na internet.
Fenykl, podobně jako kmín, pomáhá od nadýmání a dalších problémů spojených se žaludkem. Opět si kousek ukrojte a snězte ho.
Jestliže se vám pálení žáhy vrací, zajděte raději k doktorovi a také zvolněte, nepřecpávejte se, nejezte smažená jídla a ani exotické ovoce. Raději zařaďte dostatek rybího masa, zeleniny a českého ovoce. Ideální nejsou ani džusy, sladké, čerstvé pečivo, jídla z kynutého těsta, nejrůznější koření, káva, čokoláda a samozřejmě alkohol.